Elons Musks Starship fløj, styrtede og eksploderede – for fjerde gang

Illustration: SpaceX

Tirsdag forsøgte SpaceX for fjerde gang at foretage en testflyvning af en ny Starship-prototype – og for fjerde gang eksploderede den.

Det skriver The New York Times.

Med målet om en dag at kunne flyve mennesker til Mars, har Elon Musks rumfartsvirksomhed SpaceX lanceret en række prototyper, og har siden december forsøgt at sende raketterne op i luften for efter kort tid at lade dem lande igen.

Læs også: Opdateret: Starship fløj, manøvrerede, landede - og eksploderede

Men under hver testflyvning er raketten eksploderet, enten under eller efter landingen. Og tirsdag morgen lokal tid var altså ingen undtagelse.

Fejl i en motor

Eksplosionen skete dog tidligere denne gang. Godt seks minutter efter raketten af modellen Starship SN11 lettede, frøs videotransmissionen fra SpaceX, som om noget gik galt, da raketten påbegyndte sin landingsprocedure, og motorerne genantændte.

»Det ser ud til, at vi har haft endnu en spændende test,« sagde John Insprucker, der er ingeniør hos SpaceX, og som rapporterede fra testflyvningen på rumfartsvirksomhedens hjemmeside.

En kraftig tåge i området gjorde dog, at sigtbarheden var dårlig, pånær de kameraer, som raketten var udstyret med.

Læs også: VIDEO: SpaceX-rumskib eksploderede efter fejltænding af motor

NASASpaceflight, der er en hjemmeside for rumentusiaster, dækkede også testflyvningen og meldte kort tid efter eksplosionen om metalstykker og støv, der regnede ned over området omkring flyvningen.

Ifølge Elon Musk selv, var der tale om en fejl i en af motorerne.

»Det lader til, at motor 2 havde problemer under opstigningen, og at den ikke nåede det rette tryk i brændkammeret under landing, men i teorien, var det heller ikke nødvendigt. Der skete noget bemærkelsesværdigt kort tid efter at motorerne genantændte inden landing. Vi burde vide, hvad der skete, når vi undersøger delene senere i dag,« skrev Elon Musk på Twitter tirsdag.

Han skrev desuden, at en ny model, Starship SN15, er på vej, og rummer forbedringer af både struktur, elektronik, software og motorer.

»Forhåbentlig dækker en af disse forbedringer dette problem. Hvis ikke, vil det tage et par dage at tilføje,« skriver han.

Finder fejl undervejs

Det var dog ifølge New York Times forventeligt, at der ville være udfordringer ved flyvningen.

SpaceX har nemlig en særlig tilgang til at konstruere prototyperne, hvor de bruger testflyvningerne til hurtigt at kunne identificere fejl og mangler i designet og justere dem mellem flyvningerne.

Ved testflyvningen i begyndelsen af marts nåede Starship-raketten for første gang at lette og lande, inden der skete en eksplosion på jorden. Senere forklarede Elon Musk, at det skyldtes, at motorkraften ikke var stærk nok til at sænke rakettens fart, og at den derfor landede med en hastighed på 10 meter i sekundet eller 35 km/t, hvor rakettens ben og en del af bunden blev knust.

SpaceX betragtes som en af de mest succesrige virksomheder inden for privat rumfart og har en af verdens højeste værdisætninger for private virksomheder.

Alligevel har Elon Musk i flere omgange mødt skepsis for sine ambitioner om at sende sit Starship til mars, og hans planer om, at raketten allerede ville kunne flyve i rummet i begyndelsen af sidste år, viste sig også at være meget optimistiske.

Ifølge New York Times har Elon Musk allerede meddelt, at endnu en version af Starship vil stå klar i juli i år.

Ingen personer er kommet til skade ved de fire uheld med prototyperne SN8 i december, SN9 i februar, SN10 i begyndelsen af marts og nu SN11.

SpaceX sendte live fra testflyvningen her:

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

den gennemførte et kontrolleret fald. Fejlen skete først ved opretning til lodret og motorstart - og så vidt det fremgår skete eksplosionen i luften denne gang.

Desuden: til juli håber at man at have en version der kan klare orbit, men den næste udgave er allerede klar til at rulle ud om en uges tid... (SN15)

  • 14
  • 4

Hvilken type fejemaskiner plejer man at anvende efter SpaceX's "landinger"? Med de hyppige opsendelser skal det jo gå hurtigt, så plastikkoste er ikke ideel til de varme RUD-rester. 🤔

  • 2
  • 7
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten