Endnu en Esben Lunde-udtalelse om antibiotika kommer bag på DTU-forskere

Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) føjer ny mystik til spørgsmålet om, hvilken rolle rådgivningen fra DTU har spillet i at føje landbrugets og medicinalindustriens ønske om at tillade større brug af det omstridte antibiotikum tetracyklin i de danske svinestalde.

Endnu en gang kommer han nemlig med en udtalelse om rådgivningen fra DTU, som forskerne ikke kan genkende.

Læs også: Minister tørrer medicin-lempelse i svinestalde af på DTU

Fødevarestyrelsen havde oprindeligt lagt op til at stramme grebet om brugen af tetracyklin, der er bredspektret og dermed særligt resistensfremkaldende. Det skulle ske ved at gange forbruget med 1,5 i den såkaldte gul kort-ordning, som lægger et loft over, hvor meget antibiotika landmændene må benytte.

Landbruget, medicinalindustrien og dyrlægerne ville dog nøjes med en omregningsfaktor på 1,2, og sådan endte det, da reglerne trådte i kraft 1. juli. Esben Lunde Larsen godkendte personligt ændringen.

Tirsdag gik han imidlertid i den modsatte grøft og hævede faktoren til 1,5 igen. Det skyldes, sagde han i en pressemeddelelse, at han ikke var blevet 'orienteret fyldestgørende' om DTU's vurdering af sit eget ministerium.

»Jeg er i forbindelse med denne sag ikke blevet oplyst af mit ministerium, at DTU vurderer, at udfasning af tetracyklin kan blive forsinket, hvis omregningsfaktoren for tetracyklin fastsættes til 1,2 i stedet for 1,5. Det viser sig nu ikke at være fyldestgørende oplysninger om DTU's vurdering, der er gået videre til mig,« siger han i pressemeddelelsen.

Læs også: Danske svineproducenter øger brugen af antibiotika stik mod målsætningen

DTU har ikke forholdt sig til omregningsfaktor

Problemet med den udtalelse er, at DTU Veterinærinstituttet efter eget udsagn har afvist at forholde sig til både den ene og den anden omregningsfaktor. Den ansvarlige seniorrådgiver, Sven Erik Jorsal, har tværtimod fortalt Ingeniøren, at det nærmest er et gæt, hvordan forskellige omregningsfaktorer spiller ind på forbruget. Samme besked fik Fødevarestyrelsen, som telefonisk bad om hans rådgivning.

»Jeg opfattede det som en kollega fra Fødevarestyrelsen, der bad om et råd, som han ikke rigtigt kunne få. Det ansvar måtte Fødevarestyrelsen selv tage på sig,« sagde seniorrådgiveren til Ingeniøren mandag.

Ingeniøren har derfor sendt Esben Lunde Larsens seneste udtalelse om DTU's rådgivning til Sven Erik Jorsal.

»Jeg forstår ikke den udtalelse, og jeg ved ikke, hvor den kommer fra,« skriver han i en kort mail og tilføjer, at han ikke har ændringer til de udtalelser, han tidligere har givet til Ingeniøren, og som hans chef nu har givet fuld opbakning til.

Læs også: Landbruget svigtede eget løfte om at halvere brug af kritisk antibiotika

Ingeniøren har derfor flere gange bedt om interview med Esben Lunde Larsen eller i det mindste et skriftligt svar på spørgsmålet om, hvordan han kan mene, at DTU har udtalt sig om effekten af forskellige omregningsfaktorer for tetracyklin.

Ministeriets presseafdeling henviser til Fødevarestyrelsen, og da Ingeniøren påpeger, at styrelsen næppe kan holdes ansvarlig for ministerens udtalelser, lyder beskeden, at han er på rejse og ikke har yderligere at tilføje.

Ingeniøren har dog fulgt opfordringen og spurgt, hvilken besked Fødevarestyrelsen har givet ministeren om DTU's rådgivning om tetracyklin, men også styrelsen afviser at svare på spørgsmål. Det sker med henvisning til, at Esben Lunde Larsen nu har sat sin departementschef til at undersøge, hvordan den rådgivning, han modtog, er blevet til.

Ingeniøren har efterfølgende begæret aktindsigt i al det materiale om rådgivning, som Fødevarestyrelsen ligger inde med, men det tager tid for myndighederne at behandling sådan en begæring.

Læs også: Minister kræver svar: Pressede Fødevarestyrelsen DTU-professor til tavshed?

I mellemtiden må vi nøjes med at viderebringe Esben Lunde Larsens udtalelser fra pressemeddelelsen. Heri siger han:

»Det er naturligvis helt uacceptabelt for mig, at jeg ikke er blevet oplyst fyldestgørende om de faglige anbefalinger.«

»Jeg er meget optaget af, at vi får nedbragt forbruget af antibiotika i dansk svineproduktion. Derfor sætter jeg nu faktoren på tetracyklin op til 1,5. Der skal ikke herske tvivl om, at vi gør, hvad der skal til for at forebygge antibiotikaresistens.«

Tetracyklin bruges særligt til at behandle smågrises diarré, når de bliver fravænnet die. Handlingsplanen mod svineudgaven af den resistente stafylokok MRSA kræver en halvering af forbruget af netop tetracyklin i staldene, men sidste år steg det.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Der skal dække over inhabilitet og nepotisme ?

Manden må gå - eller også må et flertal i folketinget stille en mistillidsdagsorden

 • 52
 • 1

Jeg skal ikke gøre mig klog på de faglige spørgsmål i sagen, men det forekommer mig, at ministerens vurderinger svinger som vinden blæser!

For et par uger siden deltog jeg i et stormøde på Agerskov Kro, hvor ELL var hovedtaler. Han optrådte, som om han var Guds egen personlige udsending og jeg forventede faktisk, at han ville opfordre mødedeltagerne til, i fællesskab at aflægge trosbekendelsen.

Det var faktisk i bedste US-politikerstil.

 • 23
 • 0

Jeg har fra dag 1 sagt at den minister er komplet inkompetent og her har vi så resultatet af hans lallende tilgang til alvorlige ting, han bør have været udskiftet for meget lang tid siden!

 • 24
 • 0

af de danske vælgere stemte på partier, der på forhånd havde tilkendegivet, at de ville pege på Lars Løkke som statsminister - resultatet ser vi nu.

Det endte så med en ren venstreregering - og ser man på det rekrutteringsgrundlag for ministre det gav, kan det ikke undre, at der på så mange poster er totalt uegnede/inkompetente personer - et andet rigtigt godt eksempel er Hans Christian Schmidt.

SÅ: Stem bedre næste gang - det er jeres egen skyld ;o))

mvh Flemming

 • 28
 • 1

over at man ikke bruger andre midler som har samme effekt på smågrise når de skal behandles for diarré. Har hørt at nogle landmænd bruger flydende Aloevera som en alternativ behandling. Det lyder fornuftigt udfra hvad man ved om AloeVera's gavnlige effekter på tarmproblemer m.m.

 • 3
 • 0

Det værste er, at uanset om ministeren eller andre lyver, får landbruget lov til at forgive danskerne ved bare hæmningsløst at pumpe dyrene med medicin, som skal bruges til at gøre syge raske, ikke til hverken at forebygge eller være "vækstfremmende". I stedet for at skifte ministre på stribe, skal man gå efter landbruget og industrien, men det tør man vel ikke, fordi det er nogle tøsedrenge, der sidder i embedsværket - eller også er de betalt af netop selvsamme industri. Nå nej, vi har ikke korruption i Danmark, vel?

 • 19
 • 0

Nå nej, vi har ikke korruption i Danmark, vel?

Angiveligt er (var) Danmark det mindst korrupte land i verden. Hvis det er rigtigt så arme de andre lande.

Jeg anser det almindelige embedsapparat i Danmark for generelt hæderligt. Men ikke altid toppen af apparatet og slet ikke venstres politikere - ikke siden Eivind Hesselbo og Rønn Hornbech har forladt politik. Selvom der er brodne kar alle vegne har specielt Venstre en i særklasse korrupt og løgnagtig kultur. Løkke, Troels, Esben, Hans Christian (x2), Eva osv. Men spørgsmålet er nok grundlæggende om venstre - og andre i magtens top - på uigennemsigtig vis styres af særinteresser. Pengestrømmen til specielt Venstre kan vi jo ikke få noget at vide om.

 • 28
 • 0

Konspirationerne kører som sædvanligt på den store klinge her i debatten.

Hvis nogen kunne forklare ELL (og egentlig også de fleste andre politikere) forskellen på at have sine egne holdninger og have sin fakta var nået langt.

 • 2
 • 2

Det værste er, at uanset om ministeren eller andre lyver, får landbruget lov til at forgive danskerne

Ikke alle danskere! Stadigt flere har mistillid til og vender sig væk fra kemisk/medicinsk fremstillede fødevare! De herre Flemming Fuglede, Esben Lunde, Martin Merrild m.fl. er gennemskuet!

Der er en omstilling undervejs. Forbruget af statsstøttet fabriksfremstillet svinekød og mælk falder! Alle der kan holde sig væk fra de stærkt medicinerede, forurenende og helbredsskadende billige animalske fødevare kan vente større livskvalitet, øget velvære, lettere ved at få børn samt væsentlig længere levealder med færre sygdomme.

Selvfølgeligt protestere og bortforklare de berørte industrier, sådan var det også for 100 år siden da staten øgede brændevinsprisen til det tidobbelte.

 • 11
 • 0

Det endte så med en ren venstreregering - og ser man på det rekrutteringsgrundlag for ministre det gav, kan det ikke undre, at der på så mange poster er totalt uegnede/inkompetente personer - et andet rigtigt godt eksempel er Hans Christian Schmidt.

Det står statsministeren frit for at udpege ministre der ikke er valgt til folketinget, så han kunne tage de bedste kompetancer, hvis det var det han ønskede. Det var det jo så åbenbart ikke.

 • 15
 • 0

Claus:

Det står statsministeren frit for at udpege ministre der ikke er valgt til folketinget, så han kunne tage de bedste kompetancer, hvis det var det han ønskede.

Ja, jeg ved det godt, men det er der (desværre) ikke tradition for i Danmark (Forsvarsministeren som undtagelse i den siddende regering) - måske noget med, at en ministerpenson er et godt frynsegode til de folkevalgte?

Hvis man virkelig valgte at rekruttere uden for folketinget, kunne man måske ligefrem få nogen professionelle folk ind? ;o)

Ret beset er det vel også en (slags) sammenblanding af lovgivende og udøvende magt at have folketingspolitikere som ministre?

mvh Flemming

 • 5
 • 0

Fra artiklen: "Tetracyklin bruges særligt til at behandle smågrises diarré, når de bliver fravænnet die".

Det er for flere år siden slået fast, at denne behandling stort set kan undværes ved at lade smågrisene die et par uger længere inden de fravænnes. Det er m.a.o. produktionsmetoden den er gal med, affødt af svinebøndernes ønske om kortsigtet gevinst.

 • 11
 • 0

Det står statsministeren frit for at udpege ministre der ikke er valgt til folketinget, så han kunne tage de bedste kompetancer, hvis det var det han ønskede.

Det ville jo se lidt sjovt ud, hvis han skulle tage ministre ud fra kvalifikationer, så ville der jo kun være 1 venstremand i regeringen og det ville være ham selv og kun fordi han var udpeget.

SÅ: Stem bedre næste gang - det er jeres egen skyld ;o))

Nej, det er for Jeres egen skyld ;-))

 • 8
 • 0

Det står statsministeren frit for at udpege ministre der ikke er valgt til folketinget, så han kunne tage de bedste kompetancer, hvis det var det han ønskede.

Hvad mon er Løkkes kompetence kriterier? Det behøver jo ikke være faglighed men måske snarere ufravigelig loyalitet og underkastelse. Det forklarer da en del af den sorte snak der ofte kommer fra hans hirdmænd. Mon de selv fatter en lyd?

PS: Han fandt da en fra arbejdsgiverne som synes at være faldet godt til i slyngelstuen.

 • 5
 • 0

Jo, MRSA handlingsplanen blev startet under den tidligere regering, så hverken den nuværende eller den tidligere regering eller folketing kan sige sig fra at være uden ansvar.

Da kun hvis man abonnerer på en eller anden udemokratisk idé om at man enten er rød eller blå, og at man automatisk er repræsenteret når én af de to store partier sidder i regering.

Jeg er meget kritisk overfor Venstre og især deres udvikling efter 2001. Jeg er også meget kritisk overfor Socialdemokratiet og det klasseforædderi de udførte under den sidste regeringsperiode.

Derfor føler jeg mig ikke repræsenteret af hverken Venstre eller Socialdemokratiet, hvorfor jeg heller ikke har stemt hverken liste A eller V.

 • 5
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten