Én forelæsning, og hun var solgt som skibsingeniør

28. marts 2014 kl. 08:00
Én forelæsning, og hun var solgt som skibsingeniør
Illustration: eliteforsk.dk.
Portræt: Hun startede på uddannelsen som maskiningeniør for at bygge fly eller biler, men endte med at forelske sig i skibe. 31-årige Ingrid Marie Vincent Andersen er ny leder af DTU’s maritime center.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hun havde siden barnsben interesseret sig for havet, men aldrig for skibe. Da Ingrid Marie Vincent Andersen startede på uddannelsen som maskiningeniør på DTU, var det for at bygge jagerfly, helikoptere eller biler. Alligevel tog hun på fjerde semester et maritimt grundkursus og tænkte: 'Yes, det er det her, jeg skal'.

Opret et cv på Jobfinder - det først skridt mod en ny karriere.

Hun havde fundet sin vej, og den 30. april forsvarer hun sin ph.d.-afhandling om bølgebelastninger på containerskibe. Dagen efter bliver den nu 31-årige Ingrid Andersen leder af DTU’s maritime center, hvor hendes fornemmeste opgave bliver at samle de maritime kompetencer på tværs af institutterne på DTU og gøre de maritime muligheder synlige for de studerende.

Der bliver ikke tale om en helt ny uddannelse som skibsingeniør. I stedet skal de maritime emner bredes ud til flere ingeniørretninger som bygning, logistik, konstruktion og mekanik, og de studerende bliver tilbudt forslag til samlede maritime kursusforløb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har ikke en færdig uddannelse, vi kan stikke i hånden på dem. Derfor sørger vi for at fortælle nye studerende om mulighederne for at tage maritime kurser, så de kan få lov at smage på den verden,« siger Ingrid Andersen.

Læs også: Han bygger skib for Maersk i Singapore: »Triple-E er mit drømmeskib«

Først og fremmest handler det om at vække deres interesse, derefter at vejlede dem i alt fra valg af kurser til kontakt med virksomheder om projekter og praktik. Netop som Ingrid Andersen selv oplevede, da hun tog sit første maritime kursus:

»Jeg havde den her gamle professor, Terndrup Pedersen, hvis entusiasme bare brændte igennem, når han fortalte om sin tid på Lindøværftet, hvor han byggede store skibe. Allerede under første forelæsning med ham blev det tydeligt for mig, hvordan jeg kunne koble min tekniske interesse med min interesse for havet.«

Det maritime Danmark er stort

Efterfølgende tog Ingrid Andersen alle de maritime fag, hun kunne. Hendes bachelor kom til at handle om vindkraft og vindbelastning på containerskibe, hendes kandidat om luftemissioner fra skibe og nu altså en ph.d. om bølgebelastninger - og hele tiden har opbakningen fra vejledere og undervisere været 'helt vild', som hun udtrykker det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingrid Andersens fascination af skibe er uomtvistelig. Hun begrunder det især med alle de forskellige ingeniørkompetencer, der skal i spil for at få konstruktionen til at hænge sammen. Hvad enten man interesserer sig for styrkelære, hydrodynamik, logistik eller noget fjerde, er der mulighed for at fordybe sig i det, samtidig med at man skal kunne tænke overordnet og brede sin viden ud over et større område.

Læs også: Akut mangel på danske skibsingeniører

Engang byggede vi i Danmark verdens største og mest avancerede skibe. Men i 2012 leverede Lindøværftet sit uigenkaldeligt sidste værk. Engang var der også et helt institut for skibsbyggeri på DTU.

»Ja, engang var det maritime erhverv i Danmark virkelig stort. Men det er det altså stadig. Vi har fokus på det maritime igen,« siger Ingrid Andersen og fortsætter, »Vi har over 100 rederier herhjemme, som nok ikke er så interesserede i, hvordan man bygger skibe. Til gengæld har de brug for ingeniører, der kan designe, driftsoptimere, lægge bedre sejlruter og meget andet - og lige nu kan de ikke få folk nok.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger