Elselskabet SEAS-NVE laver stor fiber-investering

SEAS-NVE har indgået en stor aftale om levering af nyt fibernetværk. Alene ordren på routere og andet hard­ware har en værdi af 170 mio. kroner.

SEAS-NVE har indgået en aftale med Siemens Communications, der skal levere elselskabets nye, åbne platform til fibernettet.

Ifølge oplysninger fra den svenske ingeniøravis Ny Teknik har ordren på routere og switche alene en værdi af 170 mio. kr. Den ordre er via Siemens Communications gået til den svenske elektronikvirksomhed Packetfront, som hermed, ifølge Ny Teknik, har fået sin største ordre nogensinde.

Energichef i SEAS-NVE, Jørgen Ladegaard, ønsker ikke at sætte tal på ordrens samlede værdi, men han oplyser, at den er udformet som en rammeordre, hvis værdi vil variere, alt efter hvor store områder SEAS-NVE ruller fiber-til-hjemmet ud til.

»Vi har ikke lavet en fast ordre på et fast antal hardwareenheder,« siger han, men bekræfter, at beløbet er nogenlunde korrekt.

SEAS-NVEs strategi går ud på, at selskabet kun installerer og servicerer infrastrukturen, mens indholdsudbydere får lov at slås om kundernes gunst for at levere internet, telefoni og tv.

Den valgte hardwareløsning består bl.a. af en 8-port switch, så kunderne i princippet kan vælge otte forskellige udbydere til at levere internet, telefoni og tv. Jørgen Ladegaard kan endnu ikke sige, hvor hurtigt SEAS-NVE forventer at rulle fibernetværket ud.

»Tidshorisonten er usikker, fordi vi udruller samtidig med, at vi lægger kabler og laver vejlys. Derfor afhænger meget af, hvor hurtigt kommunerne ønsker at forny deres vejbelysningsanlæg,« siger han.

Fra 1. januar 2007 åbner elselskabet for sit nye, åbne net, og netop nu ligger man i forhandlinger med forskellige indholdsudbydere.

SEAS-NVE udruller dog kun i områder, hvor selskabet tror, der er forretning i det. Det betyder i store træk, at den nye fiber kun bliver tilbudt i byer med minimum 200 husstand. Det svarer til 165.000 potentielle brugere – ca. halvdelen af selskabets kunder.