Elon Musk: Starlink-satellitter er klar til august

Illustration: Starlink

Om få uger kan langt de fleste mennesker købe sig adgang til en internetforbindelse gennem satellit-netværket Starlink.

Til august vil Starlink-satellitterne, som er udviklet af SpaceX, nemlig være klar til at tilbyde internet til alle områder af verden med undtagelse af polarregionerne. Det oplyser Elon Musk, direktør for SpaceX, ifølge Bloomberg på en pressekonference.

Målet med Starlink-projektet er at tilbyde internet til de områder af verden, som konventionelle trådløse og fiberforbindelser ikke kan nå.

Allerede nu kredser 1.500 Starlink-satellitter om Jorden og forbinder mere en 69.000 brugere til internettet. Elon Musk fortalte på pressekonferencen, at han forventer, at antallet af aktive brugere vil nå 500.000 i løbet af de næste 12 måneder. Ifølge direktøren har SpaceX netop indgået en aftale med netværksudbyderne i to store lande. Han ville dog ikke afsløre hvilke.

På længere sigt stræber SpaceX efter at levere internet til 5 procent af Jordens befolkning, og allerede næste år vil nye satellitter gøre forbindelsen tilgængelig i polarområderne.

Målet er at undgå fallit

Starlink-projektet er ikke billigt. Inden projektet begynder at give afkast, vil SpaceX have investeret mellem fem og ti milliarder dollars, svarende til mellem 31 og 62 milliarder kroner.

Efterfølgende kommer en investering på mellem 20 og 30 milliarder dollars – mellem 125 og 187 milliarder kroner – som skal sørge for, at Starlink forbliver konkurrencedygtigt.

»Første skridt er at undgå, at Starlink går bankerot. Hvis vi lykkedes med at undgå en konkurs vil det være herligt, og så kan vi bevæge os videre derfra,« joker Elon Musk til pressekonferencen.

Har du penge kan du få

En internetforbindelse gennem Starlink er selvfølgelig heller ikke gratis for forbrugerne.

Ifølge techmediet The Verge koster en forbindelse til den nuværende beta-version af Starlink typisk 99 dollars om måneden (omkring 619 kroner). Dertil kommer, at forbrugeren også skal investere 499 dollars (3.870 kroner) i en særlig parabol og en router for at opfange internettet fra satellitterne.

Til gengæld lover SpaceX en internethastighed på 100 Mbps for download og 20 Mbps for upload.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Svært at se hvem der vil bruge dette net, altså udover de som har råd til det, journalister på rejser, osv. De små brugere ude i "bushen" har jo nok lyst til det, men næppe råd til det.

  • 2
  • 10

Det er et amerikansk projekt. De har dårligt og ligeså dyrt internet i landregionerne. Konkurrencen er ikke eksisterende på grund af monopoler til de gamle tele og kabeltv selskaber.

Her i Danmark nyder vi super billigt internet men det er ofte dyrere i resten af verden. Samtidig er der mange danskere der finder penge til TV pakker der er ligeså dyrt. Mon ikke en amerikansk husholdning kan finde 99 USD til noget internet?

Udenfor USA er der også et marked. De har enormt dårligt internet i Afrika. Der bor mange mennesker og det er ikke alle der er fattige.

Selv her i Danmark rykker vi debatten fra at alle skal have adgang til hurtigt internet til noget med hvad det skal koste. Måske der er ejendomme hvor det mest kosteffektive er at betale en overpris på cirka 300 kr/måned for satellitinternet i forhold til at nedgrave X km fiber. Ja det bliver måske ikke til overvældende mange danske kunder men det er en stor verden. Samlet set skal det nok blive til en del.

  • 23
  • 1

Det er et amerikansk projekt. De har dårligt og ligeså dyrt internet i landregionerne. Konkurrencen er ikke eksisterende på grund af monopoler til de gamle tele og kabeltv selskaber.

Jeg mangler stadigvæk at blive klog på om jord-til-satellit-til-satellit-til-satellit-til-groundstation kommunikationen ved Starlink rent faktisk bliver til noget. Det meste af det der sker lige nu synes at handle om jord-til-satellit-til-groundstation. Derfor har Starlink også spredt groundstations ud over USA med rund hånd.

Udenfor USA er der også et marked. De har enormt dårligt internet i Afrika. Der bor mange mennesker og det er ikke alle der er fattige.

Jeg har svært ved at se nogen tjene penge i Afrika de næste mange år ... der er for få der har penge til den slags.

  • 0
  • 6

Der er foreløbig >1 mio. Tesla biler, som Tesla ellers kommunikerer med. Starlink gør konkurrencen sværere for de andre bilfabrikanter.

  • 0
  • 4

Jeg tror, at det er en god idé at finde alternative anvendelser ud over internet, som giver en forholdsvis lav belasning, f.eks. tekst og SMS services, og har et stort antal kunder. Måske kan de også bruges til radio broadcasting med lokalradio for området. Hvis internet og hydbridnet, ikke var solgt som et TV-antenne system, så havde internet aldrig slået igennem i Danmark. Mobiltelefoni og SMS er med lav båndbredde, og starlink kan måske også bruges sammen med mobiltelefonimasterne i stedet for fiber kommunikation, til afsides byer, hvor fibrerforbindelser er dyre. Måske kan musk lave en mobilbasestation med batterier og solceller, og som anvender sattelitterne som backplane, men også kan kommunikere direkte via radio til nærliggende basestationer, så sattelitterne primært bruges over stor afstand. Det vil give starlink til kunderne, via normal 3G/4G/5G i et starlink område. Det jeg forestiller mig, er f.eks. en 5G konverter, som muliggør at kunderne kan logge på starlink tæt på konverteren, og derved undgår sattelitudstyret - mange kunder, kan derved bruge samme starlink udstyr, men betaler hver for sattelit forbindelsen.

Det engelske projekt, hvor de vil ændre kommunikationssattelitter til GPS, er også en god anvendelse. GPS uden atomur, er mere præcis end GPS med atomur, fordi at der ikke anvendes andet end tider relativt til dem der måles på jorden. Gør man det korrekt, giver det ingen fejl, selvom uret går tilfældigt.

  • 0
  • 6

Kunne man forestille sig, at det primære formål med Starlink har været at få bevist en track record for SpaceX, uden at man var nødt til at skulle finde kunder, der er villige til at tage chancen hos en ny raketoperatør?

  • 2
  • 1

Kunne man forestille sig, at det primære formål med Starlink har været at få bevist en track record for SpaceX, uden at man var nødt til at skulle finde kunder, der er villige til at tage chancen hos en ny raketoperatør?

Hvis der er tab hos Starlink, men et større overskud hos SpaceX, så er det en god nok forretning. Det, som er vigtigt, er at den løbende vedligeholdelse betaler sig bagefter, så man ikke står med et system, hvor tjenesterne forringes dag for dag, fordi at sattelitterne falder ned, uden nye opsendes.

Jeg tror at det økonomisk kan hænge sammen, men servicen vil aldrig kunne hamle op med 5G og fiber, hvis det er til rådigt. Men, det kan være fint som en ekstra sikkerhed, og nogle vil måske være villige til at betale for en sattelitforbindelse alene som ekstra sikkerhed, uden at anvende den normalt, når de almindelige forbindelser fungerer. Og, private vil kunne gå sammen om en sattelitforbindelse, der tilbyder 5G i deres lokalområde.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten