Elektroniklammende solstorme på vej mod Jorden

7. januar 2008 kl. 13:52
Elektroniklammende solstorme på vej mod Jorden
Illustration: Wikimedia.
Magnetisk uvejr fra Solen, de såkaldte solstorme, er på vej og vil blandt andet forstyrre mobiltelefoner og satelitsystemer. Endnu ved forskerne ikke, hvor kraftige stormene bliver, men vores store afhængighed af elektronisk grej gør os endnu mere sårbare end tidligere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Rumvejrudsigten melder om optræk til solstorme inden for de kommende år.

Stormene, der er et udtryk for forhøjet magnetisk aktivitet på Solen, vil give forstyrrelser på Jordens højspændingsforsyninger, mobiltelefoner, GPS-systemer, ligesom satelitsystemer og fly vil blive påvirket.

Det er forskere fra amerikanske Noaa, National Oceanic and Atmospheric Administration, der har fremsat prognosen for den livgivende stjernes magnetiske tilbøjeligheder de kommende år.

Solen med de to seneste solpletter, en i den gamle cyklus samt nummer 10.981 - den første i den nye cyklus. (Foto: Noaa). Illustration: Noaa..

Artiklen fortsætter efter annoncen

Solen gennemgår en cyklus, som gentager sig hvert 11. år og giver forhøjet solaktivitet, og forskerne har nu spottet den første solplet i den nye cyklus, Solen netop er trådt ind i.

Ifølge fysiker Douglas Biesecker, Noaa, er den nye solplet et tidligt varsel om de solstorme, som gradvist vil tage til i de kommende år.

En solplet er et område på op til 10.000 kilometer i diameter, som »lider« af forhøjet magnetisk aktivitet. Det stærke magnetfelt formindsker energitransporten fra Solens varme indefra og ud til overfladen. Magnetfeltet skaber opvarmning i Solens korona og aktive områder, hvor kraftige soludbrud kan finde sted.

Soludbruddene sender store mængder af elektrisk ladede partikler af sted - i nogle tilfælde i retning mod Jorden. Jo flere solpletter, jo større er sandsynligheden for, at der vil komme en stor solstorm. Solpletterne optræder som mørke områder på Solens skive.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Viceadmiral Conrad C. Lautenbacher, leder af Noaa, påpeger, at vores voksende afhængighed af avancerede, rumbaserede teknologier har gjort os meget mere sårbare overfor rumvejret end tidligere.

I april sidste år konkluderede en gruppe eksperter, at den nye solcyklus ville starte omkring marts 2008, plus-minus seks måneder. Den nyeste solplet, nummer 10.981 i rækken, har vist sig omkring 27 grader nord på Solen. Den har negativ polaritet, hvilket bekræfter, at en ny cyklus er begyndt. Solpletterne skifter nemlig polaritet for hver cyklus.

Pletter fra den gamle cyklus vil forsætte med at optræde tættere ved Solens ækvator.

Forskerne ved endnu ikke, om den nye cyklus vil blive svagere eller kraftigere end den tidligere.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger