Endelig: Trådløs overførsel af HD-video direkte til fladskærmen

Visionen om at kunne sende digitalt indhold i HD-kvalitet direkte fra videokamera til fjernsyn uden brug af kabler er kommet et stort skridt nærmere.

Det er koreanske Samsung, der i kølvandet på forbrugerelektronikmessen IFA i Berlin præsenterer et nyt chipsæt, der netop vil gøre det muligt at sende data med op til 480 Mb/s til eksempelvis en fladskærm.

Chipsættet består af to chips og er fremstillet i 65 nm CMOS-teknologi. Den ene chip er en såkaldt basebandchip, som er den digitale del, der er opbygget omkring en ARM 9-processor, mens den anden chip tager sig af radiokommunikationen.

Chipsættet med betegnelsen S3C2680/S5M8311 har desuden så lavt et strømforbrug - omkring 300 mW - at Samsung forventer den nye trådløse USB-teknologi vil blive indbygget i bærbare computere såvel som smartphones og kameraer.

Skruer man lidt ned for overførselshastigheden, oplyser Samsung, at ved 200 Mb/s vil strømforbruget i den trådløse USB-chip være 10 gange mindre end en tilsvarende Wifi-teknologi.

Kan erstatte kablet HDMI

Trådløs USB anvender Ultra-Wideband som underliggende radioteknologi. Denne teknologi anvender et meget bredt radiospektrum, der strækker sig fra 3,1 til 10,6 GHz.

Det brede spektrum betyder, at der kan sendes med meget lav effekt, hvorfor andre trådløse enheder, som for eksempel 802.11-netværk, blot vil opfatte trådløse USB-data som almindelig baggrundsstøj.

Samsung har forsynet sit chipsæt med en flashcontroller, således at det er muligt for kunder at bygge blandt andet trådløse USB-nøgler med indbygget flashhukommelse.

Samsung opgiver ikke i pressemeddelelsen størrelsen på chipsættet, men anfører dog, at de to chip kan monteres i en formfaktor, der svarer til et SD-kort, således at den trådløse løsning kan anvendes i blandt andet kameraer.

Herudover forventer Samsung at se anvendelse i traditionelle computere, fladskærme samt andre former for underholdningselektronik, hvor den trådløse USB-forbindelse skal erstatte HDMI og andre kabler.

En konkurrerende teknologi tilbydes af Amimon, men denne teknologi retter sig kun mod trådløs erstatning for et HDMI-kabel.