En bøf forurener ligeså meget som 20 kilometer bilkørsel

Klapper du tænderne i en gevaldig lørdagsbøf på 250 gram, svarer måltidets klimabelastning i form af drivhusgasser til 20 kilometer i bilen. Et kilo bøfkød koster nemlig 12,98 kilo CO2 at producere.

Værre bliver det med fårekød, som når op på 17,4 kilo C02 per kilo. Kan du ikke undvære kød, er det miljømæssigt set bedst at spise fjerkræ, der koster 4,57 kilo CO2 per kilo.

En del af årsagen til fårenes skidte placering er, at deres tarmluft - ligesom andre drøvtyggere såsom geder og kvæg - består af metangas, der er en 23 gange mere kraftig drivhusgas end kuldioxid.

Opgørelsen er foretaget på foranledning af miljøorganisationen Greenpeace under ledelse af Pete Smith, professor ved Aberdeen University og medforfatter til den seneste rapport om klimaforandringer fra FN´s klimapanel IPCC.

Resultaterne er samlet i rapporten "Cool Farming: Climate impacts of agriculture and mitigation potential", som redegør for landbrugets direkte og indirekte udledninger af drivhusgasser. Og det ser dystert ud.

Ifølge rapporten stammer mellem 17 og 32 procent af det samlede menneskeskabte udslip af drivhusgasser fra landbruget. Dertil kommer, at FN´s fødevareorganisation spår, at kødforbruget stiger støt i takt med befolknings- og velfærdsvæksten. Forudsætter udviklingen, eksploderer udslippet i 2030 med en stigning på 60 procent, bemærker Greenpeace.

Miljøorganisationen anbefaler, at man i det mindste dropper kødet en gang om ugen og i stedet spiser en vegetarret.

Den udmelding får ingen opbakning hos Landbrugsrådet.

»Det bestemmer forbrugerne ved køledisken. Vi producerer, hvad de vil have. Og folk skal jo have mad,« siger præsident Peter Gemælke til TV2 News.

Han er godt tilfreds med sine medlemmers måde at dyrke landbrug på og retter i stedet skytset mod de udenlandske landmænd.
Den udlægning er Greenpeace til dels enig i. De peger selv på, at landbrugets direkte udslip af lattergas og methan skal mindske ved at reducere overforbrug af gødning særligt i Asien.

Dokumentation

Greepeace: Cool Farming: Climate impacts of agriculture and mitigation potential

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Nej da jeg er et menneske er jeg temmelig afhægig af at spise kød eller animalske produkter da det er den eneste kilde til B12 vitaminer:

"Hvor findes B12-vitamin i kosten?

Lever, oksekød, svinekød, fisk, mælk og ost.

Vitamin B12 findes i lever, oksekød, svinekød, fisk, mælk og ost. Vitaminet findes ikke i grøntsager og planter, men kun i de smådyr og bakterier der lever på grøntsagerne."

Og hvorfor man ikke kan undvære det:

"Hvad bruger kroppen B12-vitamin til?

B12-vitamin har biokemisk betydning for omsætningen af fedt og de aminosyrer, der udgør proteiners byggesten.

B12-vitaminet er nødvendigt når cellerne skal dele sig. De røde blodlegemer hører til de celler, der oftest deler sig, og sværere mangel på B12-vitamin giver derfor blodmangel.

B12-vitamin er nødvendig for nervernes vedligeholdelse og nydannelse."

Kilde: http://www.netdoktor.dk/vitaminer/vitaminb...

Man kan så diskutere hvor meget kød man har brug for om dagen og 250g på en dag er ikke for meget, men meget tilpads for en genemsnitlig mand.

 • 0
 • 0

B12-vitaminet er nødvendigt når cellerne skal dele sig. De røde blodlegemer hører til de celler, der oftest deler sig, og sværere mangel på B12-vitamin giver derfor blodmangel.

Sjovt. Jeg var ellers af den opfattelse at de røde blodlegemer hos mennesker slet ikke kunne dele sig (da de mangler en cellekerne).

http://dagenssundhed.dk/?option=com_leksik...

Det er så ganske tænkeligt at knoglemarven skal bruge B12 for at kunne danne de røde blodlegemer.

 • 0
 • 0

Nu spiser jeg ikke selv kød (kun fisk), jeg tvivler lidt på det nødvendigvis er den sundet beslutning i verden, men jeg mangler ikke noget.

Det er nok lidt urealistisk at be' alle om helt at undvære kød, men de fleste danske burde skære kraftigt ned på deres indtag. Du behøver ikke kød hver dag, det kan nemlig også være usundt. To til tre gange om ugen burde være fint, fisk to dage og så udelukkende grønsager de sidste to dage.

På den andenside tror jeg grise skal være glade for at mennesker spiser dem, de er fuldstændigt ubrugelig til alt andet. De ville nok være udrydningstruet hvis de ikke var mad. Så spis venligst flere næsehorn og pandaer, så vi kan få gang i avlen.

 • 0
 • 0

For mange af de miljødebatter gælder altså at vi måske idag har et valg - men det varer ikke ved.

Den herre der har brug for 250 g oksekød pr. dag og synes det er rimeligt nok - må som jeg selv indse at det måske bare ikke dur mere. Vores adfærd kan måske ikke bare styres af hvad vi har råd til eller hvad vi har lyst til - men hvad planeten kan klare gange fem - syv milliader.

Den her fremkomne viden er uhyre vigtig - det er vigtigt at satse rigtigt - og er det mindre animalsk produktion der er vejen og ikke prop i skorstenen hos DONG, jamen så er det måske bøfferne der må undværes. B12 vitamin kan sikkert laves syntetisk, eller måske opstår det i kroppen ved extraodinær sexuel aktivitet :O) Det er det mindste af det.

Om vi vil det eller ej vil der ske nogle forandringer. Logisk kan man opfatte jorden som vores Apollo 13 rumskib, og alt det var har at holde butikken kørende med ( strøm, oxygen, co2 skrubber ect. ) er enten ombord eller er ligemeget.

Vi er som menneskehed ikke ret meget anderledes stillet end Jim Lovel og hans besætning, bortset fra vi ikke har noget sted at søge hen hvis vi brokker jorden. Apollo 13 sluttede trods alt et sted i Stillehavet, hvor joden igen kunne yde sit.

Det der glæder mig - er at se bevidstheden om rumskibets tilstand brede sig...det er første skridt mod en måske bæredygtigt fremtid.

Jeg dropper min hakkebøf i aften.

 • 0
 • 0

Jeg kan huske tilbage fra min gymnasietid, at øl indeholder B12. Man kan næsten leve alene af øl!

Checkede lige om informationen stadig var gældende. "øl B12". Ganske interessant og stadig gældende.

Lige et citat: "”De mange bryggerier, der var på det tidspunkt, markedsførte i deres annoncer øllet som kilde til sundhed. Øllet blev anset som ’godt og nærende’. Mange af reklamerne fremhævede malten og humlens fine kvalitet og høje indhold i sundhedsøl. "Førende Læger" anbefalede sundhedsøllet mod afmagring, nervøsitet og blodmangel. Og i 1896 lancerede De forenede Bryggerier deres første juleøl ved at henvise til øllets nærende og styrkende Egenskaber,” siger Anne Marie Overgaard. "

 • 0
 • 0

Som Nils Peter Astrupgaard ganske rigtigt er inde på, kan man få B12 fra øl. Desuden skulle surkål, som er fermenteret kål, også indeholde B12. Man kan altså ikke bruge B12 mangel som undskyldning for ikke at blive vegetar.

 • 0
 • 0

Lars Gregersen: Skriv til netdoktor jeg citere bare.

Simon Lyngshede: Fisk er også kød og derudover kan verdenshavenes fiskebestand på ingen måder dække verdens befolknings behov for kød. For det andet var vi nok udstyret med en mave som var basseret på mikororganismer ligesom planteædere og ikke kødnedbrydene enzymere hvis det var meningen at vi kun skulle leve af planter. For det tredje prutter fisk også og udleder også drivhus gasser.

Nils Peter Astrupgaard: En enkelt øl om dagen er skam også ganske sundt:)

Eric Thomas Chemineau: Enig.

Karsten Petersen: Gad vide om du så ikke lukker lige så meget drivhus gas ud hvis du spiser surkål hver dag:)

Psstt Carsten, lur mig om der ikke også er en udledning af drivhus gasser ved at producere livol multi total.

 • 0
 • 0

Jeg synes folk skal tage det til sig. Og jeg håber det bliver taget op på klima mødet i 2009 :D en by med vrinsk, en by hvor tingene sker, en by kan altid klare sig med sådan en som mig - yup:D see you suga' <3

 • 0
 • 0

Det ser ud til, at der er to hovedtemaer i denne diskussion: Hvad er naturligt? og hvad er muligt?

Er det naturligt at leve uden kød? Spørgsmålet om hvad der er naturligt for mennesker (læs: Hvordan gjorde urmennesket?) fortaber sig i mere eller mindre kvalificerede gætterier. Det er umuligt at vide med sikkerhed hvad de første mennesker ernærede sig ved. Men sammenligner vi deres liv med det moderne vestlige menneske, så er der nok andre ting, der er fjernere fra livet på stepperne end vegetarisk mad.

Er det muligt at leve uden kød? Hvis du undlader at spise dyr (husk at fisk er også dyr), men stadig spiser æg og mælkeprodukter, kommer du ikke til at mangle noget overhovedet (se hos fødevareministeriet: http://www.altomkost.dk/Mad_hjemme/Vegetar... ). Hvis du yderligere undgår æg og mælk, vil du komme til at mangle en eneste ting, nemlig b12. Som tidligere nævnt kan dette nemt fås via en ganske almindelig vitaminpille. Så ja, det er muligt at undvære kød, jeg gør det med største fornøjelse.

 • 1
 • 0

Som Nils Peter Astrupgaard ganske rigtigt er inde på, kan man få B12 fra øl. Desuden skulle surkål, som er fermenteret kål, også indeholde B12. Man kan altså ikke bruge B12 mangel som undskyldning for ikke at blive vegetar.

Så jeg skal have noget Saurkraut med sammen med Weissbier og Bratwurst næste gang jeg brænder en dunk diesel på en tysklandstur. Fedest.

 • 0
 • 0

Der mangler noget i de oplysninger der er fremkommet. Nogle biler bruger mere end 2 l brændstof, andre kan køre turen på mindre end 1 l. for de 20 Km. Men, selvfølgelig hvor mange l brændstof skal der brændes af for få de famøse 12,98 kg CO2? på 20 Km. Nu vil jeg være en miljøbevidst borger og gå over til min genbo bondemanden og spørge om han ikke har en fedetyr af "den sorte slags" så vil jeg gerne købe en. Så gavner vi miljø, økonomi og maven.

 • 0
 • 0

Der mangler noget i de oplysninger der er fremkommet. Nogle biler bruger mere end 2 l brændstof, andre kan køre turen på mindre end 1 l. for de 20 Km. Men, selvfølgelig hvor mange l brændstof skal der brændes af for få de famøse 12,98 kg CO2? på 20 Km. Nu vil jeg være en miljøbevidst borger og gå over til min genbo bondemanden og spørge om han ikke har en fedetyr af "den sorte slags" så vil jeg gerne købe en. Så gavner vi miljø, økonomi og maven.

 • 0
 • 0

Der mangler noget i de oplysninger der er fremkommet. Nogle biler bruger mere end 2 l brændstof, andre kan køre turen på mindre end 1 l. for de 20 Km. Men, selvfølgelig hvor mange l brændstof skal der brændes af for få de famøse 12,98 kg CO2? på 20 Km. Nu vil jeg være en miljøbevidst borger og gå over til min genbo bondemanden og spørge om han ikke har en fedetyr af "den sorte slags" så vil jeg gerne købe en. Så gavner vi miljø, økonomi og maven.

 • 0
 • 0

Der mangler noget i de oplysninger der er fremkommet. Nogle biler bruger mere end 2 l brændstof, andre kan køre turen på mindre end 1 l. for de 20 Km. Men, selvfølgelig hvor mange l brændstof skal der brændes af for få de famøse 12,98 kg CO2? på 20 Km. Nu vil jeg være en miljøbevidst borger og gå over til min genbo bondemanden og spørge om han ikke har en fedetyr af "den sorte slags" så vil jeg gerne købe en. Så gavner vi miljø, økonomi og maven.

 • 0
 • 0

"Spørgsmålet om hvad der er naturligt for mennesker (læs: Hvordan gjorde urmennesket?) fortaber sig i mere eller mindre kvalificerede gætterier."

Ikke hvis du spørger palæontologerne. Men visse menneskers moralske/religiøse forestillinger om hvad man BØR spise og deres fortvivlede forsøg på at få det til at hænge sammen med faktisk viden kan kun lykkes hvis vandene forplumres.

Iøvrigt er grundproblemet med drivhuseffekt etc. kun en ting: der er alt for mange mennesker på jorden!

MvH,

Bent.

 • 0
 • 0

Vores adfærd kan måske ikke bare styres af hvad vi har råd til eller hvad vi har lyst til - men hvad planeten kan klare gange fem - syv milliader.

Bare rolig planeten skal nok klare sig, det er straks værre for det småkravl som lever på den.

 • 0
 • 0

Vores adfærd kan måske ikke bare styres af hvad vi har råd til eller hvad vi har lyst til - men hvad planeten kan klare gange fem - syv milliader.

Bare rolig planeten skal nok klare sig, det er straks værre for det småkravl som lever på den.

 • 0
 • 0

Vores adfærd kan måske ikke bare styres af hvad vi har råd til eller hvad vi har lyst til - men hvad planeten kan klare gange fem - syv milliader.

Bare rolig planeten skal nok klare sig, det er straks værre for det småkravl som lever på den.

 • 0
 • 0

Ha,da jeg altid cykler,så kan jeg jo med god samvittighed spise en ordenlig steak uden at tilnærmelsesvis at forurene lige så meget som den der,enlig,hver dag pendler 50-100km i sin store 4x4

 • 0
 • 0

Ha,da jeg altid cykler,så kan jeg jo med god samvittighed spise en ordenlig steak uden at tilnærmelsesvis at forurene lige så meget som den der,enlig,hver dag pendler 50-100km i sin store 4x4

 • 0
 • 0

Har netop kørt til slagteren i min stor beskidte 4X4 (uden partikelfilter) Der er 10 km til slagteren, og selvsagt 10 km hjem igen. Bøfferne vil blive nydt i aften. Jeg glæder mig.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten