En tur i rummet forvandler salmonella til et muteret monster

En tur i rummet gør salmonella-bakterien endnu mere ubehagelig. Amerikanske forskere har holdt øje med en kultur af salmonella-bakterier, der under 12 dages vægtløshed i en rumfærge blev mere giftig end en tilsvarende bakteriekultur på jorden.

I efterfølgende laboratorieforsøg slog rum-salmonellaen flere mus ihjel hurtigere end tilsvarende jord-salmonella gjorde.

Forskerne sendte flere beholdere med salmonella typhimurium med rumfærgen Atlantis i 2006.

Salmonella Typhimurium. Den ubehagelige gæst bliver endnu mere ubehagelig efter en tur i rummet. Foto: Volker Brinkmann, Max Planck Institute for Infection Biology, Berlin. Illustration: Volker Brinkmann, Max Planck Institute for Infection Biology, Berlin.

Samtidig blev identiske kulturer dyrket på Kennedys Space Center i Florida.

Begge kulturer blev testet på mus, og rum-salmonellaen viste sig næsten tre gange så dødelige som den jord-dyrkede udgave, skriver Newscientist.

Men bakterierne havde også muteret og ændret 167 gener i forhold til jord-salmonellaen.

Rum-tilstand som en mave

Forskerne er ikke sikre på, hvorfor Salmonella-bakterien bliver endnu mere hidsig af at komme en tur i rummet.

Men Cheryl Nickerson fra center for smitsomme sygdomme og vaccinationer, Arizona State University, siger til nyhedsbureauet Reuters, at miljøet ombord på en rumfærge minder om det indre i et menneske, hvor salmonellaen lever i delvis vægtløshed i menneskets kropsvæsker.

Forskerne håber på, at opdagelserne kan hjælpe dem med til nye antibiotika.

Allerede nu har de fundet et protein kaldet Hfq, der har en indvirkning på, hvordan den muterede salmonellabakterie opfører sig.

Især håber forskerne på at kunne beskytte astronauter, hvis immun-forsvar under rumflyvninger er under stort pres.

Men hvis vægtløshed i rummet minder om forholdene for salmonellaen inde i syge mennesker, kan forskningen også bruges til at skabe en mere effektiv bekæmpelse af bakterien på Jorden, skriver Newscientist.