Endelig kommer der en simpel metode til at afsløre hjernerystelse hos børn

Hvordan ved jeg, om jeg eller mit barn har hjernerystelse? Det spørgsmål fylder godt op i lægebrevkasser, da hele 25.000 danskere årligt bliver ramt. Ofte har selv lægen svært ved at stille diagnosen, men det vil amerikanske forskere ændre.

Forskerne fra Northwestern University i Illinois har opfundet en teknik til at diagnosticere hjernerystelse ved brug af lyd og måling med elektroder. Det er dokumenteret, at hjernens evne til at processere lyde bliver påvirket i dage og uger efter en hjernerystelse.

Evnen til at behandle lydinput er en af de allermest krævende for nervecellerne - også langt mere krævende end behandling af visuelle input, fremgår det af den videnskabelige artikel, der er offentliggjort under Natures Scientific Reports.

Måler signal fra midterhjernen

Under behandlingen af bestemte lyde udsender hjernen - især lydcentret i midterhjernen - et signal kaldet FFR (Frequency Following Response). Ved at stimulere hjernen hos børn med lydinput i skiftende frekvensområder - som for barnet bliver opfattet som en konstant “da”-lyd - er det lykkedes at fremkalde FFR-signalet.

Signalet er blevet målt for raske personer ved brug af elektroder på hjernen. Forskerne har så sammenlignet det med signalet hos personer med hjernerystelse. På den baggrund har de udviklet en metode, der i 90 procent af tilfældene kan identificere en hjernerystelse.

Læs også: Dansk forsker: Børn bør holde sig fra hovedstød i fodbold

Endnu er der kun tale om et lille studie udført på 20 børn med og 20 børn uden hjernerystelse, men hjerneforskere som Thomas Wisniewski fra New York University Langone Medical Center er meget begejstret.

»Vi har skreget på en troværdig metode, og nu ser det fors første gang ud til, at vi har en simpel og objektiv biomarkør til at måle omfanget af hjerneskader,« siger han til Nature.

Vil lave kit til sportshaller

I dag stiller lægerne diagnose hjernerystelse ved at undersøge patienten for symptomer som forvirring, hukommelsestab, kvalme, hovedpine og træthed. I særlige tilfælde får lægen udført MRI- eller CT-skanninger, men det er en dyr og krævende metode, og andre forsøg som test ved blodmåling har ikke haft succes.

Læs også: Simpel blodprøve kan afsløre hjernerystelser

Diagnosen er vigtigt for at vide, hvordan man skal reagere i situationen. Man risikerer for eksempel at forværre sin tilstand, hvis man ikke slapper af og lægger computer og andre skærme til side.

Ud af de omkring 25.000 hjernerystelser i Danmark får cirka hver tiende langvarige mén. En del kunne være undgået, hvis patienten havde forholdt sig i ro i dagene efter hjernerystelsen.

Læs også: Fodbold er farligt for både spillere og tilskuere

Forskerne fra Northwestern University tester nu metoden videre på flere børn for at få et bedre datagrundlag og arbejder samtidig mod kommercialisering af en pakke, som for eksempel sportshaller kan købe og selv diagnosticere hjernerystelser.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
(1) John Johansen's Link refererer til den samme undersøgelse, men DR's redegørelse er skrevet en uge tidligere. DR's redegørelse indeholder nogle lidt andre informationer en Ing's.
(2) Karsten Pil's Link refererer til en artikel, hvori det påstås, at man ved analyse af metabolitter i blodet kan stedfæste en hjernerystelse med 90%'s sikkerhed. Artiklen savner enhver form af troværdighed i form af dokumentation og referencer, hvorved den fremstår som en ren påstand.
Læserskribenter burde ikke spilde andre læseres tid med sligt uden at angive, hvad formålet af deres Link er.
Det foreslås, at Ing.dk fremover redaktionelt sletter ethvert Link, hvor enten formålet med henvisningen ikke fremgår, eller hvor indholdet af Linket er underlødigt.

Med venlig hilsen - Steen Ahrenkiel.

  • 1
  • 1

Den artikel jeg linkede til var en der var til at laese for alle, men for $39.95 kan du faa lov til at downloade hele rapporten. Synes du ikke det er bedre at laese en artikel om helt ny forskning end at faa at vide at man kan koebe sig til rapporten. Raporten er fra December 2016, saa det er helt ny forskning

http://link.springer.com/article/10.1007%2...

I artiklen er der referencer til baade hospitalet og navnene paa laegerne, hvor arbejdet er udfoert, saa at det er helt utrovaerdigt har jeg svaert ved at se, at der skulle linkes til en rapport som kun kan downloades af autoriserede personer, er vel ikke hvad man kan forvente af en nyhedsavis.

Jeg troede at det var til at forstaa hvad formaalet med linket var, ved at skrive at hjernerystelse ogsaa kan afsloeres ved en blodtest, og der er vi enige, der skal staa en forklaring til hvad man kan finde paa linket.

Jeg synes at det er interessant at der forskes paa at diagnosticere hjernerystelser paa forskellige maader.

  • 1
  • 0

Jeg har altid hørt, at man kan bruge pupillers evne til at reagere på lys, som indikator på hjernerystelse. Hvis pupillerne ikke trækker sig sammen, når man lyser en person i øjnene, så skulle man have hjernerystelse. Kan nogen bekræfte, at det forholder sig således?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten