Elselskaber står på spring til at rejse kystmøller

Flere danske netselskaber er klar til at byde ind på at bygge vindmøller på seks placeringer langs kysten - efter at politikerne nu har vedtaget at udbyde kystmøllerne med en samlet kapacitet på 450 MW.

Det vurderer chefkonsulent i Dansk Energi, Stine Grenaa Jensen, som er rigtig glad for, at der nu endelig er kommet en afklaring på vilkårene for kystmøllerne:

»Mange af vores medlemmer er meget interesserede i at bygge kystmøller for at skabe sig en grøn profil, og flere selskaber har allerede deltaget i konsortier omkring nogle af de mange kystmølleprojekter, som længe har ligget inde hos Energistyrelsen og ventet på en politisk aftale,« siger hun.

Illustration: Axel Schmidt

Det drejer sig blandt andet om netselskaber omkring Aarhus og Sønderborg, ligesom Østkraft på Bornholm rigtig gerne vil etablere vindmøller tæt på kysten:

»Så hos Østkraft er de rigtig glade for, at området vest for Bornholm er udpeget,« siger hun.

Lokal deltagelse giver ekstra tilskud

Hun tilføjer, at netselskaberne lægger stor vægt på lokal forankring af mølleprojekterne og derfor er glade for bestemmelsen om, at 20 pct. af projekterne skal udbydes til lokale borgere og virksomheder.

Hvis 30 pct. af et projekt er ejet af lokale, opnås oven i købet et ekstra tilskud på 1 øre pr. produceret kWh. For de 450 MW bliver der tale om 315.000 andele svarende til en investering på i størrelsesordenen 1,6 mia.

Heller ikke hos Vindmølleindustrien og Danmarks Vindmølleforening er man bekymret for, om der kommer bydere nok til projekterne:

»Der er kommet rigtig mange ansøgninger ind hos Energistyrelsen om at måtte bygge kystmøller, så jeg tror bestemt, at der vil være stor interesse for at byde på møllerne,« siger direktør i vindmølleejernes organisation, Danmark Vindmølleforening, Asbjørn Bjerre.

Aftale gør det nemmere for de små at være med

Han er godt tilfreds med, at politikerne valgte en udbudsmodel, fordi vindforholdene på de valgte placeringerne er meget forskellige, og det derfor vil være umuligt at fastsætte et fair og ens pristilskud til vindmøllestrømmen på alle projekterne.

Cheføkonom i fabrikanternes brancheforeningen Vindmølleindustrien, Sune Strøm, peger på, at de store risici er taget ud af udbuds-processen ved at Energinet.dk står for en VVM-undersøgelse af områderne og ved, at tilslutningsomkostningerne kun skal betales ind til kysten:

»Derfor tror jeg, at rigtig mange mindre developere også vil deltage i udbuddene,« siger han og tilføjer, at det nok vil være mest sandsynligt, at det er store parker tæt på 200 MW, der vinder udbuddene.

Den største spiller på havmøllemarkedet i Danmark, Dong Energy er lidt mere forbeholden, når man spørger, om de vil byde ind på kystmølleparkerne:

»Vi kender ikke udbudsvilkårene eller størrelserne på de konkrete parker, så det er endnu for tidligt at sige noget om, hvorvidt vi vil deltage i et udbud. Vores interesse og ekspertise ligger primært i at udvikle, opføre og vedligeholde store havvindmølleprojekter, hvor der er mulighed for at udnytte stordriftsfordele,« siger presserådgiver Rune Birk Nielsen fra Dong Energy i en mail.

Den store, tyske energi-koncern E.on, der tidligere har markeret en klar interesse for det danske havmøllemarked, ser positivt på, at rammevilkårene for kystmøllerne nu er blevet fastlagt:

» Vi vil fortsat overvåge de danske tilskudsordninger. Og vi ser frem til det frigivelse af udbuddene på de danske offshore og nearshore projekter,« siger Mattias Hennius, Kommunikationschef E.ON Vind Sverige.

450 MW kystmøller og 50 MW forsøgsmøller

De seks placeringer fordeler sig med to ved den jyske vestkyst, én ud for Sæby, en i Sejrøbugten, én i Smålandsfarvandet og endelig én park ved Bornholm. Parkerne kan hver rumme op til 200 MW, men flere mindre parker kan også komme på tale hvert sted.

To projekter, som har været længe undervejs ved Nissum Bredning og Mejl Flak i Århus-bugten får valget mellem at få parkerne omfattet af udbuddet eller at forblive på den hidtidige ordning med et pristilæg på 25 øre oven i elprisen.

Ud over de 450 MW kystmøller, der skal i udbud, er der reserveret yderligere 50 MW til op til otte forsøgsmøller, som fordeles efter en teknologisk godkendelsesproces, som vi kender det fra EUDP-programmet.

Hvornår selskaberne kan begynde at kigge efter de konkrete udbudsbetingelser i postkassen, er endnu ikke afgjort. Men ifølge Energistyrelsen regner man med at komme med en tidsplan for processen omkring kystmøllerne først i det nye år.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Med formuleringen "Parkerne kan hver rumme op til 200 MW, men flere mindre parker kan også komme på tale hvert sted. " kunne der måske komme 2 eller 3 forskellige mølle design i et område.

Det fremgik ikke af det indledende materiale.

Det underminere den demokratiske proces hvis de visualiseringer som borgeren har set i en fase ikke er repræsentative i senere faser.

  • 0
  • 0

Det er synd, at vi, bare for at højne os selv og prale med vores 'grønne profil', smadrer de smukke kystnære områder. Farvandene omkring Samsø er en perle, og vi burde simpelthen have anstændighed nok til at beskytte dem. Det dejlige ved at være i naturen er fraværet af alskens menneskabt isenkram.

  • 0
  • 0

Mine forældre har et sommerhus ved vestkysten oppe ved Kandestederne ikke så langt fra Skagen, og folk der bruger almindeligvis en del tid på at kigge på skibe ude i horisonten. Et fladt hav er flot. Men det er også lidt kedeligt.

Det er i hvert fald noget vrøvl at tale om at smadre områderne. Vindmøller er designede til at se anonyme ud. Det ser sådan her ud når man smadrer et område:

http://thewatchers.adorraeli.com/2011/09/0...

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten