Emiraterne vil bygge bjerg for at få mere regn

Ørkenstaterne tørster efter regn, og noget må gøres.

En mulig løsning, som De Forenede Arabiske Emirater vil forsøge sig med, er at bygge et bjerg, og planerne er så fremskredne, at modelleringen af bjergets effekter er godt i gang, skriver arabianbusiness.com.

Et bjerg vil nemlig tvinge luften opad, hvilket skaber skyer. Og disse skyer vil forskerne prøve at ’cloud seede’, dvs. påvirke med kemikalier, så de skaber regn.

»Vi ser på effekterne på vejret i forhold til bjergtype, højde, og hvordan skråningerne skal se ud. Vi vil have en rapport klar om det denne sommer,« siger Roelof Bruintjes fra det amerikanske forskningscenter NCAR (National Center for Atmospheric Research), som arbejder sammen med det arabiske center for metorologi og seismologi (NCMS), der ligger i Abu Dhabi.

Læs også: Vil vulkanudbruddet på Island påvirke jordens opvarmning?

Det er endnu ikke besluttet, hvor et eventuelt bjerg skal placeres, men forskellige muligheder bliver undersøgt.

Cloud seeding var en metode, som bl.a. blev benyttet under OL i Beijing i 2008, da myndighederne ville holde byen fri for regn under sportsudøvelserne.

Derfor pumpede de skyerne fulde af sølvionid og andre partikler, så snart de var på vej ind over byen, så vanddampen kondenserede hurtigere. Dermed fik skyerne regnet af, inden de nåede diverse stadions.

Metoden bliver afprøvet i forskellige udformninger over store dele af verden, især i lande plaget af tørke.

Læs også: Kina bekæmper regn med antiluftskyts

Eksperter har været svære at overbevise om, at der er den helt store effekt ved foretagendet, fordi det er svært at lave randomiserede studier med noget så uforudsigeligt som vejret. Men mange nationer har set så overbevisende effekter, at store projekter er eller har været sat i søen.

I 2015 blev cloud seeding foretaget dagligt i Malaysia for at fjerne tåge, og i De Forenede Arabiske Emirater er cloud seeding en fast enhed i NCMS.

Om bjerget bliver til noget, skal de næste undersøgelser vise.

»Hvis projektet bliver for dyrt, vil det selvfølgelig ikke blive gennemført, men dette giver regeringen en idé om, hvilket alternativer der er for fremtiden,« siger Roelof Bruintjes.

Emner : Meteorologi
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvis man har en tilstrækkelig stor koncentreret varmekilde, så kan man opvarme en luftmasse der stiger op og danner en tordensky. Den varmekilde kunne være en varmepumpe, der leverer køling til en by i nærheden.

 • 1
 • 4

Der er ikke nogen der stiller spørgsmål til at vi nu skal til at pumpe kemikalier op i atmosfæren? Ved vi hvordan det påvirker atmosfæren på lang sigt?

 • 11
 • 0

Når rige lande har for mange penge går og det ikke er lovligt at bruge dem på øl & Bacon

Så går det helt galt, og det vælter frem med vrangforestillinger !

 • 8
 • 1

Hvis de laver et bjerg og dermed tager regnen, er der andre som får mindre. Det kunne godt give nogle konflikter med naboerne, som heller ikke har for meget regn. Emiraterne har ikke højder meget over 100m, og hvor højt skulle et bjerg være for at give en forskel?

 • 9
 • 0

Der er ikke nogen der stiller spørgsmål til at vi nu skal til at pumpe kemikalier op i atmosfæren? Ved vi hvordan det påvirker atmosfæren på lang sigt?

Det er der da mange som stiller spørgsmål til. Men hvad skal vi gøre ved det?

Det er en vis trøst at kemikaliemængden er så mange størrelsesordner mindre end alt det andet som vi pumper ud i atmosfæren, og at det meste nok hurtigt regner ned. Sølv i potentielt drikkevand lyder dog ikke særligt godt.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten