Endnu en Vestas-mølle væltet på Færøerne
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Endnu en Vestas-mølle væltet på Færøerne

(Rettet) Det færøske elselskab SEV har mistet endnu en vindmølle, efter at en 660 kW Vestas-mølle natten til onsdag bukkede under for et stormvejr. Mølletårnet knækkede midt over i den kraftige vind, skriver det færøske medie aktuelt.fo

I begyndelsen af januar mistede SEV den første mølle, hvor vingerne blev låst i en uheldig position, hvorefter vinden flåede dem af.

»Vindmøllerne har været under pres hele vinteren. Både 24. og 25. november og igen 1. juledag var der voldsomt stormvejr, og i januar mistede den ene vindmølle vingerne,« siger Hákun Djurhuus, direktør i Færøernes offentlige energiselskab SEV, til aktuelt.fo.

(Foto: SEV) Illustration: SEV

»Det betyder i første omgang, at vi bliver nødt til at producere mere på Sundsverki (generatorproduktion baseret på tungolie, red.), og det medfører øgede olieudgifter. Så må vi se, hvordan erstatningen fra forsikringsselskabet bliver i forhold til at opsætte nye vindmøller,« siger Hákun Djurhuus til aktuelt.fo.

Han oplyser, at møllen havde gennemgået de foreskrevne eftersyn, men at vinteren har været hård ved møllerne.

Så sent som 25. februar tabte en anden Vestas-mølle ved Lystrup på det nordlige Djursland en vinge.

Læs historien på aktuelt.fo

Færøerne er vant til meget hårdere vejr end Danmark, så måske skal der være større krav til vindstødsholdbarheden i forhold til vindklassen. Det kan også tænkes at regelmæssige vindstød i de turbulente bakker har skabt selvsving i vinger og/eller tårn, og hvis først vingerne kommer ud af balance kan den snart ryste sig i stykker.

En 660kW mølle har næppe samme avancerede måleudstyr som en moderne mølle. Hvor nøje mon stødlasterne er blevet registreret ?

  • 0
  • 0