En tår fra vandflasken sender hormoner lige ned i svælget
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

En tår fra vandflasken sender hormoner lige ned i svælget

Østrogenlignende stoffer glider lige ned i svælget sammen med drikkevandet i helt almindelige plasticflasker. Det viser forsøg foretaget af forskere ved Johann Wolfgang Goethe Universitetet i Frankfurt.

I deres laboratorium har forskerne Martin Wagner og Jörg Oehlmann undersøgt 20 forskellige af de populæreste typer af vandflasker fra butikkernes hylder, herunder både plasticflasker, glasflasker og tetrapak med plasticbelægning på indersiden.

Alt plast i undersøgelsen var af typen polyethylene terephthalate (PET) og altså ikke plast af typen polykarbonat, som findes i for eksempel sutteflasker og indeholder det hormonlignende stof bisphenol A.

Det overordnede billede af undersøgelsen viste, at vandet i plasticflasker havde hormonlignende effekter. Den konklusion kom forskerne til med hjælp fra særligt hormonfølsomme muddersnegle af typen Potamopyrgus antipodarum, der øger sin reproduktion ved hormonpåvirkning.

Sneglene blev anbragt i de forskellige flasker, og i både plasticflaskerne og tetrapakkerne producerede sneglene gennemsnitligt dobbelt så mange fostre som i glasflaskerne.

Forskere: Plastic kan være hovedkilden til hormonforurening

Forskerne har ikke analyseret for flaskernes indhold af bestemte stoffer, og undersøgelsen gav også nogle resultater, som der stadig mangler forklaring på. Eksempelvis viste en af plasticflaskerne intet tegn på hormonindhold, mens enkelte af glasflaskerne viste tegn på hormonlignende stoffer.

Alligevel er de tyske forskere ikke i tvivl om, at undersøgelsen er tegn på, at hormonlignende stoffer fra plasticemballage bevæger sig over i vores drikkevand og fødevarer.

»Vi har formentlig kun identificeret toppen af isbjerget i forhold til, at plasticindpakning kan være en hovedkilde til syntetisk hormon-forurening af vores fødevarer,« skriver forskerne i deres konklusion.

Antioxidanter i flasken kan være synderen

Tilbage står spørgsmålet om, hvad der udløste den hormonlignende effekt, og hovedforfatter Martin Wagner gætter selv på, at der er tale om et miks af forskellige hormonlignende stoffer. Han peger også på phthalater eller andre plast-stoffer, der kan give østrogenlignende effekter eller virke som stopklodser for mandlige kønshormoner såsom testosteron.

Overfor Science News peger endokrinolog Ana Soto fra Tufts University School of Medicine i Boston på, at de østrogenlignende effekter kan komme fra antioxidanter.

Producenter af plastflaskerne propper nemlig antioxidanter i flaskerne for at gøre dem modstandsdygtige over for sollys. Men mange antioxidanter eksisterer som fenolforbindelser, og undersøgelser viser, at fenoler i varierende grad kan give østrogenlignende effekter.

Hormonforstyrrende stoffer menes at være hovedårsagen til mænds dalende sædkvalitet, og at stadig flere drengebørn fødes med misdannede kønsorganer.

Der skrives således i artiklen:

""I deres laboratorium har forskerne Martin Wagner og Jörg Oehlmann undersøgt 20 forskellige af de populæreste typer af vandflasker fra butikkernes hylder, herunder både plasticflasker, glasflasker og tetrapak med plasticbelægning på indersiden.

Alt plast i undersøgelsen var af typen polyethylene terephthalate (PET) og altså ikke plast af typen polykarbonat, som findes i for eksempel sutteflasker og indeholder det hormonlignende stof bisphenol A.""

Hvad indeholder hvad?

  • 0
  • 0

Sådan som jeg læser teksten, havde de i undersøgelsen droppet at undersøge den værste af skurkene, polykarbonat, og koncentredede sig i stedet om de de flasker, der ikke i forvejen var under mistanke...

  • 0
  • 0