Endelig kan vi vælte os i billige, kinesiske elsparepærer
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Endelig kan vi vælte os i billige, kinesiske elsparepærer

Klimaet kan blive den store vinder, når nye, billige kinesiske produkter formentlig begynder at oversvømme det europæiske marked efter den 18. oktober.

Denne gang er det nemlig elsparepærer, der får adgang til Europa, efter at EU har fjernet den straftold, der skulle beskytte europæiske producenter.

I dag er kun hver femte pærer i Europa en elsparepærer, men hvis samtlige pærer i Europa bliver skiftet ud, vil klimaet blive sparet for 23 millioner tons CO2.

Straftolden har været indført, fordi kineserne dumper priserne på elsparerpærer, altså sælger dem billigere, end de bliver fremstillet. Det har blandt andet fået den tyske pæreproducent Osram til at kæmpe for straftolden på op til 66 procent ved import af elsparepærer fra Kina, men nu har tyskerne opgivet at kæmpe for en forlængelse.

Kort efter Osrams beslutning valgte EU at genindføre frihandel for de kinesiske produkter, fremgår det af en pressemeddelelse fra Økonomi- og Erhvervsministeriet.

Erhvervsminister jubler over afsked med straftold

Danmark har i flere år kæmpet for at få afskaffet straftolden og derfor er økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen også glad for den europæiske beslutning.

»Det er først og fremmest en sejr for miljøet. Samtidig gavner frihandel også den enkelte forbruger, der nu kan købe energisparepærer uden at skulle betale en urimelig straftold,« siger han i en pressemeddelelse.

Kina eksporterede omkring 500 millioner elsparepærer til USA sidste år og omkring 220 millioner til EU, hvor der bor næsten dobbelt så mange mennesker som i USA.

Ja jeg er noget bekymret for miljøbelastningen fordi:
alle de kinesersparepærer jeg har brugt kun holder halv så lang tid som europæiske mærkevarer. Jeg brugte dem en kort overgang men gik hurtig over til de europæiske igen.
Doppelt forbrug af sparepærer = mere forurening.
Venligst
Mogens Høeg

  • 0
  • 0

Med de erfaringer jeg selv har gennem 8-9 års brug af elsparepærer, så er der en verden til forskel på holdbarheden af eksempelvis Osrams pærer og de lavprispærer man kan købe på nuværende tidspunkt.
Hvis det der nu bliver lukket ind på markedet fra Kina er af lige så ringe kvalitet som de nuværende lavprispærer er det svært at se hvordan miljøet kan vinde.

Iøvrigt deler jeg Jan E. Sørensens skepsis omkring miljøgevinsten i forhold til råvarefremskaffelse og produktion. Kravene til de kinesiske producenter - der producerer med strøm fra ineffektive kulværker - når næppe de krav til sokkeholderne som de tyske miljømyndigheder stiller til Osram.

For så vidt angår transporten fra Kina er jeg dog ikke så bekymret; der kan være ufatteligt mange pærer i en contaainer :-)

  • 0
  • 0