Elprisen stiger 15 procent efter jordskælv og lukning af tyske a-værker

Risikoen for en a-kraft-katastrofe i Japan og meldingen om tysk lukning af syv kernekraftværker har allerede presset elprisen en gevaldig tur opad i Vestdanmark. Det fortæller Afdelingsleder fra Nordjysk Elhandel, Steffen Sørensen:

»Priserne er steget 15 procent siden i fredags - fra 54 til 62 øre pr. kWh i går tirsdag for strøm i næste kvartal her i Jylland. Jeg er virkelig overrasket over den kraftige prisstigning,« siger han.

Danmark er fysisk forbundet til Tyskland via kabler og dermed også prismæssigt, da strøm handles på et nordeuropæisk marked.

Steffen Sørensen forklarer, at prisen allerede steg mandag på grund af risikoen for, at japanerne ville bruge naturgas til elproduktion i stedet for a-kraft - hvilket fik naturgasprisen og dermed elprisen til at stige.

Alle vil købe strøm

Han henviser til en analyse, som viser, at hvis japanske naturgasværker skal forsyne landet, vil de øge efterspørgslen på flydende naturgas, LNG med 25 procent.

Med Angela Merkels udmelding tirsdag om at lukke syv kernekraftværker fik elprisen yderligere et hug opad. Ifølge Steffen Sørensen med seks øre pr. kWh i det tyske område.

»Når tyskerne tager de billigste værker ud af markedet, så stiger prisen markant, når de dyrere kul- og gasværker skal overtage. Samtidig skynder alle at sikre sig elleverancer, så det får også strømprisen til at stige,« forklarer han.

Han tilføjer, at tyskerne ikke vil komme til at mangle strøm, da kul og gasværkerne kan tage over, men at de kommer til at betale markant mere for strømmen i fremtiden.

Tomme magasiner fordyrer

Steffen Sørensen peger også på, at priserne får et ekstra hak opad, fordi den norske vandkraft - som jo er billigere end selv tysk kernekraft - kører på vågeblus som følge af lav vandstand i vandmagasinerne og derfor ikke kan gå ind og sætte prisen på markedet.

*Hvad tror du, der vil ske de næste dage ? *

»Det er svært at sige. For få dage siden havde jeg ikke forventet så store prisstigninger, men hvis en af reaktorerne eksploderer, og menneskeliv går tabt, så vil de lukke rigtig mange kernekraftværker i Europa, og så vil vi se prisstigninger af en hel anden kaliber,« siger han.

I 2008 blev 27,8 pct, af strømmen i de 27 EU-lande produceret med a-kraft. For Tysklands vedkommende kommer cirka en fjerdedel af elproduktionen fra a-kraft - og i praksis fra 17 a-kraft-værker med en samlet effekt på 21.500 MW

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det virker lidt som en hysterisk overreaktion, man må håbe at det kun er midlertidigt. Der er ikke jordskælv af betydning og slet ikke tsunamier i nord- og central europa. Hvorfor overvejer vi ikke seriøst at bygge et moderne KK-anlæg til at tage grundlasten når vi hen ad vejen får mere vind- med mere -energi.

 • 0
 • 0

Hvorfor overvejer vi ikke seriøst at bygge et moderne KK-anlæg til at tage grundlasten når vi hen ad vejen får mere vind- med mere -energi.

Vel nok fordi at det ikke hænger særligt godt sammen. Der er kun en ting der passer dårligere sammen end kul og vind og det er atomkraft og vind.

Det er ikke noget der er en ønskelig situation og ja, den tyske reaktion virker en smule overilet (brug dog et par måneder til at vurdere situationen i. Nedsmeltninger smitter ikke). Men situationen er ideel for dansk økonomi:

-Den gennemsnitlige elpris stiger, hvilket ikke bare får forskellen imellem elprisen og vindgarntiprisen til at falde, men også alt andet lige får den nødvendige garantipris for vind-el til at falde.

-Mindre forskel i elpris for dansk industri og de lande vi skal konkurrerer med.

-Større marked for dansk VE.

-Større fokus på nødvendighed for at forbinde vindområder, når en større andel af EUs energiforsyning kommer til at ske fra vind.

 • 0
 • 0

[quote]Man benytter straks lejligheden til at snyde de overtakserede danskere een gang til.

Tsk tsk tsk

Hvor er snydet?[/quote]

Som med alt andet benytter man straks lejligheden til at sætte prisen op...

 • 0
 • 0

[quote][quote]Man benytter straks lejligheden til at snyde de overtakserede danskere een gang til.

Tsk tsk tsk

Hvor er snydet?[/quote]

Som med alt andet benytter man straks lejligheden til at sætte prisen op...[/quote]

Forstår du princippet om et effektivt marked og hvordan elhandel foregår på disse breddegrader i dag?

 • 0
 • 0

[quote][quote][quote]Man benytter straks lejligheden til at snyde de overtakserede danskere een gang til.

Tsk tsk tsk

Hvor er snydet?[/quote]

Som med alt andet benytter man straks lejligheden til at sætte prisen op...[/quote]

Forstår du princippet om et effektivt marked og hvordan elhandel foregår på disse breddegrader i dag?[/quote]

Nej, for så skriver man ikke noget så uvidende...

 • 0
 • 0

[quote][quote][quote]Man benytter straks lejligheden til at snyde de overtakserede danskere een gang til.

Tsk tsk tsk

Hvor er snydet?[/quote]

Som med alt andet benytter man straks lejligheden til at sætte prisen op...[/quote]

Forstår du princippet om et effektivt marked og hvordan elhandel foregår på disse breddegrader i dag?[/quote]

Det forstår jeg udemærket - men synes stadig man snyder os, for prisen på produktet er kun steget elektronisk....=snyd Nøjagtigt som når en gut på Wallstreet synes et selskab med 10 milliarder i overskud ikke har gjort det godt nok...og dumper aktien med 20-30%. Snyd og bedrag...

 • 0
 • 0

[quote][quote][quote][quote]Man benytter straks lejligheden til at snyde de overtakserede danskere een gang til.

Tsk tsk tsk

Hvor er snydet?[/quote]

Som med alt andet benytter man straks lejligheden til at sætte prisen op...[/quote]

Forstår du princippet om et effektivt marked og hvordan elhandel foregår på disse breddegrader i dag?[/quote]

Nej, for så skriver man ikke noget så uvidende...[/quote]

Fordi man har en mening er man ikke nødvendigvis uvidende vel Kloge Åge ?

 • 0
 • 0

Det er jo bare markedskræfterne som virker.

boe

Selvfølgelig - men priserne falder sjovt nok aldrig i samme tempo - det er ligesom med benzin og diesel, der også stiger fra det ene sekund til det andet, mens et fald tager dagevis...

 • 0
 • 0

Sådan er markedskræfterne. Som jeg så ofte har skrevet: Markedskræfterne er gode tjenere , men slette herrer. Derfor skal de styres benhårdt. Boe Jørgensen Eksport manager emeritus

 • 0
 • 0

Sådan er markedskræfterne.

Som jeg så ofte har skrevet: Markedskræfterne er gode tjenere , men slette herrer. Derfor skal de styres benhårdt.

Boe Jørgensen Eksport manager emeritus

Jeps !

 • 0
 • 0

Men situationen er ideel for dansk økonomi

Jeg er ikke helt enig i analysen.

Det er korrekt elpristilskuddet bliver mindre for vindkraft, men totalprisen bliver ikke mindre for den almindelige borger, hvorved konkurrenceevnen ikke forbedres. Da al anden energi også stiger i pris, særlig i det europæiske område, vil den europæiske konkurrenceevne forringes. Da vores nabolandes(Sverige-Tyskland) gode vækst har en gunstig afsmitning på os, vil denne situation forværre det for DK. Vedrørende energi til industrien i DK er der her tale om et nordisk elmarked, så den interne forskel vil være minimal.

Men korrekt at fokus på andre energikilder øges, og det kan blive en fordel for DK. Her tænker du nok på vindkraft, men da Vestas har flaget ud, ja så skal man nok ikke juble for tidligt.

Jeg tror at man skal holde hovedet koldt de næste måneder, som du ganske rigtigt selv er inde på.

 • 0
 • 0

[quote]Men situationen er ideel for dansk økonomi

Jeg er ikke helt enig i analysen.

Det er korrekt elpristilskuddet bliver mindre for vindkraft, men totalprisen bliver ikke mindre for den almindelige borger, hvorved konkurrenceevnen ikke forbedres. Da al anden energi også stiger i pris, særlig i det europæiske område, vil den europæiske konkurrenceevne forringes. Da vores nabolandes(Sverige-Tyskland) gode vækst har en gunstig afsmitning på os, vil denne situation forværre det for DK. Vedrørende energi til industrien i DK er der her tale om et nordisk elmarked, så den interne forskel vil være minimal.[/quote]

Vores energikrævende arbejdspladser skal ikke konkurrerer med Asien, men vores umiddelbare naboer. Hvis den relative forskel på el i Danmark og resten af Europa falder, så stiger dansk konkurenceevne.

Men korrekt at fokus på andre energikilder øges, og det kan blive en fordel for DK. Her tænker du nok på vindkraft, men da Vestas har flaget ud, ja så skal man nok ikke juble for tidligt.[quote]

Som du godt ved Thomas, så er dank vindmlleindustri lang mere end Vestas produktionsfabrikker. Det er underleverandører, opsætnings- og administrationsselskaber, udviklingsafdelinger serviceafdelinger og ikke-Vestas mølle og vingefabrikker. Ud over den skat som medarbejderne (ca 20000 medarbejdere) betaler, så betales der selskabsskat. Disse 20000 medarbejdere stod sidste år for 10% af dansk eksport, hvilket giver en eksportandel per medarbejder, som er exceptionel høj for nogen dansk industri og paradoksalt nok stigende med Vestas nedskæring i deres danske arbejdsstyrke.

Jeg tror at man skal holde hovedet koldt de næste måneder, som du ganske rigtigt selv er inde på.

 • 0
 • 0

Nøjagtigt som når en gut på Wallstreet synes et selskab med 10 milliarder i overskud ikke har gjort det godt nok...og dumper aktien med 20-30%. Snyd og bedrag...

Nordpool er et marked mellem elproducenter og elselskaber/store industrielle elforbrugere.

Du kan ikke som spiller på det marked spekulere i prisen, og få fordel ud af det. For at få prisen til at stige mærkbart, skal der som du ser lukkes en hel stribe store akraftværker, som ellers kunne have fortsat deres indtjening på eksport.

For at få den til at falde, skal du øge produktionen på de værker med højere marginalpris end den aktuelle markedspris.

Begge tilfælde giver logisk nok tab. Hvem skulle dog have interesse i den form for snyd ???

Dem der short-seller (dumper) aktier på wallstreet, ejer ikke selv de pågældende aktier, men spekulerer i at sælge bunden ud af bud-køen, og udløse alle "stop loss" funktionerne, for siden at købe aktierne tilbage langt billigere, score differencen selv, og lægge aktierne tilbage i det depot de forvalter, uden deres kunder kan se det var dem der hamrede værdien ned på deres aktier.

Hvordan vil du overføre det princip til Nordpool?

 • 0
 • 0

Kommentar til

Overreaktion Det virker lidt som en hysterisk overreaktion, man må håbe at det kun er midlertidigt. Der er ikke jordskælv af betydning og slet ikke tsunamier i nord- og central europa.

Det er ikke rigtigt, at der ikke forekommer stormflod i Nordvesteuropa. Her er der eksempler på det, og det er ikke kun i Nordsøen det sker. I 1872 var det faktisk i Østersøen.

I november 1872 blev Lolland-Falster ramt af en voldsom storm, og den 13. november 1872 brød havet gennem de svage diger. Vandet stod 3,5 m over daglig vande, og Sydlolland blev en lille ø.

 1. februar 1953 blev Nederland og det sydvestlige England ramt af en voldsom stormflod.

 2. februar 1962. Ramte især de lavtliggende områder ved Elbens munding og Hamborg.

 3. januar 1976. Ramte især Rømø dæmningen og talrige diger. Tøndermarsken måtte evakueres.

 4. november 1981. Ramte især Esbjerg Havn, hvor vandstanden blev registreret til 4,33 meter over normalen.

 • 0
 • 0

Hvordan vil du overføre det princip til Nordpool?

Jeg ville følge ENRON-modellen:

Køb 3-mdrs el-futures, luk et transmissionskabel eller et kraftværk for "vedligeholdelse", sælg positionen og short de samme kontrakter, tænd for strømmen igen, luk dine shorts. Brug resten af ugen på at udvælge læder til indtrækket på båden og strippere til fredagsbaren.

Modtag talrige "Gazellepriser" undervejs for ekstra ironifaktor ;-)

 • 0
 • 0

De nævne stormfloder, og der har været mange flere, viser dog at havet omkring os godt kan være meget voldsomt. Stormfolden i 1953, som er den værste i nyere tid, krævede 2.000 dødsofre i Nederland.

Rigtige tsunamier i Nordeuropa er faktisk forekommet, selvom der går årtusinder imellem.

De største hypotetiske farer for tsunami i Danmark skal vi lede efter langs vestkysten af Norge. For 30.000, 8.000 og 6.000 år siden skete tre større jordskred ved Storegga i Norge der omfattede ca. 5.580 km3 sediment, der kollapsede og gled ned af kontinentalsokkelen. En kalkulleret tsunami ved den lejlighed vil have en højde på 3-4 m. når den når Danmark efter 6 timer.

 • 0
 • 0

Det glæder en gammel egergisparenørd. Jeg prøver at overtale mine børn og svigerbørn . Skriv venligst noget mere om dine forhold Taghældning Antal M2 solceller Forventet antal KWH pr. år etc. Komplet pris for anlægget . Boe Jørgensen

 • 0
 • 0

Der er kun en ting der passer dårligere sammen end kul og vind og det er atomkraft og vind.

Nej, det værste er vind+vind.

 • 0
 • 0

Godt at solcellen kom på taget sidste weekend og bliver tilsluttet imorgen. Det er mæsten som at have bestilt fastpris på co2-neutral en de næste 25 år.

Flot!

Jeg håber snart at kunne følge efter, men desværre stadig leveranceproblemer til mit noget specielle system ...

At elprisen stiger er fint nok - hvis bare elafgiften var procentuel, og ikke fast pr kWh, så skulle vi NOK kunne lære at spare, og installere solceller og husstands-vindmøller ...

Er der nogen af partierne i Folketinget, som har udtalt ønske om en sådan ændring af afgifterne?

Ansvarlighed ... dem der forurener må betale for konsekvenserne af deres svineri, og dem der laver ren el, slipper.

Det er os alle sammen, der skal trække vejret i den fælles luft.

 • 0
 • 0

Godt at solcellen kom på taget sidste weekend og bliver tilsluttet imorgen. Det er mæsten som at have bestilt fastpris på co2-neutral en de næste 25 år.

Jeg kan kun tilslutte mig "koret" der glæder sig over produktionen på eget solcelleanlæg. Men det er i bund og grund en suboptimering og en egoistisk holdning, fordi de øvrige el-forbrugere kommer til at betale en del af investeringen. Vi bruger jo el-nettet som lager og solcellernes produktion er nu en gang ikke 100 % sammenfaldende med el behovet i husstanden. Dvs. der skal stadig være 100 % back-up på landets kraftværker.

 • 0
 • 0

@Jacob Rasmussen

Desuden kan du tilføje, at de penge, der spares, skal makuleres.

Hvis man bruger gevinsten til at købe et produkt, der ikke er CO2 neutralt, så er man jo lige vidt.

 • 0
 • 0

@Jacob Rasmussen

Desuden kan du tilføje, at de penge, der spares, skal makuleres.

Hvis man bruger gevinsten til at købe et produkt, der ikke er CO2

neutralt, så er man jo lige vidt.

Produktet er CO2 neutralt. Og en livscyklus analyse viser positivt bidrag fra solceller allerede efter 5-6 år. Men stadigvæk forudsætter nettomålerordningen og solceller alene, at der er back-up fra anden side.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten