En sommerfugl udløste hård opbremsning af førerløs bus: Forsøg blev langtfra en succes
De selvkørende busser, der i et år fragtede borgere og ansatte rundt uden for Slagelse Sygehus, blev aldrig helt selvkørende.
Region Sjælland havde ellers håbet, at man her kunne blive de første i Danmark til at gennemføre kørsel uden en operatør ombord, men det lykkedes ikke at opnå godkendelsen til det såkaldte SAE 4-niveau.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Godt at se de førerløse systemer er sympatiske overfor sommerfugle.
Tilsvarende kunne selvkørende BRT-busser få dedikerede kørebaner, men det er heller ikke uden udfordringer.</p>
<p>»Vælger man f.eks. at indsætte førerløse køresystemer i eget tracé, bliver smidig interaktion med andre vejbrugere mindre afgørende, mens falske positive og falske negative detektioner af forhindringer i form af genstande eller personer stadig vil udgøre en barriere,« skriver Verdante.
Siden 2011 har ULTra kørt 21 førerløse "pods" i London Heathrow lufthavnen: https://en.wikipedia.org/wiki/ULTra_(rapid_transit)
Så det kan naturligvis godt lade sig gøre. Det er ikke så overraskende, da bare svarer til vores egen førerløse metro i København men med gummihjul.
Det store problem er at man bliver ved med at hoppe på uprøvede projekter. Hvis man vil have et system som ULTra, så køb det af ULTra i stedet for hvem der byder lavest.
Det er også fint nok at støtte op omkring udviklingsprojekter men så er man nok lidt blåøjet hvis man forventer at det fører til stabil drift. Disse systemer er ikke færdige. De har brug for at nogle vil teste dem, så det er godt at nogle kommuner vil hjælpe med det. Det virke bare til at nogle politikkere tror de køber et færdigt fungerende system.
Sagen er bare at medmindre man formindsker omfanget, eksempelvis ved at køre på lukket bane som ULTra, så er det ekstremt tungt at udvikle et fuldt selvkørende system. Vi kan se hvor mange penge Google (Alphabet), Tesla, etc, bruger på det. Så er det da lidt urealistisk at et lille startup fra Frankrig lige kommer med et fungerende system.
En stor del af udfordringen med disse franske "busser" er, at de er designet som sporvogne - og ikke som biler. De har f.eks. ikke en "driftsbremse", som vi kender fra biler, der kan lave en blød opbremsning - men er fra konstruktøren designet til at "standse" - og heraf de hårde opbremsninger.