Endnu en kommune finder alvorlige betonskader. Lukker skoler og haller

1. juli 2021 kl. 18:314
Endnu en kommune finder alvorlige betonskader. Lukker skoler og haller
Holeby Skole er et af de steder, hvor Lolland Kommune nu har fundet den samme type alvorlige skader i de bærende facader, som Aalborg Kommune tidligere har konstateret på syv skoler opført med samme byggesystem. Illustration: Google Maps.
Ligesom Aalborg Kommune har Lolland Kommune nu fundet alvorlige skader i flere bygninger opført med et byggesystem udviklet i 1950’erne. Facaderne viser så alvorlige tegn på nedbrydning, at bygningerne bliver spærret, mens nærmere undersøgelser pågår
Artiklen er ældre end 30 dage

Flere kommunale bygninger og haller på Lolland er i dag blevet lukket med øjeblikkelig virkning. En uafhængig ingeniør hyret af kommunen har nemlig fundet bekymrende alvorlige skader på bygningernes facadeplader, som er en del af bygningernes bærende system. Det skriver Lolland Kommune i en pressemeddelelse.

»Bygningerne er opført i begyndelsen af 70’erne under konceptet Danske Typeskoler. Facaderne er bygget i faste moduler, hvor hvert modul består af en forplade og en bagplade. Ved de første undersøgelser har det vist sig, at flere forplader virker løse, enkelte har revner eller har revet sig løs, og nogle krummer udad på midten. Det sidste kan være et tegn på overbelastning eller manglende sammenhæng til bagpladen,« forklarer kommunen i pressemeddelelsen.

Kan føre til sammenstyrtninger

Byggesystemet Danske Typeskoler blev udviklet af det aalborgensiske entreprenørfirma Bach & Egmose i 1956. Facaderne er sandwichelementer af beton, hvor både for- og bagpladen er bærende. Systemet er frem til begyndelsen af 1970’erne blevet brugt til mindst 120 skoler, haller, plejehjem, kollegier og kontorer over hele landet.

Læs også: Frygter sammenstyrtning af skoler: Mindst 120 bygninger opført med samme system

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fakta: B & E Systembyggeri

Opfundet af:
Arkitektfirmaet Vibe-Hansen & Orland og civilingeniørfirmaet Berg Bach & Kjeld Egmose A/S.

Produceret hos:
Bach & Egmoses betonelementfabrik I/S Elcobyg i Hobro.

Betegnelser:
* Dansk Typeskole
* B & E Systembyggeri
* Bach & Egmose

Tidsperiode:
1956-1970'erne

Bygningstyper:
* Skoler
* Gymnasier
* Alderdomshjem
* Plejehjem
* Mandskabsbarakker
* Kollegier
* Sportsfaciliteter

For nylig opdagede Aalborg Kommune imidlertid, at forpladerne på flere af kommunens skoler, der er opført med systemet, sidder løst. Under renoveringen af Vester Mariendal Skole skred en forplade således ned, da der kørte en pladevibrator forbi.

»I forbindelse med noget terrænarbejde opdager vi, at forpladen er ved at skride ud. Man kan se, at pladen bøjer udad. Det gør os meget bekymrede,« fortalte Aalborg Kommunes bygningschef Peter Munk således til Ingeniørens branchemedie FacilityTech den 22. juni.

»Knækker den, eller bryder den sammen, så er den bærende konstruktion i facaden svækket, og så kan der være sammenstyrtningsfare,« uddybede han.

Klæbeankrer sikrer facade

Fundet fik kommunen til at undersøge seks andre skoler opført med samme system. Der fandt de også løse forplader. Specielt udsatte var skoler i to etager, for der har vand lettere kunne trænge ind i mellem for- og bagpladen og tærer de bolte, som forpladen er fastgjort til bagpladen med. På to skoler var problemet så greelt, at kommunen så sig nødsaget til at fastgøre de løse forplader med klæbeankre.

Flytter SFO-børn øjeblikkeligt

Ingeniørens branchemedie FacilityTech fandt i offentlige arkiver og gamle udgaver af Ingeniøren omtale af flere skolebyggerier og har henvendt sig til de kommuner, hvor Bach & Egmose skulle være opført bygninger med dette system. En af dem var Lolland Kommune. Henvendelsen fik kommunen til at sætte en undersøgelse i gang, og nu har kommunen altså konstateret problemer, der ligner dem, der er opdaget i Aalborg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Kommuner landet over tjekker skoler efter fund af løse betonelementer

Bygningerne opført med typeskolesystemet er fundet i Holeby Landsbyordning, Horslunde Landsbyordning og bygningerne, der huser kommunens STU-tilbud i Hunseby. Børnene i en SFO er blevet flyttet i dag, og de to haller, Ravnsborghallen og Holebyhallen er blevet lukket.

Nu skal kommunen finde ud af, hvor alvorlige problemerne er, og hvad der kan gøres ved dem.

»Det er stadig for tidligt at sige noget om, hvad problemet skyldes, hvad der skal gøres og hvornår vi måske kan tage bygningerne i brug igen. Det skal en række undersøgelse først afdække i den kommende tid. Men vi vil selvsagt ikke tage nogle chancer, og vi har derfor valgt at lukke bygningerne af så hurtigt som muligt, indtil vi har det fulde overblik på plads,« fortæller Bjarne Hansen, der er direktør for Teknik og Miljø i pressemeddelelsen.

Tjek i gang landet over

Aalborg Kommune forventer at skulle fjerne facadepladerne på alle syv skoler, indbygge en stålforstærkning og opføre en ny klimaskærm med nye vinduer og døre. Den opgave forventes at koste i omegnen af 68 mio. kr.

Ifølge FacilityTechs oplysninger undersøger Frederikshavn, Roskilde, Jammerbugt, Vesthimmerland og Vejle Kommuner også skoler opført med samme system.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
2. juli 2021 kl. 19:27

Riv loret ned og byg noget nyt, med ordentlig isoleringsevne

2
2. juli 2021 kl. 10:36

Cheap is NOT cheap

1
2. juli 2021 kl. 01:07

Det var godt nok billigt, men sikker et lort vi fik.