En million navne sendes til asteroide

Graffiti-bande angriber uberørt klippe i rummet, skriver New Scientist. Det er rumskibet MUSES-C, som skal stå for skribleriet. Det opsendes med den japanske M-V-raket i december og når frem til asteroiden 1998SF36 i år 2005. Her skal MUSES opsamle prøver af asteroidens overflade.

Fartøjet kan under denne vanskelige manøvre ikke fjernstyres fra Jorden. Styresignalerne vil være 20 minutter undervejs. I stedet indledes turen ned nær overfladen med, at rumskibet dropper en skinnende "target-marker" på asteroiden. Målmarkøren ses klart af probens kameraer, så den kan navigere sikkert ned imod asteroiden. Her affyres en kugle ud igennem et horn eller tragt. Noget af materialet, der opslynges ved kuglens kollision med overfladen, trænger op til et opsamlingskammer i hornet og kan bringes tilbage til Jorden. På grund af asteroidens lave gravitation kastes materialet let op i hornet. Proben ventes tilbage til Jorden i 2007.

Hajime Yano fra det japanske Institue of Space and Astronautical Science, ISAS, fortæller, at man har oprettet en speciel website, hvor enhver kan indtaste et navn, man gerne vil have sendt med på rumrejsen. Indtil nu har mere end 700.000 sendt deres navne til missionens website, fortæller Yano, som håber, at man når op på omkring en million navne, der trykkes på "target-markeren" og droppes på asteroiden.