Elektroniske LED-briller hjælper svagtseende med at se

Elektronik fra Xbox Kinect og smartphones er hovedingredienserne i en brille, som skal hjælpe svagtseende med at se bedre.

Det er forskere på Oxford University, som med den australske Dr. Stephen Hicks i spidsen har udviklet en prototype på, hvad de kalder en 'bionisk brille', som har installeret kameraer og LED-lys for at forstærke objekterne foran bæreren.

»Brillerne skal gøre folk mere uafhængige ved at kunne finde nogle pejlemærker og spotte advarselssignaler,« siger Stephen Hicks i en pressemeddelelse fra universitetet.

»De typer dårlige syn, vi snakker om her, er dem, hvor du kan se en hånd foran dig, men du kan ikke definere fingrene,« siger han om brillerne, der selvfølgelig ikke hjælper fuldkommen blinde.

Brilleglassene består egentlig af et net af LED-lamper, hvori der er placeret stereoskopiske kameraer i indfatningen. De optager billeder med rumlig 3D-effekt. Et stykke software behandler billederne og præsenterer dem for brillebærereren som simple mønstre, der bliver vist med lys fra LED-lamperne. Jo lysere et mønster er, des tættere er brillebæreren på objektet, skriver The Engineer.

Et gyroskop hjælper med at stedbestemme, hvor brugerens næse peger hen, og det er nyttigt i forhold til brillernes hukommelse. De gemmer nemlig data nogle sekunder, så hvis brugeren drejer ansigtet hurtigt tilbage igen, skal kameraerne ikke starte forfra men kan genbruge billederne fra før.

Kan måske engang læse tekst op

Forskerne regner med, at opfindelsen kan udvides hen over tid, så det også bliver muligt for brugeren at skelne mellem objekter ved at bruge forskellige farver LED-lys, så der f.eks. kan bruges forskellige farver for eksempelvis mennesker og vejskilte. Dette kan sammenlignes med teknologierne, som er kendte fra Xbox Kinect.

Kameraerne vil de også gerne have ned i størrelse, så brillerne ikke bliver for bøvlede at have på og i højere grad kommer til at ligne almindelige briller. Blandt andet handler det om, at få gjort 'brilleglassene' mere gennemsigtige, så man ikke kan se gitteret, LED-pærerne sidder på.

På samme måde vil de gerne have softwaren lagt ned i en almindelig mobiltelefon eller smartphone, så den kan køre der, i stedet for at skulle have en separat enhed i lommen.

De vil også se nærmere på bogstavgenkendere, som er ved at vinde frem. Med dem vil det måske blive muligt for brillerne selv at læse overskrifter i aviser op. Og med kobling til en stregkodelæser i en smartphone kan den måske læse priserne på varer op, lyder det fra Stephen Hicks, som regner med, at brillerne vil kunne fås for omkring 4.500 kroner, når det når dertil.

Foreløbig går forskerne i gang med kliniske test om et par måneder.

Se en videopræsentation af brillerne her

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Oxford University
Artikel i The Engineer

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er kendt at en godt dagslys hvid LED kan hjælpe svagtseende til at se kontraster meget bedre end Lysstofrør og kraftige halogen pære kan. F.eks. kan en 6Watt dagslys LED pære fint erstatte en 50Watt halogen pære, og samtidig medføre betydligt bedre navigation og læsning for den svagtseende. Det kan flere af vores kunder bekræfte...

Mvh. Mike www.prolys.dk

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten