Embedsmænd undervurderede forfaldet på Københavns hospitaler

Sygehusene i København og Nordsjælland er mere nedslidte, end regionens førende embedsmænd anede for bare tre en halv måned siden.

»Det har vist sig at være noget ringere end forventet,« siger Region Hovedstadens økonomidirektør, Peter Mandrup Jensen.

Dermed forklarer han også den væsentligste årsag til, at prisen for at gennemføre hovedstadregionens hospitalsplan er steget fra 4,6 milliarder kroner i januar til ca. 12,4 milliarder i dag. Ikke desto mindre vedtog et stort flertal i regionsrådet natten til tirsdag med få ændringer at vedtage planen.

Ifølge Per Mandrup Jensen har forfaldet på sygehusene gjort behovet for både renovering, ombygning og nybygning større end ventet.
»Det beløb, vi forudsagde i januar, var skrivebordsbetragtninger, og det holder altså ikke i forhold til virkeligheden,« siger Peter Mandrup Jensen.

Allerede i midten af april afslørede Ingeniøren, at prisen for at gennemføre en hospitalsplan, der ombygger og renoverer 11 eksisterende sygehuse i regionen, var steget til cirka 10 milliarder kroner.

Nu viser et notat, som Ingeniøren har fået aktindsigt i, at den præcise pris er 11,1 milliarder kroner - 6,5 milliarder dyrere end først antaget.

Dertil kommer en ny fløj til 1,3 milliarder på Rigshospitalet, som ikke var med i det første forslag, men som blev vedtaget sammen med resten af planen. Dermed når prisen for den hovedstadsregionens hospitalsplan op på cirka 12,4 milliarder kroner.

I notatet lyder forklaringen blandt andet, at "efterslæbet på vedligeholdelsen af matriklerne langt overstiger skønnet på 5 år."

Har kunne kigget på renoverings-løsning

En række sygehuseksperter har kritiseret hovedstadsregionen for ikke at satse på at bygge nye hospitaler i stedet for at lappe de gamle.

Århus, Odense og Aalborg har alle mere eller mindre fremskredne undersøgelser af muligheden for at bygge nye supersygehuse. Samtidig har sammenslutningen Danske Regioner i et fælles sygehusudspil lagt op til at bruge 42,5 milliarder på nye sygehuse rundt i landet.

I København har man imidlertid holdt sig til udgangspunktet om at bevare de eksisterende matrikler. Også selvom prisen for at renovere de gamle sygehuse er næsten tredoblet.

»Vi har arbejdet med præmissen fra regionsrådet om, at vi skal bevare de eksisterende matrikler,« siger Peter Mandrup Jensen.

Har prisstigningen ikke givet grund til at overveje, om det på længere sigt er mere rentabelt kigge på andre løsninger, f.eks. at bygge nogle nye hospitaler?

»Vi har kigget på en opgave, der indebærer ikke at lukke matrikler. Det er det, vi er blevet bedt om,« siger Peter Mandrup Jensen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Kære Per Mandrup JensenMåske har du læst artiklerne i Ingeniøren om at embedsmænd holder sig tilbage med informationer til toppolitikere - Informationer der kan koste dem jobbet. Der sidder faktisk en embedsmandsgruppe på Dampfærgevej som rådgiver Danske Regioners sygehusudvalg om de emner, som du her fremfører.Bent Flyvbjerg var i går inde på nogle interessante aspekter om hvor svært det er for embedsmænd at budgettere korrekt.Jeg synes at Bent Hansen, Vibeke Storm og Knud Andersen og hvad de hedder alle sammen skal tage ansvaret for at driftsudgifterne har taget overhånd og at sygehusene står og forfalder.I går nævnte jeg at Legionella ifølge Statens Serum Institut havde kostet 23 patienter livet i de danske hospitaler. Hvem har ansvaret for disse dødsfald? og en analyse af hvad der præcist forårsagede Legionella-smitten?. Det sker jo at folk dør på et sygehus, men at man skulle dø af at tage et halvvarmt brusebad er vel ikke noget man skal forvente?.Ligeledes er det velkendt, at der er skadedyr under og i sygehusene, der som bekendt spreder smitte rundt til f.eks fødevarerne.Kakkerlakker og faraomyrer og dertil rotter i kloakkerne er jo uforeneligt med sygehusdrift. Vil man disse ting til livs skal der anvendes betydelige driftsmidler, som du er inde på.Bygningerne skal vedligeholdes i henhold til en vedligeholdelsesplan for ellers kommer regningerne pludseligt stormene, som vi har set i skolerne i Københavns Kommune og nu også i sygehusverdenen.Spildevandsystemerne er formentlig heller ikke for gode. De ligger under jordens overflade og påkalder sig ikke synderlig opmærksomhed. Spildevand fra sygehuse skal altså ud i renseanlæggene og ikke ned i grundvandet.Rotterne boltrer sig i defekte kloakker og det er sket at personale eller patienter har set rotter ved højlys dag.Men hvorfor er der ikke gjort noget ved disse forhold før dine oplysninger kommer frem for offentligheden???Hvad er din egen forklaring??? Hvor er ansvarligheden???mvhTorben Sønnichsen

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten