Elselskaberne scorer kassen på CO2-kvoter
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Elselskaberne scorer kassen på CO2-kvoter

CO2-kvotesystemet er en gave til elproducenterne, sådan som det praktiseres indtil videre. Det vurderer direktør i analysefirmaet Econ og ekspert i kvotesystemet, Jørgen Abildgaard.

Gaven er udledningstilladelserne, som selskaberne årligt får helt gratis af regeringerne. Dermed bliver de en slags værdipapirer, som selskaberne enten kan vælge at anvende til - uden ekstra omkostninger - at producere strøm på forurenende kraftværker eller sælge dem på kvotemarkedet, hvis det bedre kan betale sig.

»CO2-kvotesystemet har indtil videre været en god forretning for selskaberne, som i praksis har lagt prisen for køb af ekstra kvoter oven i prisen for strømmen og dermed både tjener på at sælge strømmen og får dækket udgiften til forureningen, selvom de har fået gratis kvoter,« siger han og vurderer, at billedet kan ændre sig i 2008-2012, hvor der er blevet uddelt lidt færre kvoter end selskaberne skal bruge.

Kvotepris bestemmer indtjening
Jørgen Abildgaard tilføjer, at man ikke kan sige entydigt, om selskaberne tjener mest på, at elforbrugerne sparer på strømmen eller bruger mere strøm. Det afhænger helt af prisen på elmarkedet og på CO2-kvoterne.

Den danske elsektor har for 2008-2012 fået tildelt kvoter, der svarer til udslip af 15,4 mio. ton CO2 om året i 2008-2012.

Selskaberne mangler således 4,7 mio. ton i forhold til det beregnede CO2-udslip i samme periode - i alt 20, 5 mio. ton - men det gab kan dækkes ved køb af kvoter på EUs kvotemarked eller på det internationale marked for CO2-kreditter. Hvad selskaberne vælger at gøre, afhænger af kvoteprisen, som der i øjeblikket er mange spekulationer om.

Mindre strømforbrug rammer ikke elselskaberne

Ifølge vicedirektør Lars Aagaard fra Dansk Energi bliver det ikke en fed forretning for elselskaberne, hvis danskerne sparer, fordi de danske selskaber har fået så relativt få kvoter at sælge af, og besparelserne derfor skal være rigtig store, før det fører til salg af kvoter:

»Men vi taber heller ikke penge, hvis danskerne sparer en kWh, fordi vi så sparer nogle produktionsomkostninger,« siger han.

Han bekræfter, at hvis elforbruget derimod stiger, og selskaberne kan sælge mere strøm, kan de gå ud og købe flere kvoter. Omkostningen bliver så lagt oven i elprisen til forbrugerne.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

man må forunderes over at staten forære co2 kvoter til el selvskaberne, mens den samme stat opkræver co2 afgifter af alt strøm også den der er produceret co2 neutral. skatteministeren svare i et samråd at det er "administrativ bøvl at skille afgifterne af" dette kan kun sammenligenes med at staten kræver alkoholafgift af en Bacardi Breezer uden Bacardi. Mens der ikke gives nogen forklaring på at afgifterne adskilles dagligt uproblematisk i nu over snart 100 år. i mellem alkohold og sukker holdnige produkter med vindre.

Var det ikke mere logisk at staten gav borgernes egendom tilbage borgerne for at lade vi borgeren selv administere, vores egne co2 kvoter.

Om få år/månder vil alle vare løbede blive co2 mærket og derfor er det ikke mere bøvl For at staten at opkræve co2 afgift for den co2 foruenede energi / vare tjænesteydelser, mens den co2 neutrale energi/vare tjænsteydeæser nu bliver co2 afgift fri.

Nu kan borgerne sælge sine ubrugte kvoter tilbage til staten for en fast markeds pris og bruge det som en extra skattelettelse for god milliø rigtigt opførsel.

Men desvære nej vi vælger bevist et system hvor statsstøttet co2 foruening er dagens uorden.

Dette gør staten til vores største co2 pusher

  • 0
  • 0

"CO2-kvoterne er en god forretning for elselskaberne, der LIGGER prisen for køb af ekstra kvoter oven i prisen for strømmen."??

Det hedder sku da at 'lægge' prisen for køb af ekstra kvoter oven i prisen for strømmen.

Hvis alt andet skulle mislykkes, ku' man da altid få sig et job som såkaldt journalist på ing.dk - de ka' åbenbart bruge hvadsomhelst

  • 0
  • 0

Netop fordi jeg selv først for ganske nylig fik styr på forskellen mellem de intransitive og de transitive former af udsagnsordene, ligge/lægge, sidde/sætte, stå/stille, er jeg særlig intolerant overfor de fejl. :-)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten