Endelig: Opfinderne af lithium-ion-batteriet får deres Nobelpris

Illustration: Johan Jarnestad/The Royal Swedish Academy of Sciences

Så skete det endelig, kan man sige. Langt om længe bliver prisen i Nobelprisen i kemi i år uddelt for udvikling af lithium-ion batteriet.

Gennem mange år har jeg spået, at Nobelprisen ville gå til den nu 97-årige amerikaner John B. Goodenough for denne bedrift.

I min spådom i år havde jeg dog opgivet, at den aldrende Goodenough nogensinde ville få prisen. Men venter man længe, kan man som bekendt blive konge af Sverige eller åbenbart også få en Nobelpris.

Læs også: Årets Nobelpriser: Bliver det mon Greta Thunberg, Lene Hau, Morten Meldal, Søren Johansen og Katarina Juselius?

Illustration: Nobelprize.org

John B. Goodenough deler prisen med den 78-årige britisk fødte professor M. Stanley Whittingham, der arbejder i USA, og den lidt yngre 71-årige japaner Akira Yoshino.

De har alle ydet deres store bidrag til at gøre lithium-ion-batteriet til en realitet.

Så mangler vi kun litteratur, fred og økonomi

Med kemiprisen er vi halvvejs gennem årets Nobelpriser. Mandag og tirsdag blev modtagerne af dette års Nobelpriser i medicin og fysik offentliggjort.

Læs også: Nobelpris i medicin: Sådan holder celler sig kørende under varierende iltmængder

Læs også: Nobelpris i fysik belønner indsigt om universets udvikling og vores egen plads i kosmos

De kommende dage får vi de sidste navne på årets Nobelprismodtagere.

Torsdag gælder det litteraturprisen - to styk endda, da både prisen for 2018 og 2019 skal uddeles i år. Fredag er det fredsprisen, som afgøres i Oslo. Det hele slutter på mandag med den særlige mindepris for Alfred Nobel i økonomi, som kan gives for anvendt matematik inden for økonomi.

Alle priser med guldmedaljer og de ni millioner gode svenske kroner til deling blandt modtagerne inden for hver kategori uddeles 10. december, som er Alfred Nobels dødsdag.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er en misvisende tegning, der følger med artiklen. Her er anoden vist som ren klump metallisk lithium, som er håbløs at oplade igen. Det geniale ved opfindelsen af lithium-ion-batteriet er netop, at anoden (f.eks.) består af tynde kobberplader coatede med grafit, som kan optage lithium i strukturen under opladningen og afgive det igen som ioner under afladningen, uden at strukturen ødelægges. Spændingen bliver lavere end for et rent lithiumbatteri, men energitætheden er stadig høj både pr. vægt og pr. volumen.

  • 1
  • 1

Det undrer mig at nobelprisen i kemi er faldet som den er. For 25 år siden kiggede jeg på en tabel over metaller, elektrode-potentialer og vægtfylder for at få et indtryk af et oplagt emne for et fremtidigt (let) batteri - og Litium syntes at være oplagt. Det er tydeligvis ikke en særlig original idé. Yderligere: at realisere den vil lige så selvsagt have stor økonomiske interesser og derfor burde forskningen ikke have manglet midler for at blive gennemført. Nobel-midlerne kunne derfor have gjort mere nytte, hvor der har været mere på spil for forskerne, eller ideen mere original.

  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten