Elon Musk et skridt nærmere gigabit-internet fra verdensrummet

Tesla- og SpaceX-grundlæggeren Elon Musk er en mand med store ambitioner, og blandt hans planer er at bygge et satellitbaseret netværk i verdensrummet for at brede internettet ud. Nu er dette store projekt kommet et skridt nærmere realisering.

For nylig fik SpaceX godkendelse af FCC, de amerikanske kommunikationsmyndigheder, til at sende 7.518 bredbåndssatellitter ud i rummet.

Anden godkendelsesrunde

Musk og SpaceX har allerede fået godkendelse til opsendelse af 4.425 satellitter, hvilket skete i foråret, og med denne nye godkendelse har resten af projektet i praksis nu fået grønt lys.

I pressemeddelelsen om den nye godkendelse skriver FCC, at SpaceX nu er sikret fleksibilitet til at understøtte en lang række bredbånds- og kommunikationstjenester for både privatpersoner og kommercielle/professionelle brugere globalt.

De 7.518 satellitter, som for nylig blev godkendt, er såkaldte VLEO-satellitter (Very Low Earth Orbit), som vil gå i bane rundt om Jorden i en højde på mellem 335 og 346 kilometer. De skal benytte frekvensbåndet 37,5-42 GHz for kommunikation fra rummet til jordstationer, og 47,2-50,2 GHz for kommunikationen, som går den anden vej.

Den tidligere godkendte konstellation på 4.425 satellitter vil befinde sig højere oppe, nemlig i en højde på mellem 1.110 og 1.325 kilometer.

Én gigabit per sekund

Satellitterne vil benytte sig af en såkaldt 'phased array'-løsning, som indebærer, at antennerne kan 'styre' strålerne for at koncentrere dem der, hvor behovet er størst, med små modtagere på Jorden, som kan spore satellitterne kontinuerligt.

SpaceX har tidligere sagt, at satellitsystemet, som for øvrigt har fået navnet Starlink, vil være i stand til at levere en båndbredde på én gigabit per sekund per slutbruger, efter at det er kommet på plads og blevet optimeret.

Tanken med projektet er altså at give brugere flere alternativer inden for højhastighedsinternet og at brede nettet ud til flere dele af verden, blandt andet i områder, hvor den øvrige infrastruktur er dårligt udbygget.

Som Reuters kunne fortælle sidste måned, har SpaceX planer om at opsende satellitter i forskellige faser helt frem til og med år 2024, men målet er, at systemet skal kunne benyttes allerede i 2020. Akkurat på hvilken måde vi får nytte af projektet, er endnu uvist.

Facebook har for øvrigt prøvet at stable et lignende projekt på benene, dengang med droner i stedet for satellitter, men den satsning blev nedlagt i sommer.

Artiklen er fra digi.no.

Emner : Satellitter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Da Tiangong-1 havde et kredsløb der var lige så lavt, da faldt den ned et år senere. Mon ikke dette er sammenligneligt. I så fald lyder det dyrt.

 • 0
 • 1

Jeg er med på at ISS bliver boostet af og til. Den får jo også nye forsyninger hele tiden. Det vil man jo ikke kunne gøre med disse mange satellitter. De har måske brændstof med til at booste sig selv nogle gange, men derefter må de falde ned tænker jeg.

Er der nogen der har konkret viden om hvordan Spacex planlægger at håndtere det?

 • 0
 • 0

Teslas VLEO satellitter benytter elektrisk fremdrift, og behøver derfor kun elektrisk energi (solpaneler) til at holde banen. Princippet bruges f.eks. i GOCE satellitterne, se: https://en.wikipedia.org/wiki/Gravity_Fiel...

I GOCE satellitten benyttede man en xenon forsynet el motor, så den forlod sin bane efter 4 år i 250 km højde, da gassen slap op.

Den energi der skal til at holde banen, skal stå mål med satellittens samlede (forventede) levetid, og i GOCE var der 100 kg xenon gas. Om en Tesla Internet satellit kan holde i 4 år eller mere ved jeg ikke, men brændstof til at holde en VLEO bane er altså ikke noget stort problem.

Siden 2009 hvor GOEC blev sendt op er der i øvrigt sket en del mht. elektrisk fremdrift. I dag kan satellitter i VLEO indsamle atomer omkring sig, accelerere dem op gennem et elektrisk felt, og bruge den opståede rekyl til at løfte banen. Se: https://onestagetospace.com/2018/03/09/a-r...

 • 4
 • 0

Hvis Teslaen derude har jydekrog

I Jylland hedder det bare krog... ;-)

Man skal da både navngive samt hædre opfinder eller anvendelsen korrekt.

Alene er "krog" det rene sjusk ... kan jo være et hyggeligt hjørne et eller andet sted (engkrog, hyggekrog etc.), en krum genstand (stormkrog, vindueskrog, fiskekrog etc.), eller f.eks. billedlig benævnelse af følelser "i hjertets dybeste kroge" eller "trænge op i en krog".

Derfor har vores kære jyske brødres regionale opfindsommhed + den flittige benyttelse af bemeldte genstand helt kontant lært resten af almenvældet både hvilken fysisk type af krog samt formålet rent billedligt host.. host.. ;)

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten