Elselskaber afviser at bruge af egenkapitalen

Det hedder det i en kommentar fra brancheorganisationen Dansk Energi efter at der i Jyllandsposten blev rejst kritik af, at 20 ud af 100 netselskaber har søgt om lov til at hæve prisen på forbrugernes betaling til det decentrale elnet, den såkaldte nettarif, for at kunne investere i nye ledninger.

Flere politikere hævder ifølge avisen, at penge til nye netinvesteringer skal tages ud af selskaberne store egenkapital. Ifølge Dansk Energi overser politikerne, at investeringer nu er en forudsætning for den fremtidige forsyningssikkerhed og en videreudvikling af vidensamfundet.

»Og så har Folketinget har vedtaget, at elselskaberne skal fungere som alle andre virksomheder i Danmark. Det vil sige, at det er bestyrelsen og ikke Folketinget, der disponerer over egenkapitalen,« siger Hans Duus Jørgensen, direktør i Dansk Energi.

»Nogle selskaberne vælger at omsætte det opsparede overskud i lavere elpriser, andre foretager investeringer i fx nye elmålere, fibernet eller forskning og udviklingsaktiviteter, «siger han og tilføjer, at den samlede egenkapital i elsektoren på omkring 60-70 mia. kr. allerede er i spil..

Duus Jørgensen understreger også, at elselskabernes investeringer i fibernet - som fra flere sider har været kritiseret - i tilfælde af tab aldrig kommer til at ligge elforbrugeren til last. 

Lovgivningen sikrer nemlig vandtætte skotter mellem elforbrugere og fibernetinvesteringer.

»Elselskabernes investeringer i fibernet er blåstemplet af Konkurrencestyrelsen og IT- og Telestyrelsen, der begge hilser den mere intense konkurrence på teleområdet velkommen,« siger han.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Og det samme vil blive tilfældet med en privatisering af DSB, BaneDanmark, og næste skridt hospitalerne, skolerne.. Det at det er os(borgerne) der skal betale, og aktionærene og bestyrelserne hæver bare en chek.. Er det ikke public service at et samfund nødvendige funktioner fungere, og er financieret over skatter og afgifter..   Blot fordi at kommunismen faldt, betyder det vel ikke at liberalismen vandt og alt skal gøres ansvarsfrit (a/s)

 • 0
 • 0

Nogle elselskaber har for længst gennemført en kabellægning inden for rammerne af de nuværende priser, oveni købet før de steg med 20%, så efter min mening vil en tilladelse til prisforhøjelser være det samme som at præmiere selskaber, der har "sovet i timen".   Man burde måske overveje at udskifte ledelserne i disse selskaber.

 • 0
 • 0

Først betaler vi for meget for strømmen. Så anvendes de penge som er betalt for meget, til nesas såkaldt intelligente målere, fibernet og F&U aktiviteter, og dermed kan disse penge jo ikke bruges til at grave kabler i jorden for. Hvorfor de vil hæve elprisen, så de kan få råd til både at grave kabler ned ved siden af disse andre aktiviteter. Hvorfor skal vi betale for disse andre aktiviteter?   Grundlæggende finder jeg at elselskaberne er ualmindeligt inkompetent ledet og stadigvæk lever i fortiden.   Et eksempel: Nesa reklamere med at fiberbredbånd stadigvæk vil være "det hurtigste når ungerne bliver bedstefar" - De forventer altså ingen udvikling over ca. 50 år. Klart...

 • 0
 • 0

Duus Jørgensen understreger også, at elselskabernes investeringer i fibernet - som fra flere sider har været kritiseret - i tilfælde af tab aldrig kommer til at ligge elforbrugeren til last. Hvordan i alverden kan han så forsvare at elselskaberne skal hæve prisen nu for at betale for investeringerne? Er det her ikke bare et forsøg på særdeles kreativ omgåelse af lovgivningen? De mener åbenbart ikke at investeringerne i fiber kan betegnes som et 'tab' selvom det jo bare er at spare op så man ikke direkte får minus på kontoen. Så de mener sikkert at man godt må indkræve dækningen for et kommende tab nu :-| Det er fair nok at de gerne vil lege med, men det bør ikke koste mig som elbruger ekstra bare fordi de vil lege på områder de egentlig ikke har en skid forstand på. 

 • 0
 • 0

Hans Duus Jørgensen har ganske ret i, at det er bestyrelserne, der disponerer over egenkapitalen, men han glemmer tydeligvis, hvad elselskaberne er sat i verden for, nemlig at levere strøm.     I stedet hører vi om ” investering i fibernet”, ”videreudvikling af vidensamfundet”, ”intens konkurrence på teleområdet”, ”forsknings- og udviklingsaktiviteter”, ”investering i nye elmålere”.     Der optræder kun én relevant bemærkning vedrørende strøm, nemlig ”forsyningssikkerhed” ved kabellægning, og det burde der være tænkt på for længe siden.     Efter min mening tyder dette på, at den danske elsektor er begyndt at blive ”vissen i toppen”, for en så fatal mangel på fokus på kerneydelsen er livsfarlig for enhver virksomhed, og de første symptomer er, at omkostningerne begynder at løbe løbsk.  

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten