Elproduktion fra sol slog rekord i hedt 2018

Illustration: MI Grafik

Elproduktionen fra solceller slog nye rekorder på det mest solrige år, der nogensinde er målt i Danmark.

I alt stod solcellerne i 2018 for produktion af 0,95 TWh, hvilket svarer til 2,8 procent af danskernes samlede elforbrug for året. Det viser tal fra Energinets Energidataservice.

Læs også: Forskere: Vi skal have ti gange så mange solceller som i dag

Dermed er den tidligere solrekord fra 2017 slået, hvor andelen af solcelleproduceret el var 2,3 procent. For seks år siden var solcellernes andel i strømproduktionen 0,3 procent.

Illustration: Energidataservice

Fordobling på ti år

Mens solen slog rekord, blev 2018 et vindfattigt år, og vindmøllernes strømproduktion udgjorde derfor 13,9 TWh, hvilket svarer til 40,7 procent af det samlede elforbrug. Det er et fald i forhold til 2017.

Den samlede andel af sol- og vindenergi på 43,5 procent af strømforbruget for 2018 slår altså ikke rekordåret 2017, hvor solceller og vindmøller stod for 45,8 procent af danskernes forbrug.

Læs også: Rekord-sommeren får prisen på strøm til at eksplodere

Men kigger man derimod på en længere periode, er den samlede andel af strøm fra vindmøller og solceller mere end fordoblet i forhold til for ti år siden.

Flere rekorder i vente

Ifølge Energinet vil den danske produktion af sol- og vindenergi sætte rekorder i de kommende år – blandt andet som følge af den nye havvindmøllepark Kriegers Flak i Østersøen. Energinet vurderer eksempelvis, at det kan være muligt at opnå en andel på 50 procent vindmøllestrøm i 2019 med et normalt vindår.

Læs også: Rapport: Datacentre vil stå for en tredjedel af Danmarks elforbrug

»Vi håndterer allerede i dag langt større andele af vedvarende energi fra sol og vind, end man havde troet muligt for år tilbage, samtidig med at vi har en af Europas højeste forsyningssikkerheder,« siger Søren Dupont Kristensen, direktør for Energinets Elsystemansvar i en pressemeddelelse.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

»Men kigger man derimod på en længere periode, er den samlede andel af strøm fra vindmøller og solceller mere end fordoblet i forhold til for 10 år siden«

Imponerende, ikke mindst for fordi det er 10 år hvor tre forskellige regeringer har jokket frem og tilbage i spinaten og ændret reglerne med den ene hovsalov efter den anden.

 • 37
 • 5

Vi mangler lidt en plan fra A til B om hvordan vi bliver CO2 neutrale i 2050 (Gerne før). Vi har ambition, men hvor er planen? Hvor skal energien komme fra, og hvor meget lagring og/eller biomasse/biogas/synfuel kapacitet skal vi bruge for at få en stabil forsyning? En oprigtigt ambitiøs regering ville lave en plan og opdatere den ca. hvert 5. år med hensyn til nye teknologier. På den måde kan vi undgå unødvendige investeringer og lægge pengene hvor det er bedst.

 • 16
 • 2

Hvorfor bruger Energinet "danskernes samlede elforbrug for året" som mål for mængden af sol- og vindenergi?. Vi sælger jo det meste og sidder selv tilbage med under 7% el fra sol og vind.

 • 5
 • 12

Maaske vi foerst skulle finde ud af om det er saa noedvendigt at blive CO2-neutrale. For det meste tages det for givet, at det er godt og noedvendigt, men reelle argumenter savnes. En smule kynisme ville vaere velgoerende, da vi alligevel ikke kan redde noget, hvis det behoever at reddes.

 • 3
 • 10

Raymond. EU har indført et system som gør det muligt at handle med strøm fra forskellige energikilder. Det betyder at vi har følgende sammensætning af brændsel i Danmark: https://www.energidanmark.dk/media/3291/ge...

Læs evt. også her; https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE...

-og så se om du kan finde oplysningerne her, hvor man på mystisk vis har gemt informationerne i et dokument; https://energinet.dk/El/Miljoedeklaratione...

 • 3
 • 3
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten