Elektronikingeniør: Elektriske felter gør mig syg

Elektronik var Rolf Gjelsviks fagfelt, indtægtskilde og lidenskab i et. Men i dag - efter at have arbejdet som civilingeniør i elektronik siden 1985 - er nordmanden sikker på, at påvirkningen fra elektriske og magnetiske felter gør ham elendigt tilpas.

Ryggen smerter, ørene suser, kvalmen pibler frem, huden prikker, og det er vanskeligt at sove.

»Jeg ved, at mange har vanskeligt ved at tro på det. Det kan jeg godt forstå, selv om det er kedeligt at blive mistroet,« siger Rolf Gjelsvik til Teknisk Ukeblad.

Lysarmaturer. Pc´ere. Fjernsyn. Radarer. Mobilmaster. De volder alle problemer.

»Jeg kan ikke tage til byen. Desuden reagerer jeg på tændingen i biler. Heldigvis er det ikke så slemt, når jeg kører i vores bil med dieselmotor, men jeg er nødt til at holde et så lavt omdrejningstal som muligt. Men det var nu trist at sælge vores båd. Det elektromagnetiske felt fra båden blev for stærkt,« beretter Rolf Gjelsvik til det norske fagblad.

Hans lidelser begynder på toppen af karrieren i 2001, hvor han etablerer succesfirmaet Projectiondesign sammen med tre andre. Efterhånden mærkede han flere gange plager i form af blandt andet smerter i ryggen, kvalme og søvnproblemer. Hverken lægerne eller han selv kunne ikke finde årsagen.

Først i 2002 hæftede Rolf Gjelsvik sig ved, at han var mest dårlig lige efter arbejde, men at det gik bedre i løbet af natten.

En dag arbejdede han kun med tegninger, helt uden pc og måleudstyr. Da fik han det markant bedre. Så i 2005 nåede han frem til sin egen følgeslutning: Han var simpelthen blev overfølsom over for magnetiske og elektriske felter.

Flyttede langt ud i en skov

Løsningen blev, at Rolf Gjelsvik sammen med sin familie flyttede langt ud i en skov. Her har han med sine fagkundskaber søgt at opbygge en tilværelse, der nok er moderne, men med mindst mulig påvirkning fra felterne.

Det gamle billedrørs-tv gjorde ham ilde tilpas, så det er skiftet ud med en fladskærm. Men det, siger han, udsender også så mange felter, at han sidder langt væk og kun ser et minimum af fjernsyn. Sparepærer gør ham også dårlig, så derfor sværger han til de gamle glødepærer, skriver Teknisk Ukeblad.

Rolf Gjelsvik vil gerne tilbage på arbejdet for fuld skrue, men han magter kun en times arbejde om dagen. Hurdlen er brugen af computere. Han har derfor afskærmet sin PC inde i en aluminiumskasse længst muligt væk fra arbejdspladsen. Skærmen er desuden bygget ind i en aluminiumskasse med et glas til at afskærme det elektromagnetiske felt. Skærmen har fået en anderledes strømforsyning samt et baglys baseret på lysdioder i stedet for lysstofrør.

Ifølge Rolf Gjelsvik er musen og tastaturet dog stadig en akilleshæl, da han ikke har kunnet hitte ud af at reducere strålingen herfra.

»Indtil videre har jeg mest koncentreret mig om magnetfelterne, men jeg ved ikke, hvor stor indflydelse de elektriske felter har,« siger han til Teknisk Ukeblad.

Usikker på årsag, men ikke symptomer

I Danmark er Magnetfeltudvalget skeptisk over for, om Rolf Gjelsviks situation kan skyldes felter fra elektricitet.

»Det er rigtigt trist, at nogle mennesker oplever symptomerne, men man kan ikke sige, hvad det skyldes. Der har været teorier fremme om, at de omtalte personer måske er særlige sensitive over for de små konstante blink i lyset, vi andre ikke oplever, ligesom WHO anbefaler, at man leder efter andre mulige årsager i personernes daglige miljø,« siger Jytte Kaad Jensen, formand for Magnetfeltudvalget.

Det udvalg blev nedsat af den danske elbranche for over ti år siden for at følge forskningen i magnetfelter og sundhedsrisici. I løbet af udvalgets tid har medlemmerne haft berøring med under fem henvendelser fra folk, der har været bekymrede over el-overfølsomhed. De ligger over fem år tilbage, og i de tilfælde har udvalget målt de felter, der var i de pågældendes huse fra elforsyningen i og udenfor.

»Vi har til dato ikke fundet noget, der tyder på unormale forhold, eller på, at elforsyningsanlæg kan være en årsag til symptomerne. I nogle tilfælde har også embedslægen og Sundhedsstyrelsen været på banen - også uden at kunne bekræfte, at symptomerne skyldtes elforsyning i eller uden for huset,« konstaterer Jytte Kaad Jensen.

Magnetfeltudvalget støtter sig derfor til sundhedsorganisationen WHO. Den vurderer, at symptomer som Rolf Gjelsviks bør tages alvorligt, da de er reelle og væsentlige. Men understreger samtidig, at der til dags dato ikke er videnskabelig baggrund for at sige, at magnetfelterne eller andre egenskaber ved elektriciteten er årsagen.

WHO's forbehold bunder i kontrollerede forsøg, hvor personer med og uden symptomer har været udsat for felter og ingen felter. Hvornår felterne blev aktiveret, kunne de ikke identificere.

Dansk elingeniør frygter ikke felter

En af de danske ingeniører, som snildt kunne risikere at havne i samme situation som Rolf Gjelsvik, hvis udsættelse for flere elektriske og magnetiske felter end gennemsnittet vitterligt er den udslagsgivende faktor, er Erik Herse, senioringeniør på Center for Elteknologi på DTU og blogger på ing.dk.

Han kender dog ingen, hverken kolleger eller medarbejdere i elsektoren, som har givet udtryk for noget, der kunne minde det mindste om den norske elektronikingeniørs situation.

»Af samme grund er det ikke noget, jeg frygter,« fastslår Erik Herse.

Han tvivler desuden stærkt på, at felter fra tastatur og mus kan genere så meget, som Rolf Gjelsvik føler, at de gør.

»Han siger jo, at jo højere frekvens fra felterne, jo værre. Men her er der jo tale om meget små strømme og lave spændinger,og så er det jævnstrøm, hvor baggrundsfeltet fra Jordens poler er markant større. Rolf Gjelsvik giver også udtryk for, at lavenergipærer generer ham mere end glødelamper, som han så foretrækker, men strømme - og dermed magentfelter - ved glødelamper er typisk fem gange så store,« siger Erik Herse.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

For fem år siden skrev vi i Ingeniøren (den 15. aug. 2003) om den danske ingeniør Steen Hansen Hviid, som var flyttet til et øde hjørne af Arizona - langt fra elektriske felter - på grund af el-overfølsomhed.

Her er en netudgave af artiklen, som lider af dårlig af typografi:

http://ing.dk/artikel/53415

 • 0
 • 0

Mon ikke man skulle kigge lidt mere på de Psykiske elementer.? Psykosomatiske effekter er jo godt kendt, og fra den kendte OCD sygdom http://ocd-foreningen.dk/ kender vi jo patienter der f.ex. konstant vasker hænder fordi "der er bakterier", folk der er fast overbeviste om at nogen dør hvis de kommer til at træde på 3 mellemrum imellem fliser, og folk der ikke er i stand til at åbne en bog, uden først at skulle tælle til 14.

Ikke at jeg ved meget om emnet, men for mig lyder det som om det er sådan noget der er sket for Rolf Gjelsvik.

 • 0
 • 0

Købte en Polsøger og dette var helt OK.

Satte tilfældigt en finger på spidsen af skruetrækkeren og med den anden hånd en finger øverst på håndtaget.

OG så lyste dioden! der stod angivet 70 - 250V

pussig og overraskende oplevelse

 • 0
 • 0

Kunne han ikke få fat i en dieselmotor med minimalt elektronik?

Og hvorfor netop nu? Biler, Sporvogne og alt det andet.

 • 0
 • 0

Hvis båden er en sejlbåd, fungerer den upåklageligt helt og aldeles uden strøm. Det er selvfølgeligt lidt anderledes med en motorbåd, da der helst skal være lidt strøm, at starte skidtet med. Men der findes faktisk dieselmotorer, der ikke kræver strøm overhovedet til drift.

 • 0
 • 0

Først bliver det politisk besluttet at vi borgere skal leve i trådløse samfund, og efterfølgende skal vi borgere så pålægges et individuelt psykisk ansvar for bivirkningerne.. Ja det vil passe de produktansvarlige og politikerne helt fint, og der er allerede stærke kræfter der presser på med psykiske diagnoser og psykosomatiske teser. Men dyr bliver også syge, og de kan ikke beskyldes for indbildt syge eller psykosomatiske reaktioner ...

 • 0
 • 0

Jeg bøvler selv med overfølsomhed som ingen forstår. Selv en læge kan ikke forstår at når et normalt persons antistof tal i blodet er ca. 100 er det hos mig 5000. Ingen alarmklokker ringer hos lægen.

Når et menneske er mere følsom end de normale/gennemsnit er det sygdom. Det defineres som psykisk.

Hvis et menneske kan mærke vand er vedkommende syg. Men hvis en helikopter gør det er det noget meget naturlig.

Læs denne meget korte debat på http://ingeniordebat.dk/index.php?topic=16...

Den kan ikke ændre på dem der ved bedre, men for de der vil/kan lære mere, kan den udvide horisonten lidt.

El kan hverken høres eller mærkes, læs bare her; http://www.energinet.dk/da/menu/Milj%c3%b8...

Men i ved bedre ? Hmmm.... Marek.

 • 0
 • 0

Runi,

I barndomen har jeg tilbragt ca. 7 år på div. hospitaller i PL. NO. DK. . Men selv om jeg er har noget dokumentation for det, gider læger ikke en gang kigge på det.

Fødevarer er meget stor synder, da det gav mig i mange år voldsom eksem og infektioner i huden. Det blev for det meste behandlet med; kraftige antibiotika, Prednisolon, og "Det er dig der kradser".

I dag er jeg helt fri for hudproblemmer, men har en modbydelig følsomhed overfor lyd samt Tinnitus. Min hverdag er domineret af voldsom rungen i omgivelser, og det eneste sted hvor jeg "pludseligt" lever op i er skoven.

Jeg hader efterhånden tur i skove, da det er kun flugt fra virkeligheden.

Læs ; www.infralyd.dk www.infralyd.aforum.dk www.visigernej.dk

En af dagende vil jeg tage igen til de Svenske skove med min Camping-vogn, men det er en modbydelig oplivelse og være der, have det bedre og vil være virksom.

Marek.

 • 0
 • 0

Dommerne i byretten og længere oppe benytter sig desværre også af tricket, at sige: når det kun er de få, der lider under en påvirkning og ikke de andre, så er der ikke noget at komme efter. Hvornår tager vi moderne gendiagnostik i brug, der præcist kan fortælle, at nogle folk har en anden genvariant end andre og dette ændrer via enzymer deres evne til at afgifte det ene eller det andet. Prøv at finde noget under navnene: K.R.Fabig (Hamburgisk læge; afdød 2005) og/ eller Eckart Schnakenberg (moltekylærbiolog). Der findes også andre kilder.

 • 0
 • 0

Hmm, hvis vi lytter godt og grundigt efter, så er der rigtig mange der beskriver ubehag ved hele vores elektriske samfund. Jeg selv kan nogen gange få summen i fingrene når jeg bruger mit pegefelt.

Heldigvis har jeg selv fundet ud af at bringe naturen ind i mit hus, så jeg hver dag oplever det som var jeg i skoven. Og Marek, det er som du beskriver oplivende.

Bettina

 • 0
 • 0

Er det en mulighed at han fået blyforgiftning og bliver lidt gak af det og får det svært når han skal tænke meget?

 • 0
 • 0

Som et eksempel kan jeg nævne akkupunktur. En læge der er akrediteret af Aalborg universitet har fortalt mig at en mulig grund til at behandlingen ikke virker i vores vestlige verden er en voldsom mængde af "elektronisk" støj. Ikke mange ved at tandplomber laver strøm. Ikke meget men en konstant spænding fra dem (0,5) volt ? Min tandlæge ved intet om strøm, nerver, eller spænding og mener at kviksølv i min kæft er godt. I ved, små metal antenner i min krop. + noget kviksølv resten af livet.

Men, men, men, et menneske kan ikke mærke strøm...... Hm... Marek.

 • 0
 • 0

AAU har lavet "nogle" forsøg omkring Tinnitus med en Kinesisk akkupunktør, hvor man brugte elektrisk stimmulation af nerver.

Manden var altså "godkendt" til den slags.

Jeg var selv hos ham i Aalborg og prøvet akkupunktur med el-på nålende i mit hoved.

Marek.

 • 0
 • 0

Der er multiallergiske overfor forskellige kemiske stoffer, så hvorfor ikke folk, der er sarte overfor strøm og elektromagnetisk påvirkning. Folk, der er ramt af lynet har påviseligt fået ændret deres krops elektriske felt, og de er bizart nok mere udsat for at blive ramt af et lynnedslag en anden gang.

Jeg har da en enkelt gang oplevet en pc-skærm, jeg ikke kunne sidde med, jeg fik kløen i næsen (som om jeg skulle nyse) og "grus" i øjnene, det var heldigvis kun en jeg lånte i kort tid. Ellers har jeg ikke oplevet det- trods 15 med skærmarbejde. Min mand og skærmens ejer havde ingen problemer. Så jeg vil ikke afvise, at der er noget om snakken, men at der ikke er forsket i det. Der forskes heller ikke meget i multiallergi overfor kemiske stoffer, for det er også en meget lille gruppe, der bliver påvirket af det.

Enhver med amalgamplomber, der bider i et stykke sølvpapir kan mærke en elektrisk strøm, som en snurren.

Mvh

Tine

 • 0
 • 0

Ikke mange år siden var der kæmpe udsalg af billige skærme p.g.a. strålingen. (hvorfor mon det?)

Det du Tine beskriver er kendt "fænomen"

Problemet er, at lægen søger IKKE årsagen, men udskriver medicin der kan forværre ens følsomhed.

Marek.

 • 0
 • 0

Okay Marek. Nu har jeg ikke selv problemet inde på livet, og jeg ved kun, hvad jeg har læst hist og her. Jeg har selv boet et sted, hvor ultralyd var et problem (jeg troede, jeg var ved at blive tosset! De kunne kun høres i soveværelset...), det varede længe før jeg fandt ud af, hvad det var- ved at udelukke alle andre årsager. Der stod ikke en stor lastbil i tomgang- naboen centrifugerede ikke tøj, ejheller overboen osv osv. Det mærkelige var, at jeg har et hørehandikap- men lige de toner, kunne jeg høre.

Mvh

Tine

 • 0
 • 0

Af de vurderinger jeg har set vedr. udbredelsen af el-overfølsomhed er tallene: 3-5% af befolkningen får svære, invaliderende, symptomer af elektromagnetiske felter. op mod 35% får mildere sympomer som f.eks hovedpine, cognitive problemer, søvnproblemer o.lign.

En analyse foretaget af stigningen i antal el-overfølsomheds tilfælde i flere lande forudsiger at 50% af befolkningen vil være el-overfølsomme i år 2017, hvis den ukontrollerede øgning af befolkningens eksponering for elekromagnetiske felter fortsætter uhindret. Se analysen her: http://www.mast-victims.org/resources/docs...

 • 0
 • 0

Selvfølgelig er der genetiske forskelle på mennesker de må være en medvirkende faktor, når mennesker bliver overfølsomme. Men der er som Henrik Eriksson påpeger det en kraftig vækst omkring bivirkninger - adverse health EMF effects, og det er vi nødt til at se i øjnene. Hvornår vil EU tage et forsigtighedsprincip alvorligt? Hvornår vil WHO, EU og de nationale sundhedsmyndigheder beskytte fostre og børn imod de nye samvirkende kemiske og elektromagnetiske påvirkninger, der både kan give DNA, celler og organsskader samt nedsætte cognitive og andre menneskelige funktioner? Formentlig først når de trådløse samfund er udbygget, og teleindustrien og politikerne har nået deres højtprioterede mål. Indtil da må enhver hytte sig selv bedst muligt. Så kig f.eks. ind på www.feb.se, der har opsamlet mange erfaringer med en el-overfølsomhed

 • 0
 • 0
EL-ALLERGI AFHÆNGER AF TROEN IKKE AF STRØMMEN.

Selvfølgelig afhænger sygdommen af generne, men det er af de gener, der bestemmer den psykiske konstitution. Der er lavet videnskabelige forsøg med EL-allergi, og det viste sig ikke overraskende, at EL-allergien var helt uafhængig af tilstedeværelse af strøm og elektromagnetiske bølger. Forsøgs personerne reagerede overhovedet ikke på selv stærke strømme og magnetfelter, men til gengæld reagerede de stærkt, når de troede, at der var strøm eller bølger !!!

Desværre har jeg intet LINK til den konkrete undersøgelse, men den må kunne findes på nettet, hvor den også har været refereret på dansk.

Mvh Steen Ahrenkiel.

 • 0
 • 0

I Sverige laves der EL-sanerede huse, som vist nok er den slags el-installation med jord omkring alt der leder strøm. Lidt i stil med installationer i svinefarme hvor der skal bruges speciel kabel med jord, eller er det kun som fysisk(mekanisk) beskyttelse? EL-sanering betales af kommunen Hmmmm.

Svensker er begyndt og lave mobilmast-frie områder

Er det tegn på Svensk-syge ?

Marek.

 • 0
 • 0

Forskningsdesignet var desværre ubrugeligt. For der var ikke først en afklaring af hvilke elektromagnetiske frekvenser, modulationer m.m. som forsøgspersonerne var overfølsomme overfor. Hvis du provokerer en mælkeallergiker med nødder, og en natskyggefamilieallergiker med komælk, så får du jo heller ingen reaktion. Forskning er jo blot et redskab og det kan bruges eller misbruges ud fra andre hensyn eller interesser.

 • 0
 • 0

Hej alle,

Jeg bor i Sverige og er igang sammen med miljønævnet i Helsingborg kommune med, at køre en sag mod svenska kraftnät. Vi har tæt på ejendommen 2 stk 400kV kraftledninger.

For at gøre en lang historie kort vil jeg sige at med hensyn til de elektriske felter fra kraftledningen, så øges følsomheden med tiden (ihvertfald for undertegnede og min kone). i starten mærkede vi næsten ingenting til dem udover et lille stød engang i mellem. I dag kan jeg mærke det i fingrene (snurren) hvis jeg er tæt på plus varmen stiger godt til hovedet. Af andre problemer kan jeg nævne at det høje græs giver mange stød på benene, det er umuligt at bære eller montere en tråd til hestefolden uden at være isoleret fra den osv. Hvis jeg kommer til at røre metallet på min havetraktor mens den kører tæt på eller under ledningerne kommer der et kæmpe stød + metalsmagen i munden.. Dertil oplever vi tit en "static discharge" hvis vi kommer til at røre en bil el. andet af metal... Dertil selvfølgeligt de stød der opstår mellem mennesker og mennesker/dyr.

Jeg har altid før i tiden været af den opfattelse at eloverfølsomhed var en and, men efter at have boet tæt på de kraftledniger i 2½ år er jeg begyndt at tro på, at eloverfølsomhed hos nogle mennesker kan udvikles i mindre eller større grad. Om det kun hænger sammen med det elektriske felt eller magnetfelterne også spiller ind kan jeg ikke vurdere. Jeg kan med garanti mærke på min egen krop at jeg er i nærheden af kraftledningerne og det er kun blevet værre.

Selve forskningsdelen på området synes jeg er utroligt dårlig. De forsøg der foretages er allesammen baseret på korttidseksponering af diverse organisk materiale og der findes ingen konkrete undersøgelser af mennesker som rent faktisk befinder sig i miljøet, bortset fra statistisk materiale der bliver brugt i forbindelse med undersøgelser om leukæmi hos børn.

Det samme gælder deres retningslinier for eksponeringen. Der er en begrænsning (forsigtighedsprincippet) på elektriske felter på 5Kv/m. Problemet med denne begræsning er, at når feltet fortættes om hovedet på en person er den reelle feltstyrke ofte over 10kV/m. Der er vi oppe hvor det kan mærkes.

Der er nu faldet dom i sagen og miljønævnet har dømt svenska kraftnät til at flytte ledningerne minimum 60 meter væk. En dom der sandsynligvis ankes og trækkes 3-4 år i retssystemet indtil en dommer påberåber sig WHO eller andres påstande om at der ikke findes dokumentation for at EMF er farligt og giver Svenska Kraftnät ret i deres anke.

Mvh

Henrik Pedersen

 • 0
 • 0

Kære Marek ja, der foretages el-sanering f.eks. i Stockholm hos mennesker der via egen læge har fået dokumenteret at det er nødvendigt. Stine Sillesen lavede en fin dokumentar udsendelse herom. Kig ind på http://sputnik-dyn.tv2.dk/popup.php?nodeId... Selv skriver jeg på en bog om de trådløse samfund, hvor udgangspunktet er forskning. Og der er da lyspunkter som f.eks. Olle Johanssons forskning, men han har fået frataget sin bevilling, selv om han i over 20 år har forsket omkring el-overfølsomhed

 • 0
 • 0

"Hans lidelser begynder på toppen af karrieren i 2001, hvor han etablerer succesfirmaet Projectiondesign sammen med tre andre. Efterhånden mærkede han flere gange plager i form af blandt andet smerter i ryggen, kvalme og søvnproblemer. Hverken lægerne eller han selv kunne ikke finde årsagen."

Er det kun mig der synes det lugter langt væk af helt almindelig ordinær stress??

Han har lige startet virksomhed, er på toppen af sin karriere etc. etc. og stress forbindes så vidt jeg ved ofte med søvnløshed og et varierende antal og former for fysiske symptomer?!

Og er det så underligt at, det at flytte langt ud i en skov, nedskæring i arbejdstid, fjernsynstid, computertid etc. hjælper så??

 • 0
 • 0

almindeligt stress? der er så mange forskellige former for stresspåvirkning. Nogle er arbejdsbetingede på grund af store krav til en arbejdseffektivitet, men der er også en form der hedder electrostress, og det er det tabu at tale om i lille Danmark.

Lige som der er forskellige former for infektioner, så må vi til at skelne imellem forskellige former for stress, og hvis der er tale om electrostress, så kan det være klogt at elliminere de EMF påvirkninger, som ikke kan tåles.

 • 0
 • 0
I MODSÆTNING TIL 220V SÅ HAR 400KV SIKKERT EN EFFEKT.

Når man sætter spændingen 2000 gange i vejret, så kommer der nogle helt andre feltstyrker, gradienter m.m ind i billedet, der næppe kan undgå at påvirke omgivelsene. Der dannes OZON ved stille elektrisk udladning, som forresten er enormt larmende og meget synlig om vinteren, når isolatorerne er overisede.

Feltet forårsager også mange andre målelige effekter, og der er mange gode naturvidenskabelige forklaringer på, at et sådant felt kan mærkes af mennesker, der opholder sig ganske tæt på.
EL-allergi og lignende tankespin har "bevisligt" ingen fysiologiske virkninger af en sådan størrelsesorden, at de stakler, der føler sig plaget af "EL-allergi" selv kan afgøre, om der er strøm i nærheden eller ikke. Det væsentlige for EL-allergikerne er, om de tror, at der er strøm.

PS. Hvis man en mørk vinternat i frostvejr går rundt på et gammeldags loft i bælgravende mørke, så går man ikke ind i murene, fordi de lidt ufysisk udtrykt "udsender kulde", men man kan godt brage ind i nogle af de bærende træstolper, der ikke har samme effekt. (Jeg har prøvet det gennem en hel vinter, så jeg ved det af erfaring).

Dette exempel for at påvise forskellen mellem "målelig" og "umålelig" påvirkning.

Mvh. Steen Ahrenkiel.

 • 0
 • 0

forskellen mellem målelige og umålelige effekter..

Det vigtige i forskningsdesign er jo hvad der skal måles og hvordan det sker.. Du ved åbenbart for lidt om biologiske mekanismer ved non-termale elektromagnetiske påvirkninger. og derfor drager du nogle forhastede og forkerte slutninger på bekostning af sårbare og el-overfølsomme mennesker. Jeg tror ikke du er modtagelig for ny viden.

 • 0
 • 0

Jeg synes nu også at nordmandens symptomer ligner stress ret meget, kombineret med en placebo-lignende effekt. Hvis han har fået stress af hans arbejde og han arbejder med elektronik hele tiden, så kan man da let forestille sig at det vil give en placebo-effekt. Derved vil elektronikken i sig selv udløse stress, selvom arbejdet er væk.

I øvrigt funderer jeg lidt over hvordan folk, der bliver syge af elektromagnetisme har det i tordenvejr eller i perioder med kraftige solvinde. Nogen bud?

 • 0
 • 0
NY VIDEN ???? (TIL: Bente-Ingrid Bruun).
Gennem mere end 40 år har jeg succesfuldt kureret overfølsomhed, stress, angstrelaterede lidelser, spiseforstyrrelser, øresusen, kvalme, svimmelhed og meget, meget andet. Det kan tilføjes, at jeg også har kureret lidelser, som klienterne (patienterne) ikke havde berettet om. Faktisk ved jeg en hel del om, hvilke enorme problemer psyken kan forårsage, og hvor let det lader sig helbrede, når den rette helbreder kommer til !!!
Desuden stoler jeg på de fysiske måleinstrumenter. Hvis den elektriske feltstyrke kan påvirke biologien, så kan den også påvirke måleinstrumenter. Problemet er, at man naturligvis skal have fantasi til at forestille sig, hvad man vil måle på !!! Som bekendt rejser hårene sig på hovedet af en person, der er forbundet med en van de Graaff generator. Den menneskelige behåring er blandt de oversete føleorganer, men hårene reagerer ikke på 220V.
Det var meget bevidst, at jeg fremførte exemplet med at finde vej på et helt mørkt loft samt undtagelsen. Når jeg for 60 år siden fortalte, at det faktisk var nemt, var der INGEN, der troede på mig. Om folk tror på det i dag, ved jeg ikke. Selvfølgelig kunne evnen udover temperatursans også forklares ved lydopfattelse, der vil give samme slutresultat vha ekko fra mure og intet ekko fra de bærende træstolper (ekko-metoden bruges vel bl.a af de blinde). Der er bare det, at jeg dengang opfattede det som en følelse i ansigtshuden, hvilket stemmer bedst med temperaturforklaringen ("kuldeudstrålingen").
Man skal bøje sig for kendsgerninger og lave dørkarme, men når der går religion i fysikken/biologien, så står jeg af.

Mvh Steen Ahrenkiel.

 • 0
 • 0

Det er faktisk påvist at ioner kan have en effekt på folks oplevelse af kontormiljøet. Det handler måske også om statisk elektricitet og et tørt indeklima- og brugen af kunststoffer.

Personligt oplever jeg ingen forskel med tordenvejr, men min gigt i fingrene er værre i koldt vejr.... :-) Jeg har senest siddet med en antik Commodore skærm (vores tv er i udu), og den har jeg ikke mærket gener af.

Man kan kun lave videnskabelige forsøg ud fra, at man har opstillet en hypotese. Det er ikke så nemt med multifaktorielle årsager/synergi.

Jeg har ikke lige fulgt så meget med om el-allergi, men hvis man oplever bedring ved at en metalkam rettet mod skærmen hjælper. Så er det nok mere et spørgsmål om psyken. Se evt denne skeptiske artikel om jordstråler: http://www.skeptica.dk/2008/laigaard01.htm

Mvh

Tine

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten