Elektronisk branddragt vinder pris
I et brølende flammehav har brandmanden indtil videre skullet stole på sin erfaring, når han på få sekunder skal vurdere, om det er på tide at trække sig ud af varmen. Desværre kan selv erfarne brandmænd tage fejl, og konsekvensen kan blive alvorlige brandskader eller i værste fald døden, hvis de bliver for længe i flammerne.
Fremover kan blinkende dioder på beskyttelsesdragten advare brandmanden om, at heden er blevet for stærk, så han kan nå at komme væk fra flammerne i tide.
Derfor gik Ingeniørens kategoripris i elektronik til Viking Life Saving Equipment, som har udviklet branddragten.
"Vi har fremstillet branddragter i mange år, men vi havde efterhånden optimeret designet og materialerne. Samtidig var vi fascineret af ny teknologi, som kan syes ind i tøjet, for eksempel jakker med indbyggede mp3-afspillere. Den vej besluttede vi os for at gå," siger Vikings tekniske chef Jens Peter Kruse.
Den nye branddragt fungerer i korte træk ved at måle temperaturen uden på og inden i dragten. Elektronikken er kapslet ind i varmebestandig silikone, som kan tåle 285 grader i 3,5 minutter, og målerne på skuldre og ærmer kan klare op til 350 grader.
Når den maksimale temperatur er nået, begynder de hvide dioder på dragtens ærme at blinke, og som en ekstra sikkerhed er der også dioder på skuldrene af dragterne, så brandmændene kan holde øje med hinanden og sørge for at få hinanden ud af flammerne, hvis skulderdioderne begynder at signalere, at det skal være nu!
Elektronikken skal holde til usædvanlige påvirkninger, for eksempel syreholdig røg og hed damp fra slukkevandet. Desuden skal dragten kunne puttes i vaskemaskinen, fordi partikler og sod på dragten kan bryde i brand ved næste slukning.
"Vi har arbejdet ud fra, at dragterne skal kunne tåle 25 gange vask ved 60 grader, fortæller Jens Peter Kruse.
Selve elektronikudviklingen er udført af virksomheden Ohmatex, som laver forskellige former for ledende bånd til beklædning. Med den integrerede elektronik har det også været muligt at måle temperaturen inde i dragten. Det er væsentligt, fordi brandmanden sveder af heden, og hans sved kan blive så varm, at den skolder hans hud. Også dette kan Vikings branddragt advare om, så brandmanden kan nå at trække sig tilbage.
"Tilbagetrækningstiden er vigtig for brandfolkenes sikkerhed. Dragterne kan tåle op til 1.000 grader, men så har brandmanden måske 10-15 sekunder til at komme ud, før han får andengradsforbrændinger. I Europa mangler vi statistikker, men i USA dør omkring 100 brandfolk om året," siger Jens Peter Kruse.
Det amerikanske marked har da også vist interesse for Vikings branddragt, som er blevet præsenteret på den årlige messe Fire Department Instructor's Conference.
"Der var flere, der henvendte sig til os på messen og gerne ville fuldskalateste dragten. Vi vil også gerne videreudvikle den og for eksempel indbygge radiosignaler, som går ud til indsatslederen, så han kan holde øje med den enkelte brandmand," siger Jens Peter Kruse.
