Elsektoren positiv over for havmøller
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Elsektoren positiv over for havmøller

Dansk elforsyning er parat til at gå aktivt ind i en storskala udbygning af havplacerede vindmøller. Den besked har miljø- og energiminister Svend Auken modtaget fra Danske Elværkers Forenings forretningsudvalg.
Udvalget anser havplacerede vindmøller for et af de mest økonomiske virkemidler for at nå målene for de danske CO2-reduktioner i regeringens energiplan, Energi 21. Og erfaringerne med de havplacerede vindmølleparker ved Vindeby ved Lolland samt ved Tunø
Knob i Århusbugten peger også i den retning, mener udvalget.
Elværksforeningen tilslutter sig samtidig, at der gives tilladelse til, at private investorer kan deltage i udbygningen af vindmølleparker til havs, blot det sker på lige økonomiske vilkår.

Edb hjælper hjemmeplejen
Ni kommuner har bestilt et edb-program, der skal hjælpe med at optimere hjemmeplejens midler. På landsplan koster hjemmehjælpen omkring 18 mia. om året, og Socialministeriet har i en undersøgelse påpeget at disse penge
langt fra udnyttes effektivt. Et af problemerne er planlægningen, og den skal det nye program Cyklon Care, som Rambøll har udviklet, styrke.
Systemet, der oprindeligt er bestilt af Aalborg Kommune, har bestået sin optagelsesprøve, og første april starter det på en 20 dages driftstest.
Programmet er opbygget af moduler, så kommunerne selv kan bestemme, hvilke moduler Cyklon Care skal bestå af. Pt. er der moduler til hjemmehjælpen, hjemmesygeplejen, hjælpemidler og personale.
Aalborg Kommune har bestilt samtlige moduler, og forventer sig meget af produktet. Bl.a. at opnå bedre overblik, mere indsigt i hjemme- hjælpsydelserne, og administrative besparelser.
Japanske jernbaner uskadeliggør PCB
De meget sundhedsskadelige polychlorerede biphenyler (PCB) må ikke anvendes mere. Men det er ikke så ligetil at bortskaffe og uskadeliggøre de forhåndenværende beholdninger.
I Japan ligger ikke mindre end 150.000 ton PCB på lager og venter på en acceptabel behandling, men nu har de japanske jernbaners forskningscenter (Railway Research Institute) fundet en metode, som i to trin kan uskade- liggøre PCB.
Først UV-bestråles en alkoholopløsning af PCB i 10 timer; derefter destilleres opløsningen, og der tilsættes en kultur af mikroorganismer, som i løbet af en uge effektivt nedbryder PCB til kuldioxid, vand og saltsyre.
Forsøgsanlægget kan indtil videre kun klare 10 kg PCB om året, oplyser Sveriges Tekniske Attacheer.
Hurtigere ATM-net
Edb-verdenen skriger på mere båndbredde og større hastigheder på de netværk, som kobler pc'er sammen. Og det ser ud til, at skriget er hørt. En ny masseproduceret chip giver mulighed for at firedoble hastigheden på ATM-ba- serede
edb-netværk.
Hidtil har den maksimale hastighed været 155 Mbps og hurtigere hastigheder var kun mulige med meget komplicerede chip-design. Men den nye chip lover hastigheder på op til 622 Mbps. Chippen hedder ATM622-s og kommer fra Sun Microeletronics, som er en
aflægger af den store computervirksomhed Sun Microsystems. Første firma til at indbygge chippen i en ATM-switch er Xylan Corporation.
Kvalitetssikring af kloakledninger
Danmark har, som det første land i Europa, stiftet en Kontrolordning for ledningsrenovering. Formålet er at sikre, at entrepriser opfylder godkendte deklarationer og krav omkring opgravningsfrie renoveringsopgaver.
Årsagen er, at de danske kloaksystemer de kommende år skal fornys og renoveres for milliarder af kroner. Det bliver muligt, at benytte opgravningsfrie metoder, NO DIG-metoder, til en del af arbejdet. Med de nye krav kan der skabes større sikkerhed og
tryghed omkring anvendelsen af NO DIG-metoderne, står der i pressemeddelelsen fra den nystiftede kontrolord- ning. Ordningen er dannet af den danske NO DIG-branche selv, og har til huse i Entreprenørforeningen i Ebeltoft.
Gulerødder beskytter hjertet
Lagkage, lakridser og masser af røde pølser. Det lyder som en børnefød- selsdag, men er den direkte vej til hjerte- karsygdomme. Og dog - for en god portion gulerødder kan måske modvirke de usunde laster.
Det er nok de færreste, der er i tvivl om, at hjerte- karsygdomme har en forbindelse med for højt kolesteroltal og blodtryk samt cigaretrygning. Men nu viser nye undersøgelser af dyr og mennesker, at antioxidanter kan redu- cere risikoen for at udvikle
disse livsstilsygdomme.
Det er især E-vitamin og karotinoider (dem fra gulerødder), der er i søgelyset, idet de kan formindske oxidering af kolesterolet LDL, der på oxideret form er ekstremt giftig for celler. LDL kan ødelægge cellerne, der beklæder hjerte og blodkar, samt de
glatte muskelceller. Kilder til E- vitamin er bl.a. nødder, blad-grøntsager, æg og hele korn.

ING:9715