Elektronik kan programmeres til at 'dø' af luftens fugtighed

Et elektronisk kredsløb placeret på et substrat af polyanhydrid kan nedrydes på meget kontrollabel vis. Illustration: Gao et al., Science Advances

I mange situationer ønsker man sig holdbar elektronik med lang levetid. I andre situationer har man brug for engangselektronik – såkaldt transient elektronik – der let og miljøvenligt nedbrydes.

Hidtil har man primært studeret transient elektronik, der kan nedbrydes i vandige opløsninger eller biovæsker, men en gruppe af kinesiske forskere ansat ved universiteter og forskningsinstitutioner i Kina og USA præsenterer nu i en videnskabelig artikel i Science Advances et materiale, der kan nedbrydes af luftens fugtighed.

Ydermere kan man styre denne nedbrydningsproces helt præcist og dermed opnå en levetid, der kan være et bestemt antal timer, dage eller for den sags skyld noget længere tid.

Anhydrider er sagen

I den nye forskning bliver elektronikken, som kan være antenner, transistorer, dioder etc., placeret på et substrat af et polyanhydrid.

Ordet anhydrid kommer fra græsk anhydros, som betyder uden vand.

Anhydrider kan i visse tilfælde dannes ved fraspaltning af vand fra materialer. Denne proces kan dog være svær at få til at foregå, hvorimod den omvendte proces (hydrolyse), hvor et anhydrid reagerer med vand altid forløber ganske let.

Det er det forhold, de kinesiske forskere udnytter. De fremstiller deres polyanhydrid ud fra tre grundmaterialer, og ved at styre forholdet mellem de indgående materialer, kan de kontrollere nedbrydningstiden ved en bestemt luftfugtighed.

Forskerne fremhæver desuden, at de med deres materiale kan gøre brug af metaller som kobber, nikkel og aluminium i de elektroniske kredsløb, hvad der ikke har været muligt med andre former for transient elektronik, som nedbrydes på anden vis.

Til venstre ses en skematisk illustration af kredsløbet med bl.a. antenne, transistor, diode og de anvendte materialer, hvor IGZO er indium-gallium-zink-oxid – det lille billede viser kredsløbet set ovenfra. Til højre ses et optisk billede af kredsløbet. Illustration: Gao et al., Science Advances
Her ses den gradvise nedbrydning af kredsløbet ved en relativ luftfugtighed på 75 pct. Illustration: Gao et al., Science Advances
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det der med at få elektronik til at nedbrydes over tid er da noget virksomheder som Samsung har gjort sig til eksperter i! Jeg har selv haft to Samsung fjernsyn og kender til et par stykker mere der alle holdt op med at virke når de var3-3,5 år gamle!

 • 7
 • 5

Dårlig kvalitet og biologisk nedbrydeligt elektronik er to vidt forskellige ting.

Alt efter hvor rent elektronikken nedbrydes, åbner det op for mange muligheder, som tidligere ikke kunne lade sig gøre, på grund af forurenings fare.

 • 3
 • 0

Det der med at få elektronik til at nedbrydes over tid er da noget virksomheder som Samsung har gjort sig til eksperter i! Jeg har selv haft to Samsung fjernsyn og kender til et par stykker mere der alle holdt op med at virke når de var3-3,5 år gamle!

Samsung (og andre) har brugt elektrolytkondensatorer fra en større Kinesisk leverandør, der ifølge forlydender (rygter?) i branchen, havde fyret den øverste kemiingeniør.

Man havde under alle omstændigheder lavet en forkert ny blanding, der efter en tid, ekspanderede og løb ud. Det er ikke ualmindeligt, men i dette tilfælde kom problemet hurtigt, og i stort antal, i denne batch af elektrolytter

Hurtigt og nemt at udskifte disse, men mange TV er blevet kasseret, bl.a. på grund af for høje priser fra elektronikværksteder

Mon Samsung har skiftet leverandør

(alm. lytter er kun opgivet til en levetid på 1000 timer ved 85grader, temperaturen er en væsentlig faktor for levetiden)

 • 3
 • 0

Du må have fået alle mandags modellerne!

Jeg har 3 Samsung Fladskærme, som alle fungerer som de skal!

Det første er 12-13 år gammelt og det eneste der ikke fungerer er fjernbetjening som er slidt op, ved nogle enkelte knapper, dem der har været anvendt mest.

Det næste er et af de første smart tv samsung lavede, det er vel en 4-5 år gammelt en serie 8, og stadigt det bedst tv i huset når det kommer til smart tv fungtionerne.

Det nyeste, serie 6 er 2 år gammelt og fungerer upåklagelig.

Ud over disse har jeg en Samsung Galaxy 3 mini (5-6 år gammel) holder stadigt batteri og i det hele taget stadigt en god tlf.

Ud over disse 2 smasung tablet som fungerer fantastisk!

Jeg må åbenbart holde en lav luftfugtighed i mit hjem eller?

Nej, jeg arbejder ikke for samsung!

 • 2
 • 0

Glemte lige mine 3 PC skærme som også er af mærket samsung og alle fungerer, den ældste måske 10 år gammel.

Ud over dette er der lyd anlæg til tv'et og samsung tastatur som også virker.

Jeg har endnu ikke oplevet et Samsung produkt give op men jeg behandler jo også mine ting med respekt.

Dog skal det siges at Samsung tastaturet var spild af penge, da det kun kan bruges i ganske få features og ikke til Internettet, som jo er tåbeligt! Stram op Samsung!

 • 0
 • 0

Jeg har svært ved at se linket imellem nedbrydelig og miljørigtig. Selvom ekektronikken holder op med at fungere, så indeholder den vel stadigvæk de samme grundstoffer. Men.... helt sikkert nok noget vi kommer til at se i kommende generationer af køb&smidvæk telefoner fra $pple, $amsung & Co.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten