En kop kakao forebygger hjerte-kar-sygdomme

En kop kakao er næsten dobbelt så rig på antioxidanter som et glas rødvin. Netop rødvin er ellers betragtet som en af de helt gode kilder til antioxidanter, specielt pga. indholdet af polyphenolen resveratrol.

Men den er der så lidt af i rødvin, at det ikke kan være den, der er ansvarlig for rødvinens forebyggende virkning på hjerte-karsygdomme og cancer, siger forskere fra Sydkorea og USA. Og den totale antioxidative effekt er altså meget større i en kop kakao end i et glas rødvin.

Chang Yong Lee og hans kolleger på Seoul- og Cornell-universiteterne bryggede tre drikkevarer. En kop kakao fremkom af to spiseskefulde kakao (7.3 g) og 2 dl kogende varmt vand. To kopper kop te blev fremstillet af 2 g i 2 dl vand af henholdsvis grøn og sort te. Hertil føjedes en fjerde drik, nemlig et glas rødvin (140 mL, vin af Merlotdruen).

Lee analyserede herefter mængden af phenoler og flavonoider i en portion af hver af de fire drikke. Disse stoffer er kendt for at fungere som antioxidanter. De opfanger såkaldte frie radikaler, der beskadiger cellernes proteiner og DNA. Derved hæmmer de hjerte-karsygdomme og cancer.

Lee målte også direkte den antioxidative effekt ved at sætte radikaler til kakao, te og rødvin. Effekten blev omregnet til den ækvivalente mængde C-vitamin. Grafen viser, hvor mange gram C-vitamin, man skulle tilsætte hver af kopperne/glasset for at opnå den samme effekt som den, der naturligt findes i kakaoen, teen og rødvinen. Mængden er høj.

En kop kakao indeholdt 1.1 g. Kroppen indeholder i alt omkring 1.5 g, og den anbefalede daglige indtagelse med kosten er 60-100 mg.

I Lees artikel er der den interessante bemærkning, at rødvinens resveratrol nok ikke er den vigtige ingrediens for virkningen. Lee konstaterer, at der kun er omkring 1.5 mg/L resveratrol i rødvin, mens der totalt er omkring 190 mg stoffer fra gruppen af flavonoider, som resveratrolen hører til.

Resveratrol har ellers været fremstillet i medierne som den store antioxidant-helt i rødvinen.

En tidligere hollands undersøgelse fandt, at kakao var den næstvigtigste kilde til befolkningens indtag af de antioxidanter, der kaldes catechiner. Kun sort te var en vigtigere kilde. Så vi må nok konkludere, at kakaoen virkelig er en god kilde til antioxidanter.

Man kan vælge at indtage kakaoen i form af chokolade, men her må man så tage et større kvantum fedtsyrer med i købet. Men man må også tage med i overvejelsen, at mange undersøgelser viser, at godt humør påvirker helbredet i positiv retning. Derfor er kombinationer som f.eks. et glas rødvin og et stykke lækker chokolade trods alt værd at overveje.

Kilde:
Artiklen »Cocoa has more phenolic phytochemicals and a higher antioxidant capacity than teas and red wine«, som senere i år bringes i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten