Endnu en fup-forsker fører Science bag lyset
De er opsigtsvækkende og godkendt af både paneler af førende fagfolk og et sindrigt billedanalyse-system. Men tilsyneladende er dele af to forskningsartikler trykt i de ansete forskningstidsskrifter Science og Nature Chemical Biology også det pure opspind.
Det vurderer en endnu ikke afsluttet intern undersøgelse af den sydkoreanske nanoforsker Tae Kook Kim ansat ved topuniversitetet Korea Advanced Institute of Science and Technology (Kaist) i Daejeon.
»Vores indledende resultater er stærke nok til at overbevise os om, at de to artikler ikke indeholder en eneste videnskabelig sandhed,« skriver Lee Gyun Min, leder af undersøgelsen og medlem af Kaists Department of Biological Sciences i en korrespondance med Science.
Selv har Tae Kook Kim forladt Sydkorea og er gået under jorden.
Kritikerne var begejstrede
Hvis Tae Kook Kim har fiflet med sin forskning, er det anden gang inden for tre år, at en sydkoreansk topforsker tages i at fabrikere sine forskningsresultater og tredje gang, at fuskeriet ikke er blevet opdaget af Sciences angiveligt lødige og grundige godkendelsesprocedure.
I 2004 og 2005 trykte Science to artikler af kloningsforskeren og nationalhelten Hwang Woo-Suk om succesen med at klone et menneskeligt embryo og høste stamceller fra det. Efterfølgende erkendte Hwang Woo-Suk, at data var forfalsket. Science trak artiklerne tilbage og lovede at stramme op på sikkerhedsmekanisme.
Nu tyder meget altså på, at forbedringerne ikke nåede at træde i kraft hurtigt nok. Tae Kook Kims første artikel blev publiceret i Science i 2005 og beskriver, hvordan man kan bruge nanopartikler til at undersøge den molekylære aktivitet i celler og ultimativt identificere hidtil ukendte mål for medicinske stoffer.
»Anmelderne var yderst entusiastiske omkring artiklen,« beretter Katrina Kelner, Sciences medredaktør for biologiske videnskaber.
De tilhørende billeder blev undersøgt i et selvopfundet analyse-system. Intet problematisk, lød resultatet.
Skulle have fundet kilden til ungdom
Et år senere dukkede Tae Kook Kims anden artikel op, denne gang i Nature Chemical Biology.
Arbejdet vakte endnu mere postyr, idet den sydkoranske forskere hævdede, at cellers aldring kunne sættes på pause ved at ændre bestemte proteiner med den samme teknik som beskrevet i Science.
Tae Kook Kim stiftede et firma, der skulle høste den kommercielle frugt af denne kilde til evig ungdom. Men den 12. februar kontaktede direktøren for firmaet Kaist for at meddele, at de ikke kunne reproducere dele af Tae Kook Kims resultater.
En dag senere igangsatte Kaist den interne undersøgelse ved at følge en striks protokol udviklet efter skandalen med Woo-Suk Hwang. Undersøgerne henvendte sig til Tae Kook Kim, der ikke kunne fremvise hverken notesbog eller originale data for forsøgene. Få dage senere forlod Tae Kook Kim landet.
Science har publiceret sine tvivl om den sydkoreanske forskningsartikel på nettet og skal nu mødes med alle medforfatterne bag artiklen, der skal granskes på alle leder og kanter.
