Én undervandsdrone er for lidt: Nyt udstyr til jagten på MH370

5. maj 2014 kl. 12:58
Tre regeringer vil sammen undersøge, hvilke lande eller firmaer der ligger inde med teknologi til at spore forsvundet fly på dybt vand.
Artiklen er ældre end 30 dage

Efter en frugtesløs kortlægning af havbunden i et indsnævret område af Det Indiske Ocean er eftersøgningen af MH370 på vej ind i en ny fase, som vil kræve en større flåde af dybdegående sonarfartøjer, end eftersøgningsholdet i øjeblikket råder over.

Afsøgningen af havbunden har hidtil været afhængig af Bluefin-21-dronen, som metodisk har kortlagt 400 kvadratkilometer af havbunden uden resultat. Området udvides nu, og derfor efterspørger myndighederne nu teknologisk assistance fra private virksomheder og regeringer.

Læs også: Her er de vigtigste teknologier i eftersøgningen af MH370

På et pressemøde fastslog den australske vicepremierminister, Warren Truss, at nøglen til den fortsatte eftersøgning vil blive en blanding af autonome undervandsdroner og dybdegående sonarfartøjer, der skal slæbes af et skib fra overfladen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En udbudsproces går derfor nu i gang, hvor de kinesiske, malaysiske og australske myndigheder skal undersøge, hvilke regeringer og private firmaer der ligger inde med teknologien. Processen formodes at vare seks til otte uger.

Dybderne i området, hvor vragrester fra MH370 formodes at befinde sig, er omkring fire kilometer. Problemet er, at fartøjer, der kan operere i de ekstreme dybder, er meget sjældne. De kan ifølge eftersøgningsleder Angus Houston tælles på én hånd på verdensplan.

Se Ingeniørens fokus om Malaysia Airlines MH370 her

Bluefin-21-dronen kan ikke dykke længere ned end 4.500 meter og er tidligere i eftersøgningen kommet til kort, da den automatisk vender snuden mod overfladen, når trykket bliver for stort. Samtidig er det en tidskrævende proces at indhente dronens data, da det sker ved overfladen. Sejltiden mellem havbund og overflade er to timer hver vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi får brug for mere sofistikeret udstyr med andre egenskaber, som er i stand til at operere på større dybder end Bluefin-21 og også med andre funktioner, som for eksempel at kunne opsamle vragdele, der måtte befinde sig på havbunden, eller hvad den næste fase nu måtte bringe,« siger Warren Truss.

Læs også: Her er undervandsrobotterne, der skal finde MH370

Dronen er batteridrevet og kan klare sig alene i 25 timer ad gangen. Undervandsfartøjer, der er direkte forbundet med et skib på overfladen kan derimod trække strøm via den kablede forbindelse og samtidig forsyne eftersøgningsholdet med data i realtid.

Indledningsvist kunne Warren Truss berette om, at eftersøgningen indtil videre har afdækket mere end 4,5 millioner kvadratkilometer af havoverfladen i en indsats, som foruden satellitdata har involveret 29 civile og militære fly, der tilsammen har foretaget 334 flyvninger, samt 14 forskellige fartøjer til vands.

Læs også: Det sunde ingeniørhus

Samtidig oplyser de tre samarbejdende regeringer, at der i den kommende uge vil blive foretaget en revidering af beregningerne på de satellitdata, der hidtil har været afgørende for, hvor eftersøgningen bevægede sig hen, med henblik på at sikre, at dataene er fortolket korrekt.

Følg jagten på MH370 i din indbakke – tilmeld dig Ingeniørens nyhedsbrev

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger