En sommerfugl udløste hård opbremsning af førerløs bus: Forsøg blev langtfra en succes

Plus30. januar kl. 05:144
En sommerfugl udløste hård opbremsning af førerløs bus: Forsøg blev langtfra en succes
Det var ofte nødvendigt med menneskelig indgriben i Region Sjællands forsøg med selvkørende busser. Illustration: Movia.
De førerløse busser i Region Sjælland kom aldrig til at leve op til navnet.
Artiklen er ældre end 30 dage

De selvkørende busser, der i et år fragtede borgere og ansatte rundt uden for Slagelse Sygehus, blev aldrig helt selvkørende.

Region Sjælland havde ellers håbet, at man her kunne blive de første i Danmark til at gennemføre kørsel uden en operatør ombord, men det lykkedes ikke at opnå godkendelsen til det såkaldte SAE 4-niveau.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
31. januar kl. 09:11

Godt at se de førerløse systemer er sympatiske overfor sommerfugle.

2
30. januar kl. 10:54

Tilsvarende kunne selvkørende BRT-busser få dedikerede kørebaner, men det er heller ikke uden udfordringer.</p>
<p>»Vælger man f.eks. at indsætte førerløse køresystemer i eget tracé, bliver smidig interaktion med andre vejbrugere mindre afgørende, mens falske positive og falske negative detektioner af forhindringer i form af genstande eller personer stadig vil udgøre en barriere,« skriver Verdante.

Siden 2011 har ULTra kørt 21 førerløse "pods" i London Heathrow lufthavnen: https://en.wikipedia.org/wiki/ULTra_(rapid_transit)

Så det kan naturligvis godt lade sig gøre. Det er ikke så overraskende, da bare svarer til vores egen førerløse metro i København men med gummihjul.

Det store problem er at man bliver ved med at hoppe på uprøvede projekter. Hvis man vil have et system som ULTra, så køb det af ULTra i stedet for hvem der byder lavest.

Det er også fint nok at støtte op omkring udviklingsprojekter men så er man nok lidt blåøjet hvis man forventer at det fører til stabil drift. Disse systemer er ikke færdige. De har brug for at nogle vil teste dem, så det er godt at nogle kommuner vil hjælpe med det. Det virke bare til at nogle politikkere tror de køber et færdigt fungerende system.

Sagen er bare at medmindre man formindsker omfanget, eksempelvis ved at køre på lukket bane som ULTra, så er det ekstremt tungt at udvikle et fuldt selvkørende system. Vi kan se hvor mange penge Google (Alphabet), Tesla, etc, bruger på det. Så er det da lidt urealistisk at et lille startup fra Frankrig lige kommer med et fungerende system.

1
30. januar kl. 07:23

En stor del af udfordringen med disse franske "busser" er, at de er designet som sporvogne - og ikke som biler. De har f.eks. ikke en "driftsbremse", som vi kender fra biler, der kan lave en blød opbremsning - men er fra konstruktøren designet til at "standse" - og heraf de hårde opbremsninger.