Elsparefond anklages for ensidig kampagne
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Elsparefond anklages for ensidig kampagne

Elsparefonden kører i disse uger en kampagne for at få danskerne til at tage det trådløse hjem til sig. Målet er at skære en tredjedel af elforbruget i de private hjem væk og dermed spare op mod seks milliarder kroner årligt.

Elsparefonden vil nå målet ved at mærke en række produkter "Anbefalet af Elsparefonden" for på den måde at sætte skub i markedet for Home Automation - teknikker, der forbinder hjemmets el- og varmeforsyning med alarmer og andre systemer i et trådløst netværk, som kan fjernbetjenes. Samtidig anbefaler fonden, at man bruger den dansk udviklede Z-wave-teknologi.

At Elsparefonden påvirker markedskræfterne ved at anbefale en bestemt teknologi fremtvinger dybe panderynker hos Jan Damsgaard, professor i e-business og leder af center for anvendt ICT på Copenhagen Business School, CBS.

»Der er enorme kommercielle interesser på spil i disse "teenage-teknologier", hvor slaget står mellem to eller flere teknologier, og markedet endnu ikke har bestemt sig. Halvoffentlige foretagender som Elsparefonden har slet ikke den fornødne kompetence til at beslutte, hvad der bør støttes,« siger han.

ZigBee mod Z-wave

Elsparefondens kampagne huer bestemt heller ikke administrerende direktør i elektronikdesignhuset Develco, Kresten Nørgaard Christensen. Hans virksomhed har brugt millioner af kroner på at udvikle Home Automation-løsninger, der baserer sig på den alternative ZigBee-teknologi.

»Det er yderst kontroversielt, at en halvoffentlig fond, hvis midler stammer fra afgifter betalt af elforbrugerne, direkte pålægger disse at bruge en bestemt teknologi på bekostning af andre. Det er forkert,« siger han.

Kresten Nørgaard Christensen mener tillige, at hans ZigBee-løsning er teknologisk overlegen i forhold til den anbefalede Z-wave.

»ZigBee har et lidt højere strømforbrug, når den er aktiv, men til gengæld er protokollen 25 gange hurtigere end Z-Wave, og derfor er den aktiv i kortere tid. I den sidste ende skal batterierne skiftes lige ofte i de to teknologier,« siger han. Han peger også på, at Z-wave-teknologien ejes af virksomheden Zensys, der har monopol på at fremstille Z-wave chips, hvorimod ZigBee er en åben standard.

Hos Lauritz Knudsen bruger man den proprietære Wavenis-teknologi til deres IHC-serie til det intelligente hjem. Direktør for forretningsudvikling Heine Knudsen mener, at Elsparefondens kampagne alt andet lige vil drive det samlede marked frem, men har dog forbehold:

»Jeg havde foretrukket, at de forholdt sig teknologineutralt i stedet for at anbefale en bestemt løsning, men det er deres valg.«

Hos Elsparefonden tager man kritikken med ophøjet ro. Sekretariatschef Göran Wilke påpeger, at initiativet bunder i en analyse fra Teknologisk Institut, hvis konklusion anbefaler Z-wave.

»Det vigtigste for os er energisparepotentialet. Det kan vi kun nå ved at få gang i markedet, og ved at anbefale en bestemt teknologi kan vi fremprovokere mere gang i markedet,« siger Göran Wilke og sammenligner situationen med, at markedet for videomaskiner først for alvor kom i gang, da det stod klart, at VHS havde vundet over Betamax.

Skræmmebilledet

Til det siger Kresten Nørgaard Christensen:

»VHS-analogien er et fint skræmmebillede. Det er jo almindelig kendt, at forbrugerne endte med den ringeste standard, fordi Sony brugte sine økonomiske muskler til at tryne filmbranchen til kun at udsende de store film på VHS. Her er det så Elsparefonden, der bruger borgernes penge til at tryne de selvsamme borgere.«

Göran Wilke bekræfter, at han anser det for Elsparefondens rolle at lave markedstransformationer, hvis de medfører energibesparelser.

»Vi tilskynder energibesparelser ved at fremme salget af én bestemt teknologi for at sikre et stort marked med produkter, der kan kommunikere indbyrdes uanset producent. Med én standard bliver "kagen" langt større. Det vil miljøet, forbrugerne og mange producenter nyde godt af, mens andre vil føle sig tilsidesat,« siger Göran Wilke.

Den holdning er naturligvis ikke populær i ZigBee-udvikler kredse, men heller ikke på Handelshøjskolen får den opbakning.

»Lad i stedet markedskræfterne bestemme. Det er ingen indikationer på, at et lille lands elsparefond i det lange løb kan afgøre en international standardkrig, og derfor kan tiltaget gøre mere skade end gavn, da man risikerer, at forbrugerne træffer deres beslutninger på et forkert grundlag,« siger Jan Damsgaard fra CBS.

»Vi håber, at kampagnen ikke rammer os økonomisk,« siger Kresten Nørgaard Christensen fra Develco. »Vi tror på, at flere teknologier til Home Automation kan og vil leve side om side, ligesom diesel- og benzinbiler gør det.«

Emner : El
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Naturligvis skal forbruget altid måles i forhold til det antal data som overføres. Har ZigBee mindre forbrug, ved overførsel af samme antal bytes?

Hvis ZigBee er 25 gange hurtigere, og ikke bruger 25 gange mere strøm, er stor sandsynlighed for, at ZigBee bruger mindre strøm, for samme antal bytes. Styres on/off optimalt vil det oftest være direkte proportionalitet mellem data og forbruget.

For modtagerne vil ofte være et lidt større forbrug, fordi man i praksis ikke kan tænde momentant, da det kan tage tid for PLL'er at fastlåse. Men man kan - hvis man mestrer teknologien - tænde utroligt hurtigt, og i praksis opnås så omtrent proportionalitet mellem bytes og forbrug.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten