Elforbruget i danske datacentre vokser hurtigere end forventet


Facebook udvider med 30.000 kvadratmeter i Odense, Interxion med 14.000 kvadratmeter i Ballerup og Microsoft bygger tre nye datacentre på Sjælland.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Paul: Enig i det med a-kraften, men det er jo elforbruget til datacentre, vi debatterer. Men ja, hvis strømmen kommer fra vindkraft, kernekraft, vandkraft og andre CO2-frie kilder, så kan vi acceptere et større elforbrug end nu. - Men alt, hvad der vokser lineært eller eksponentielt, skal på et tidspunkt begrænses. Helt logisk! Altså også befolkningstilvæksten, som kommer ind i ALLE overvejelserne!!!
For historieskrivningen er digitaliseringen en katastrofe, når data af historisk interesse slettes. Vi sletter spor. Jeg vil medgive, at megen underholdning ikke er værd at samle på, men skal alt ligge ude på nettet? Denne kulturudvikling kommer til at koste overflødig megen energi. Men kan elproduktionen følge med det stigende forbrug? I Europa har der allerede været to nedbrud (blackouts) i elnettet med store gener for alle forbrugere. Gør vi os for afhængig af digitaliseringen og lever i den tro, at strømmen kommer ud af stikkontakten. Vi kommer nok til at bygge a-kraftanlæg i større stil, hvis vi fremover skal have en stabil elproduktion i Europa.
Hvis al kode blev omsat til den mest effektive repræsentation (dataaggregering, cache- udnyttelse, bedste instruktionssekvens osv) kunne man måske skære 90% (mest konservative estimat) af køretiden af "mange" programmer - når vi engang bliver enige om hvordan. Optimistisk? Måske, men ikke helt uden muligheder. Det er "bare" at give compilere den bedste back-end.</p>
<p>
Bare flyt koden til mobiltelefoner, så skal det nok ske af sig selv.
I serien "Silicon Valley" var et koncept, hvor Internettet 2.0 var distribueret på folks telefoner, og ideen er faktisk ikke helt dum. Eller mere præcist: der er elementer af ideen, som tiltaler mig, ikke mindst den meget, meget højere effektivitet.
Kan I huske da iphones kom frem og introducerede Apps. På det tidspunkt, var næsten alle services ved at blive webbaserede, og man skulle mere eller mindre downloade en hel ny website hver gang man trykkede på en knap. Alt var meget sløvt. Så kom disse dejlige små apps med få knapper, som kun skulle overføre de helt centrale data.
På vores sommerferie havde jeg downloaded adskillige film i HD og høj bitrate til min iPad mini, så vores søn kunne se film på bagsædet uden at bruge data. Den kunne vel afspille film i 8 timer eller lignende inden den skulle lade. Og her udgjorde skærmen vel >80% af strømforbruget. Det skal ses i forhold til, at det påstås, at en film på Netflix er ansvarlig for forbrug af adskillige kWh!
Ud med Intel Xeon processorne, og ind med ARM. Hvad der ellers er årsagen til det høje elforbrug på serverfarme, kan man kun gisne om (AI og big data til at spionere i brugernes adfærd)
En klassisk model sagde engang at hvis en ny harddisk var dobbelt så stor, ville den blive fyldt på halvdelen af den tid man var om at fylde dens forgænger. Sådan var det også engang.
Men jeg er blevet en smule mere optimistisk - med tiden - og voksende diske.
I et firma, hvor jeg tidligere var ansat og hvor emails flød i rigelige mængder. fandt man på et tidspunkt på kun at gemme en kopi per site af mails (alle modtagere en pointer). [Anekdotisk evidens] I kantens [edge] tid kan man vel nøjes med én kopi globalt - plus distribuerede caches med tidsbegrænsning. Det var diskplads, så er der de kørende programmer ...
Hvis al kode blev omsat til den mest effektive repræsentation (dataaggregering, cache- udnyttelse, bedste instruktionssekvens osv) kunne man måske skære 90% (mest konservative estimat) af køretiden af "mange" programmer - når vi engang bliver enige om hvordan. Optimistisk? Måske, men ikke helt uden muligheder. Det er "bare" at give compilere den bedste back-end.
Thomas: fint forslag om at gemme på bånd, som vi vistnok gjorde engang. MEN .... selv om vi gør dette, så vil behovet vokse så vildt, at der skal indføres begrænsninger. Jeg tør ikke foreslå en generel løsning, men blot nævne ting, der ikke behøver at gemmes i lang tid. Et lille eksempel: Den hjemmeside (REO.dk) , jeg har redigeret i 20 år, ligger gemt i ca. 100 versioner!!! - Fint med en version, som så slettet, når nyeste version gemmes. - Og der er mange tusind hjemmesider, med reklamer, tilbudsaviser, der alle er forældede på en måned! De store avisers hovedsektion har historisk interesse, men alle tillæggene om rejser, sport, biograflister, gudstjenester, m.m.m. kan slettes efter et halvt år. Lokalaviserne kan f.eks gemmes i 5 år??? - Vigtigst: vi skal igang ed at finde en løsning!
Derefter vil energiforbruget vokse dramatisk, hvilket vil resultere i øget udledning af drivhusgasser, med mindre elektriciteten stammer fra 100 pct. vedvarende energi. Det er der ikke udsigt til inden for de næste fire år."</p>
<p>Vi kommer vel næppe til at slukke for internettet om natten og når vinden ikke blæser, så hvorfor det er sådan en fantastisk ide at øge vores el forbrug med 14% er ikke helt gået op for mig.
Vi er i gang med at omstille elforsyningen (og sidenhen øvrigt energiforbrug) til at have nul udledning af drivhusgasser. Det skal også gælde om natten, og når det er vindstille.
I det lys betyder det ikke noget, at elforbruget til data stiger, og da slet ikke, når man tager højde for, hvor meget data betyder for vores liv og økonomi.
At spare på energien hjælper reelt intet ifht. at komme ned på nul (og derefter negativ) udledning i 2050. Vi kan ikke spare os til nul - ikke engang tæt på. Det er både matematisk og sociologisk (på globalt plan) umuligt.
Jeg har tidlige foreslået, at den, der lægger noget (f.eks. nyheder) på nettet, skal anføre en dato for sletning.
Et bedre forslag er, at data af lav nutidig relevans skal overføres til bånd, som ikke kræver strøm hele tiden, og kan lagre ukristelige mængder data relativt billigt.
Hvis man krævede at overskudsvarmen skulle sælges til fjernvarme ville problemmet være mindre
Enhver, der kan lægge to og tre sammen kan se, at behovet er næsten eksponentielt voksende. Når alt gemmes, blot som et eksempel: alle danske (og verdens) aviser, både tekst og billeder m.m.m.m. Og det er ikke blot elforbruget, men også elektronik, bygninger, arealer, der vokser "ukontrolleret". Jeg har tidlige foreslået, at den, der lægger noget (f.eks. nyheder) på nettet, skal anføre en dato for sletning. Det styres af en ganske lille betaling pr. TB, der spares, når slutdato anføres. Et bud kan være: 10 kr/TB, som kan reguleres op eller ned, når resultatet ses. Der gættes på 12,7 TWh i 2050, men hvor meget i 2100? - Mere end Danmarks øvrige elforbrug, som nu er ca. 34 TWh/år. Så noget skal der gøres! - Vi skal bare i gang.
"Derefter vil energiforbruget vokse dramatisk, hvilket vil resultere i øget udledning af drivhusgasser, med mindre elektriciteten stammer fra 100 pct. vedvarende energi. Det er der ikke udsigt til inden for de næste fire år."
Vi kommer vel næppe til at slukke for internettet om natten og når vinden ikke blæser, så hvorfor det er sådan en fantastisk ide at øge vores el forbrug med 14% er ikke helt gået op for mig.
Tror hvis man kigger på https://boligejer.dk/ kan man se hvem der udvider, hvor og lign. Nok også hvad der sker et par år i fremtiden.
Både tidsplan og placering er mig bekendt endnu ikke annonceret. Udover at de tre lokationer bliver på Sjælland.
Er der nogen der set spor af hvor Microsoft bygger de tre data-centre til aflytning af fiberkabler ?