Elselskaber i langsom kamp mod verdens tungeste drivhusgas

Plus12. oktober 2021 kl. 10:007
Elselskaber i langsom kamp mod verdens tungeste drivhusgas
Illustration: Koljambus, Bigstockphoto.
Udfasningen af gassen SF6 fra transformerstationer og vindmøller er først blevet mulig de seneste år, siger netselskaberne. Et enkelt netselskab har dog udfaset siden 2015.
Artiklen er ældre end 30 dage

De danske netselskaber er så småt begyndt at udfase brugen af verdens tungeste klimagas, svovlhexafluorid (SF₆). Men det er en vej fyldt med forhindringer, viser en rundspørge hos selskaberne Dinel, Cerius, Radius, El-Net Øst, Trefor og Energinet som Ingeniøren har gennemført.

Selskaberne peger på, at udokumenterede tekniske kvaliteter og for store fysiske dimensioner ved alternativerne samt for få udbydere af mere klimavenligt koblingsudstyr er hovedårsagerne til den langsomme udfasning af SF₆.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
13. oktober 2021 kl. 09:32

Det gør vi også - det hedder POW - Point On Wave. Herved belaster man afbryderen mindst muligt ved en alm. last. Grunden til, at du skal have et isolerende medie i afbryderkammeret, er lysbuen, som kommer af afbrydelse af spændingen - ikke af strømmen.

6
13. oktober 2021 kl. 08:23

Hvad er der i vejen med at styre den mekaniske bryder så den slutter/ bryder i nul strømmen? Er der noget jeg helt overser?

5
12. oktober 2021 kl. 22:22

Er der ingen elektroniske løsninger på vej? Switchning ved nulgennemgang af strømmen?

Det lyder lidt af samme løsning som det der anvendes til multiterminal HVDC. Problemet er størrelsen og komplexiteten, en 400kV SF6 afbryder til AC er på størrelse med en lille lastbil. En tilsvarende hybrid afbryder til HVDC er nok på størrelse med en mindre håndboldhal. Beskrivelse af hybrid afbryder:https://mdpi-res.com/d_attachment/sustainability/sustainability-12-07771/article_deploy/sustainability-12-07771-v2.pdf

Video der indeholder en præsentation af et faset? hybrid afbryder:https://www.youtube.com/watch?v=SdaYf_nZ6K0

En SF6 bryder inderholder nogle meget kraftige fjerdere, en for indkobling og en anden for udkobling. De er normalt trukket op af et håndsving, eller et motor optræk. De giver et ordentligt smæld når de kobler, det er det man kan høre her, samt motoren der trækker fjederen op.https://www.youtube.com/watch?v=BqNgkBTyrMQ

Det største switchgear jeg har set i en vindmølle er et 72.5 kV 8DN8 fra siemens.https://assets.siemens-energy.com/siemens/assets/api/uuid:86e9b991-733d-48c5-a4d9-5b3b14576d4f/5102-rz-8dn8-ws-eng-ansicht.pdf

4
12. oktober 2021 kl. 17:36

Er der ingen elektroniske løsninger på vej? Switchning ved nulgennemgang af strømmen?

3
12. oktober 2021 kl. 09:09

Jeg ved, at nogle selskaber sender SF6 til "reparation" ved kemiværker, så den kan genanvendes i andre anlæg, når der skal fyldes på der - blandt andre Energinet.

Så vidt jeg har forstået, er EU-landene med længst fremme ift udfasning af SF6, og som nævnt i artiklen er F-gasforordningen under revision i EU Kommissionen netop nu. En af deres arbejdsgrupper har analyseret det SF6-frie marked, og mener ligesom netselskaberne, at teknologien og markedet er ved at være modent til yderligere regulering.

Danmark er et af de 43 annex-1-lande, der rapporterer udledning af SF6 til UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change). Andre lande rapporterer frivilligt, mens andre slet ikke rapporterer.

2
12. oktober 2021 kl. 08:31

Når nu man skrotter al dette koblingsudstyr, hvad gør man så med al den SF6 gas? Kan den uskadeliggøres eller ryger det til deponi i et u-land?

Hvordan ser det ud i resten af verden? Er det kun lille Europa der syntes dette er et problem eller overvejer man også alternativer andre steder?

1
12. oktober 2021 kl. 08:24

G3 vs Tørluft

G3 (C₄F₇N, O₂ og CO₂), som vel også er en F-gas, er vel ikke rigtig en udfasning af F-gasser. Det korrekt det har en lavere GWP på 400-500, men kan vel ikke samlignes med en tør luft løsninger hvor GWP er 0. Derved er tør luft(N2O2) løsninger klart at priotere og kan ikke samlignes med løsninger der bare er mindre farlige end SF6...