En kamp om ord

I levnedsmiddelvirksomheden Unilever har de på egen krop mærket anprisningsreglerne. Selskabet investerer betydelige beløb i udvikling af sundhedsfremmende fødevarer, hvor det mest kendte - og det eneste produkt på det danske marked, der har noget i retning af en sundhedsanprisning - er Becel pro-activ.

Becel pro-activ indeholder plantesteroler, der nedsætter kolesteroltallet. Plantesteroler er EU-godkendt som ny fødevare og er dermed sikkerhedsvurderet. Produkterne skal f.eks. mærkes med, at de kun er beregnet til personer, der ønsker at sænke kolesterolindholdet i blodet.

Unilever har brugt anledningen til at mærke Becel pro-activ med teksterne: 'Sænker kolesteroltallet' og 'For højt kolesteroltal? Snup en håndmad!'. Denne mærkning faldt Forbrugerrådet for brystet, og rådet anmeldte Unilever for brud på paragraf 76 i mærkningsbekendtgørelsen. Anmeldelsen blev fulgt op af et krav fra Fødevareregion Øst, der bad Unilever om at trække Becel pro-activ tilbage. Efter klager fra Unilever blev kravet dog ændret til en ny mærkning.

Med anprisningsforordningen, der trådte i kraft i juli 2007, blev det også muligt at anvende anprisninger af reduceret risiko for sygdom i forbindelse med markedsføring af fødevarer. Igen forsøgte Unilever at udnytte de nye muligheder til at markedsføre deres kolesterolnedsættende produkter, og igen blev initiativet mødt med en anmeldelse fra Forbrugerrådet, med det resultat, at Unilever blev pålagt at fjerne teksten 'Becel pro-activ sænker aktivt kolesteroltallet'.

Administrerende direktør i Unilever Danmark, Jens Voldmester, er forundret over de danske myndigheders nidkærhed over for lovens bogstav, men han understreger, at selskabet altid har levet op til stillede krav.

»Vi efterlyser en dialog om funktionelle fødevarer i Danmark og især fødevarer, der nedsætter folks kolesteroltal. Efter vores opfattelse tager man forbrugerne som gidsler. Lægemiddelstyrelsen har netop oplyst, at salget af kolesterolsænkende medicin er steget med 230 procent på fire år, så det er et voksende sundhedsmæssigt problem,« siger han.

I Fødevarestyrelsen erkender kontorchef Else Molander, at Danmark ligger i front, når det gælder om at holde sig til lovens bogstav.

»Vi har taget mærkningsdirektivet meget bogstaveligt, så derfor har vi ikke set mange af de her sundhedsanprisninger, som vi eksempelvis kender det fra USA,« siger hun.