Endelig: Aalborg Universitet er nu i kontakt med Cubesat

AAUSAT5 forlader ISS 4. oktober 2015. Illustration: NASA

Gruppen af ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet har nu for første gang opnået kontakt med deres hjemmebyggede satellit AAUSAT5. Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse i dag.

Siden satellitten, som er universitetets nyeste såkaldte cubesat, blev sendt i kredsløb fra Den Internationale Rumstation ISS i starten af oktober, har Institut for Elektroniske Systemer ved Aalborg Universitet ikke været i stand til at etablere kontakt til satellitten.

Læs også: Første livstegn fra Cubesat: Et morsesignal

Aalborg ligger for højt mod nord i forhold til satellittens bane, og forsøg på at forbedre jordstationen i Aalborg har ikke virket. I stedet har Aalborg Universitet sendt universitetets mobile jordstation ned til den tyske radioamatør Mike Rupprecht i Brombachtal syd for Frankfurt, som har ageret bindeled mellem de studerendes kontrolcenter i Aalborg og satellitten i rummet.

Og den utraditionelle løsning har vist sig at fungere. Tidligere på måneden lykkedes det Rupprecht at opfange og optage det første data-beacon-signal fra AAUSAT5, og det er nu lykkedes de studerende at sende kommandoer til AAUSAT5.

»Så vi har fejret med champagne, at det er lykkedes os både at høre satellitten og sende kommandoer til den. Vi var skuffede over, at der ikke var kontakt i starten, men vi har ikke på noget tidspunkt været ved at miste modet. Der har hele tiden været små fremskridt, som vi har arbejdet videre med trin for trin,« siger ingeniørstuderende Anders Kalør fra AAUSAT5-teamet i pressemeddelelsen fra Aalborg Universitet.

Universitetet har netop aflagt rapport til ESA om opsendelsen og første del af missionen, hvor AAUSAT5 og en kommerciel satellit fra nordjyske GomSpace som de første ESA-satellitter blev sendt i kredsløb direkte fra ISS. Rapporten fortæller om udfordringer og afprøvede løsninger, og den øjeblikkelige statusmelding er optimistisk, fortæller lektor Jens Dalsgaard Nielsen, som er vejleder for lektor for AAUSAT5-teamet.

Første beacon fra AAUSAT5, modtaget af Mike Rupprecht 8. oktober 2015. Illustration: DK3WN

Læs også: Dansk studentersatellit sendes i kredsløb i dag

»Tovejskommunikation er et meget stort skridt for missionen. AAUSAT5 kan fint høres i Aalborg via udstyret i Tyskland, og satellitten kan modtage og svare på kommandoer, der er sendt fra Aalborg. På den måde har vi været i stand til at omprogrammere radiosender og modtager ombord som et første skridt i retning af at optimere forbindelsen,« siger Jens Dalsgaard Nielsen i pressemeddelelsen.

Den næste milepæl i programmet er at fastslå, om satellitten som planlagt er i stand til at registrere skibe i de farvande, den overflyver.