Elselskaber i langsom kamp mod verdens tungeste drivhusgas
De danske netselskaber er så småt begyndt at udfase brugen af verdens tungeste klimagas, svovlhexafluorid (SF₆). Men det er en vej fyldt med forhindringer, viser en rundspørge hos selskaberne Dinel, Cerius, Radius, El-Net Øst, Trefor og Energinet som Ingeniøren har gennemført.
Selskaberne peger på, at udokumenterede tekniske kvaliteter og for store fysiske dimensioner ved alternativerne samt for få udbydere af mere klimavenligt koblingsudstyr er hovedårsagerne til den langsomme udfasning af SF₆.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det gør vi også - det hedder POW - Point On Wave. Herved belaster man afbryderen mindst muligt ved en alm. last. Grunden til, at du skal have et isolerende medie i afbryderkammeret, er lysbuen, som kommer af afbrydelse af spændingen - ikke af strømmen.
Hvad er der i vejen med at styre den mekaniske bryder så den slutter/ bryder i nul strømmen? Er der noget jeg helt overser?
Det lyder lidt af samme løsning som det der anvendes til multiterminal HVDC. Problemet er størrelsen og komplexiteten, en 400kV SF6 afbryder til AC er på størrelse med en lille lastbil. En tilsvarende hybrid afbryder til HVDC er nok på størrelse med en mindre håndboldhal. Beskrivelse af hybrid afbryder:https://mdpi-res.com/d_attachment/sustainability/sustainability-12-07771/article_deploy/sustainability-12-07771-v2.pdfEr der ingen elektroniske løsninger på vej? Switchning ved nulgennemgang af strømmen?
Video der indeholder en præsentation af et faset? hybrid afbryder:https://www.youtube.com/watch?v=SdaYf_nZ6K0
En SF6 bryder inderholder nogle meget kraftige fjerdere, en for indkobling og en anden for udkobling. De er normalt trukket op af et håndsving, eller et motor optræk. De giver et ordentligt smæld når de kobler, det er det man kan høre her, samt motoren der trækker fjederen op.https://www.youtube.com/watch?v=BqNgkBTyrMQ
Det største switchgear jeg har set i en vindmølle er et 72.5 kV 8DN8 fra siemens.https://assets.siemens-energy.com/siemens/assets/api/uuid:86e9b991-733d-48c5-a4d9-5b3b14576d4f/5102-rz-8dn8-ws-eng-ansicht.pdf
Er der ingen elektroniske løsninger på vej? Switchning ved nulgennemgang af strømmen?
Jeg ved, at nogle selskaber sender SF6 til "reparation" ved kemiværker, så den kan genanvendes i andre anlæg, når der skal fyldes på der - blandt andre Energinet.
Så vidt jeg har forstået, er EU-landene med længst fremme ift udfasning af SF6, og som nævnt i artiklen er F-gasforordningen under revision i EU Kommissionen netop nu. En af deres arbejdsgrupper har analyseret det SF6-frie marked, og mener ligesom netselskaberne, at teknologien og markedet er ved at være modent til yderligere regulering.
Danmark er et af de 43 annex-1-lande, der rapporterer udledning af SF6 til UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change). Andre lande rapporterer frivilligt, mens andre slet ikke rapporterer.
Når nu man skrotter al dette koblingsudstyr, hvad gør man så med al den SF6 gas? Kan den uskadeliggøres eller ryger det til deponi i et u-land?
Hvordan ser det ud i resten af verden? Er det kun lille Europa der syntes dette er et problem eller overvejer man også alternativer andre steder?
G3 vs Tørluft
G3 (C₄F₇N, O₂ og CO₂), som vel også er en F-gas, er vel ikke rigtig en udfasning af F-gasser. Det korrekt det har en lavere GWP på 400-500, men kan vel ikke samlignes med en tør luft løsninger hvor GWP er 0. Derved er tør luft(N2O2) løsninger klart at priotere og kan ikke samlignes med løsninger der bare er mindre farlige end SF6...