En million industrirobotter er i arbejdstøjet over hele verden
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

En million industrirobotter er i arbejdstøjet over hele verden

Asien går ned, Nordamerika er ved at komme sig, og salget stiger støt i Europa. Det er hovedkonklusionen World Robotics 2008, der er udarbejdet af den internationale robotforening, IFR.

Efter et veritablet boom i salget, der toppede i 2005 med 121.000 faldt salget med 11 procent i 2006. Det er altså nu steget en smule.

Mens salget i hele Europa steg med 15 procent, så står Tyskland forsat som Europas største aftager af industrirobotter. Salget steg med hele 30 procent til 14.900 styk. Stigningen fordelte sig over næsten alle industrier med bil-, metal-, glas-, elektronik og fødevareindustrien som de største. Også Italien og Frankrig købte flere robotter i 2007 end i 2006, mens salget i Spanien og England gik ned.

I central- og Østeuropa steg salget med 61 procent, her var aftagerne især Tjekkiet, Polen og Rusland.

I Asien er det især Japan og Korea, som falder med henholdsvis tre og seks procent. Noget kunne tyde på at bilindustrien fik købt så meget ind i 2005, at der ikke er plads eller råd til flere robotter. I Japan bliver en del af faldet modsvaret af en stigning i salget til kemikalie- og gummiindustrien, mens der i Korea ses et stigende antal robotter i elektronikindustrien.

Som den tredjestørste aftager i Asien, steg salget i Kina med 14 procent til 6.600 styk. Især bilindustrien aftog her robotterne. Også Indien er kommet med på vognen med 11 procent flere robotter, mens salget i Tawain faldt med 44 procent.

Flere robotter til USA

Selv om der blev leveret 19.600 industrirobotter til bilindustrien i Nordamerika, en stigning på 9 procent i forhold til 2006, så var det ikke de amerikanske producenter som købte. Det konkluderer IFR, da det tydelig har kunne aflæses, at de tre store amerikanske producenter, Ford, Chrysler og General Motors, har lukket fabrikker og skåret i produktionen. Investeringen i robotter er altså sket hos udenlandske bilproducenter, først og fremmest japanske Toyota og Nissan. Inden for alle andre industrisegmenter faldt indkøbet af robotter med fire procent.

IFR vurderer at ud af de cirka 1.860.000 industrirobotter som er blevet solgt siden slutningen af 1960'erne til udgangen af 2007, er mindst 994.000 og maksimalt 1.200.000 styk stadig i brug.

For de kommende fire år forventer IFR, at salget vil fortsætte med at stige med cirka fire procent. Stigningen vil især ligger i Asien, Central- og Østeuropa og Sydamerika. I USA vil der kun være en moderat stigning.

Danmark er over gennemsnittet

Med en stigning på hele 13 procent i salget af industrirobotter i forhold til 2006, lå Danmark et godt stykke over gennemsnittet. Det viser Dansk Robotforenings egen statstik for 2007, som udkom før sommerferien.

I alt blev det til 489 nye robotter i Danmark mod 368 styk året før.

Robotforeningen vurderer, at der i dag er cirka 3.590 aktive robotter i den danske industri.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten