Elselskaber: Hvorfor må vi ikke tjene penge på grøn strøm?

Tangeværket, Danmarks største vandkraftværk, vil, hvis en ny bekendtgørelse gennemføres, få beskåret sit offentlige tilskud fra omkring tre millioner kroner om året til en ny maksimumgrænse på 640.000 kroner.

»Det er et meget uheldigt signal og skidt for investeringslysten i vedvarende energi,« siger afdelingschef i elselskabernes brancheorganisation, Dansk Energi, Lars Hansen.

»Vi spørger jo os selv, hvorfor vi ikke må tjene penge på vedvarende energi,« siger han.

Spørgsmålet skyldes, at Energistyrelsens begrundelse for at skære i tilskuddet ifølge Dansk Energi er, at Tangeværket har haft overskud i en årrække.

»Det er jo helt bagvendt. Man skal fastsætte tilskuddet efter, hvad man samfundsøkonomisk synes er rimeligt at yde af tilskud til en bestemt teknologi. Ikke efter at de ikke må tjene penge,« mener Lars Hansen.

Danmark har ifølge Kyoto-protokollen forpligtet sig til at nedbringe vores udslip af drivhusgasser med 21 procent inden 2012. Derfor skal der ifølge Lars Hansen investeres massivt i vedvarende energi.

»Hvis man sender det signal til potentielle investorer, at hvis de begynder at tjene penge på deres klima-investering, så fjerner man støtten - hvem vil så investere,« spørger han.

Det spørgsmål vil Dansk Energi også stille spørgsmålet til den nye energiminister, Jakob Axel Nielsen (K), for ifølge Lars Hansen er det helt i orden at tjene penge på vedvarende energi.

»Hvis der kommer den opfattelse, at det er forkert at tjene penge på vedvarende energi, så bliver det meget, meget svært at skaffe investorer,« konstaterer han.

Energiministeren vil i denne omgang udelukkende begrænse støtten til strøm produceret ved hjælp af vandkraft. Det får kun betydning for Tangeværket ved Gudenåen, der er det eneste vandkraftværk herhjemme, som er stort nok til at blive berørt af ændringen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er skidt, at vores nye energiminister føler det nødvendigt at lægge ud med et så ligegyldigt forslag. "Vandkraftværker" i Danmark burde høre under kulturministeriet og have tilskud, så folk kan se teknikken. Tangeværket er jo blot en arbejdende del af El-museet. Og godt...- fordi det er et eksempel på, at vedvarende energi normalt ikke kan betale sig økonomisk - uden tilskud. - Mange tror jo stadig, at energien fra sol, vind og vand er gratis!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten