En myte at el- og hybridbiler brænder oftere end fossilbiler

Plus8. september 2021 kl. 03:0022
Natten til tirsdag brød en hybridbil i brand i et parkeringsanlæg i Hellerup. Bilen blev bugseret ud af beredskabets brandslukningsrobot LUF60 fra og placeret i særlig brandslukningscontainer.
Illustration: Beredskab Øst.
El- og hybridbiler brænder relativt set sjældnere end benzin- og dieselbiler. Men når det sker, er det en ekstra farefuld opgave at slukke. Danske Beredskaber efterlyser retningslinjer for placeringen af ladestandere i p-kældre.
Artiklen er ældre end 30 dage

‘Tesla brød i brand ved ulykke’ og ‘Elbil i flammer efter påkørsel af vanvidsbilist’.

Nyhedshistorier om brand i en el- eller hybridbil dukker med jævne mellemrum op i medierne. Så sent som natten til tirsdag i indeværende uge brød endnu en hybrid i brand i et parkeringsanlæg ved Hellerup, hvilket affødte denne artikel i Ekstra Bladets spalter.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
22 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
22
9. september 2021 kl. 06:32

Tror faktisk at det er svært at slå hul på en brændstoftank...

Klip brændstofslangen med en skævbidder. Tager under 10 sek. og hele tankens indhold løber ud. Hvis pumpen er bygget ind i tanken, så vælg en anden bil. Alternativt punkteres tanken (som er af plast) med søm+hammer. Tager 5 sek. Sæt sømmet i hullet igen når pølen er stor nok til, at ilden fra den kan smelte tanken eller få fat i resten af bilen - så du selv kommer væk inden det for alvor går løs.

21
8. september 2021 kl. 22:53

Det er lettere at stikke ild på en benzin/diesel bil end på en el-bil

Det er jeg nu ikke så sikker på. Har du nogen dokumentation for påstanden ?

Teknisk set er der jo nogle liter olie i motoren, men en sådan tingest er jo bygget til høje temperaturer så en molotov cocktail vil næppe skade en sund motor. Samme for brændstoftanken - den er allerede beskyttet mod høje temperaturer pga. udstødningen.

Så er der selvfølgelig al den smøring i hjulene der skal til for at en brændstofbil kan få dem til at snurre, men den slags har en elbil jo også.

Tror faktisk at det er svært at slå hul på en brændstoftank så det vil nok mest resultere i en brand fra påfyldningen og den vil være minimal. Hvis der derimod går brand i et el batteri, så er der seriøse problemer da den ikke sådan lige kan slukkes.

M

20
8. september 2021 kl. 12:48

Ja, specielt CO2'en bliver svær at undgå ;-)

Det er efterhånden mange år siden jeg lærte, at fuldt åndedrætsværn var standardprocedure ved bilbrande (og elbiler var ikke-eksisterende på dét tidspunkt).

19
8. september 2021 kl. 11:23

Tilmed kan brand i el- og hybridbiler frigive forurenet vand og farlige røggasser i form af blandt andet CO2, CO, NOx’er.

Det forekommer vel ved alle brande.

18
8. september 2021 kl. 10:28

Hvorvidt el-biler brænder sjældnere eller oftere end fossilbiler kan selvfølgelig være en interessant diskussion. Men i denne sag er det vel mere interessant at se på, hvor store samfundsomkostninger der er, når køretøjer med de forskellige teknologier brænder?

Jesper - så kan man også sammenligne hvad 5 benzinbrande koster i f.t. elbilbrand - for det er statistiken i Norge.

https://www.elfokus.dk/benzinbilerne-er-de-brandfarlige-ikke-elbilerne/?fbclid=IwAR0mLJbGMlijEHIhSMHzgEWUqTbxat3obgP6wdNn0LjWdPSjPtB7BQ7JTh0

Linket er også til dem der mener at elbil statistiken i Danmark er for spinkel. I Norge er gearingen benzin til el 10:1

I denne statistik brænder fossilerne 5 gange oftere end elbilerne

17
8. september 2021 kl. 09:49

Statistikken blander elbiler og hybridbiler. Hybridbiler har stadig alle kompomenter fra en fossilbil, så den er ikke meget brugbar. Norge har lavet samme statistik, men på et meget større grundlag og udelukkende for rene elbiler. I den opgjorde periode var 9% elbiler af den samlede bilmasse, men de udgjorde kun ca. 2 % af bilbrandene. <a href="https://motor.no/aktuelt/elbiler-brenner-l..">https://motor.no/aktuelt/…;.

Jeg synes også at dette citat er meget væsentligt:

"– Vi ser også at når elbiler brenner, brenner det som oftest i interiør og plast, og sjelden i batteriet"

De burde faktisk lave statistik specifikt på om batteriet var i brand. De fleste specielle forholdsregler er ikke relevante uden batteribrand.

16
8. september 2021 kl. 09:42
15
8. september 2021 kl. 09:42

Men i denne sag er det vel mere interessant at se på, hvor store samfundsomkostninger der er, når køretøjer med de forskellige teknologier brænder?

Helt enig, men en brand kan i mange tilfælde - f.eks. i en parkeringskælder - medføre langt større samfundsomkostninger end slukningen af brandkilden alene (tab af omkringliggende biler, hele bygningen, etc.). I sådanne tilfælde vil omkostningerne til slukning af kilden muligvis drukne i de totale omkostninger. Men selvfølgeligt er der større risiko for massive tab hvis kilden tager mange timer at slukke eller fjerne.

Mindst lige så interessante som samfundsomkostningene ved selve slukningen er de direkte samfundsomkostninger forårsaget af branden - her tænker jeg på menneskeliv og materielle skader ud over kilden.

14
8. september 2021 kl. 09:31

Hvorvidt el-biler brænder sjældnere eller oftere end fossilbiler kan selvfølgelig være en interessant diskussion. Men i denne sag er det vel mere interessant at se på, hvor store samfundsomkostninger der er, når køretøjer med de forskellige teknologier brænder? Ifølge udtalelserne fra brændvæsenet, involverede slukningen af omtalte køretøj langt mere materiel, mere mandskab og tog væsentlig længere tid end, hvis det havde været en almindelig brand i en fossil bil. Jeg er ikke fortaler for den ene eller anden teknologi, men det kunne da være interessant at se objektivt på de samlede omkostninger ved brand i køretøjerne, både monetære og miljømæssige.

12
8. september 2021 kl. 09:11

Når solid state batterierne kommer, bliver det så lettere eller sværere at slukke en brand. Der er jo ikke olie i dem, men der er stadigt masser af energi.

11
8. september 2021 kl. 09:07

Statistikken blander elbiler og hybridbiler. Hybridbiler har stadig alle kompomenter fra en fossilbil, så den er ikke meget brugbar. Norge har lavet samme statistik, men på et meget større grundlag og udelukkende for rene elbiler. I den opgjorde periode var 9% elbiler af den samlede bilmasse, men de udgjorde kun ca. 2 % af bilbrandene.https://motor.no/aktuelt/elbiler-brenner-langt-sjeldnere-enn-diesel--og-bensinkjoretoy-viser-tall-fra-landets-brannvesen/199867

10
8. september 2021 kl. 09:05

Med store mængder brandbare vædsker i benzin og dieselbiler, er det formodentlig langt lettere at stikke ild på dem. Det skævvrider statistikken, men er endnu et rigtig godt argument for at købe en el-bil.

Hvis jeg smider en molotovcocktail ind i en bil så vil bilen brænde uanset drivmiddel. Hvis jeg derimod smider en molotovcocktail ind under bilen, så er der nok større chance for at en fossilbil og en hybrid bil vil brænde. En stor batteri pakke under en elbil vil nok forhindre at bilen brænder.

Der er faktisk udført et norsk forsøg hvor de satte en brænder under en elbil batteri og den skulle brænde langt længere end en molotovcocktail kan brænde inden bilen begyndte at brænde. Nogle uger efter forsøget testede de batteriet og batteriet virkede stadig.

8
8. september 2021 kl. 07:57

Konklusionen er ikke retvisende

Helt enig. Og statistik er også vanskelig at bruge, selv om grundlaget er korrekt. I tilfældet her f.eks. om påsatte brande tæller med. Jeg har en mistanke om, at man tæller alle brande uanset årsag, og er det tilfældet siger det jo ikke noget om hvorvidt biler bryder i brand som følge af deres konstruktion. (Måske siger det så noget om risikoen for at få stukket en bil i brand, men det er en anden sag).

7
8. september 2021 kl. 07:53

Konklusionen er ikke retvisende, idet det statistiske grundlang for el- og hybridbiler er alt for lille i forhold til antallet af fossilbiler (+100 gange mindre). Statistik burde være obligatorisk pensum på journalisthøjskolen

6
8. september 2021 kl. 07:51

hvorfor giver det god mening?

Jeg tror ikke det har nogen betydning. Man skal jo sammenligne med de biler som er i drift, og der er selvfølgelig nogle ældre benzinbile imellem.

Derimod kunne det være interessant at se hvor mange af benzin/diesel brandene som er påsatte. Det er lettere at stikke ild på en benzin/diesel bil end på en el-bil, så den forskel kan have en betydning (hvis der altså ikke allerede er korrigeret for det i statistikken).

5
8. september 2021 kl. 07:36

Burde der ikke korrigeres for årgangen af bilerne der brænder? Umiddelbart giver der god mening at tro, at en ældre benzin / diesel model er mindre brandsikker end alle de nye el modeller?

Er det relvant i forhold til artiklens hovedindhold, at der ikke er den meget større sandsynlighed for brand i elbiler kontra fossilbiler, som nogle har yndet at bringe frem i medierne. Tværtimod er sandsynligheden nogenlunde ligestillet.

Det er dejligt at fakta på denne måde kan slå en myte ihjel. Tak for artiklen

3
8. september 2021 kl. 07:13

Burde der ikke korrigeres for årgangen af bilerne der brænder? Umiddelbart giver der god mening at tro, at en ældre benzin / diesel model er mindre brandsikker end alle de nye el modeller?

2
8. september 2021 kl. 06:58

Med store mængder brandbare vædsker i benzin og dieselbiler, er det formodentlig langt lettere at stikke ild på dem. Det skævvrider statistikken, men er endnu et rigtig godt argument for at købe en el-bil.