En enkelt dosis Moderna forhindrede 95 procent af nye corona-infektioner

17. juni 2021 kl. 12:371
En enkelt dosis Moderna forhindrede 95 procent af nye corona-infektioner
Illustration: Bigstock/Angelov.
Nyt studie fra Boston viser, at en enkelt dosis vaccine kan holde corona ude af sundhedsvæsnet, hvis medarbejderne bliver vaccineret hurtigt. To skud er dog stadig at foretrække, hvis man vil sikre, at immuniteten holder over tid.
Artiklen er ældre end 30 dage

En enkelt dosis af Moderna-vaccinen forhindrede i Boston 95 procent af nye corona-infektioner. Det viser et nyt studie publiceret i JAMA network, ifølge netmediet Upi.

Forskernes konklusion kommer efter at have undersøgt data om vaccinationen af 3.400 sundhedsarbejdere som arbejdede i Bostons sundhedssystem.

På baggrund af dataanalysen vurderer forskerne, at vaccinen var 78 procent effektiv efter kun en uge, mens beskyttelsesgraden på 95 procent kom efter to uger.

Resultatet indeholder dog visse usikkerheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Effekten af vacciner kan varierer i forhold til alder og graden af eksponering. Vores arbejde blev gennemført på et tidspunkt, hvor den originale variant stadig var dominerende, og effektiviteten kan være anderledes med andre varianter,« oplyser en af forskerne bag studiet, Dr. Michael E. Charness, til UPI.

To skud er stadig sikrest

Selvom en enkelt dosis altså ser ud til at have en relativ stor effekt, anbefaler forskerne stadig en fuldendt vaccination med to doser.

To doser giver nemlig større sikkerhed for at opnå en langvarig immunitet og beskyttelse imod nyere og mere smitsomme varianter som eksempelvis B.1.1.7 og Delta, der i dag er dominerende i flere områder af verden.

Forskerne mener imidlertid, at første skud af vaccinen kan spille en vigtig rolle i forhold til at holde sygdommen nede i sundhedsvæsenet, når epidemien raser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»På toppen af Bostons vinter stigning hjalp en hurtig første-dosis vaccination af sundhedsarbejderne med at opretholde leveringen af sundhedsydelser,« skriver Dr. Michael E. Charness til UPI i en mail.

Omkring 1 procent af de vaccinerede sundhedsmedarbejdere blev dog smittet med corona efter at have modtaget første dosis. De fleste af de smittede udviklede efterfølgende symptomer.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
21. juni 2021 kl. 01:50

Det er fint at Moderna vacinen beskytter mod den oprindelige Wohan udgave, udfordringen er kun at den forlængst er væk, nu er der ca 2% af Kent varianten også kaldet Alfa, og ca 98% af Delta varianten.

Godt 10% af hospitals indlægelser af corona patienter er beskyttet med 2 skud vaccine, det ændre forældede data ikke på, dog ved vi ikke hvad de 84 der nu er indlagt havde fået deres 2 skud med, de er meget forsigtige med små datamængder da man ikke må kunne gendkende enkeltsager.