Elektronik: Den ekstreme sparepumpe

Spar otte procent på husets elregning. Det er perspektivet med Grundfos' nye Alpha2 cirkulationspumpe.

Cirkulationspumpen sparer energi takket være en frekvensreguleret motor med permanent magnet og et særligt snedigt system, AutoAdapt, som registrerer belastningen og hele tiden sørger for, at motoren ikke bruger mere effekt end nødvendigt til at sende det varme vand rundt i huset. Ofte vil motoren kunne drive vandet rundt med bare 5 watt mod 60-100 watt i normale pumper. Det kan give de nævnte op til otte procent i besparelse på en almindelig husstands elforbrug, fordi cirkulationspumper oftest kører året rundt.

Parallelt med udviklingen af produktet har Grundfos udviklet produktionsteknologien for at gøre Alpha2 masseproducerbar. I dag produceres pumpen på et fuldautomatisk anlæg med 20 robotter i Bjerringbro.

»Det har været en stor udfordring i et stort projekt at salgsafdeling, udviklere og produktion har skullet arbejde tæt sammen,« siger ingeniør og projektudvikler Martin Baungaard Andersen.

Kapløb med tiden

Det var et kapløb med tiden at få AutoAdapt til at fungere. Grundfos ville være først på markedet med en cirkulationspumpe med ekstremt lavt energiforbrug.

»Vi kørte mange test på pumper i Danmark, England og Grønland, for at teste systemet på forskellige anlæg, og efter et lille års tid var vi sikre på, at AutoAdapt virkede,« fortæller ingeniør og projektleder Carsten Høybye Pedersen.

Han stod i spidsen for en gruppe på omkring 50 udviklere der lavede software, hardware og pumpemekanik. Pumpen er blevet en storsælger for Grundfos.

Alpha2-pumpen skulle være meget kompakt, fordi den typisk placeres på vanskeligt tilgængelige steder, og det gav en varmemæssig udfordring for strømforsyning og elektronik i pumpen, som skulle udvikle ekstremt lidt varme. Det er blandt klaret med en switch-mode-strømforsyning, der omformer vekselstrøm til lavspændings-jævnstrøm med en virkningsgrad på hele 96 procent.

»Vi omformer strømmen på to forskellige måder afhængigt af, hvor hårdt belastet pumpen er for at have så lille et effekttab som muligt,« fortæller elektroingeniør Jørgen Elkjær.

Styringselektronik og strømforsyning til pumpemotoren er pakket tæt sammen i en kontrolboks, der kun er tre centimeter dyb.

»Kontrolboksen er blevet presset ekstremt sammen i størrelse, og det har givet nogle udfordringer,« fortæller Martin Baungaard Andersen.

Dommervoteringen
Grundfos A/S: Grundfos ALPHA2
Dette produkt ligner en klassisk, mekanisk cirkulationspumpe, men tag ikke fejl. Pumpen er elektronisk højteknologi med så meget indbygget intelligens, at den kan tilpasse sig specifikt til det hus, den monteres i. Derved sænkes forbruget til fem W fra traditionelt 60-100W. Exceptionelt hurtigt og dygtigt udviklet. Stor samfundsmæssig betydning.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jublende vrøvl at pumpen kan spare 8% af husets elregning. Det afhænger sandelig af, hvor stort huset er, og hvilke forbrugsvaner m.m. der er etableret.

Oplys nøjagtigt under hvilke omstændigheder besparelsen opnås.

Hvordan måler pumpen det nødvendige effektbehov, eller kræver det en udvidet vognstyrereksamen at indregulere pumpen til boligens behov. Hvis det er tilfældet kommer det jo til at knibe gevaldigt, da mange VVS-svende kun behersker deres "rynker i panden". Hvad bliver prisen på pumpen i et byggemarked. Hvad bliver prisen på pumpen monteret af en VVS-er, og hvor lang tilbagebetalingstid kan man kalkulere med. Der skrives 60-100W, men min cirkulationspumpe bruger kun 40 W og er ydermere ur- og termostat- /behovs- styret, så hvor stor kan besparelsen monstro blive?

 • 1
 • 0

En ineffektiv pumpe kan kun afgive spildenergien som varme.Derfor er ineffektive pumper blot en form for elvarme,der jo som bekendt er ved at tage livet af kloden,især når det kommer fra svenske I ved hvad værker eller lakseyngleelve.Vindmøller driver kun de omkringboende fra forstanden og til fattiggården.

 • 1
 • 2

Kun spare circulationspumper anvendt i forbindelse med AC anlæg giver mening, ellers bidrager pumpen sammen med elektriske pærer til opvarmning af huset, så vi tale sikkert ikke om % i besparelse men nærmere promille, gas olie Vs. El - opvarmning

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke hvorfor I er så negative, vær dog lidt konstruktive og kreative i stedet. - prøv selv pumpen-

Jeg har sat en op og er godt tilfreds med den - meget af tiden bruger den kun de omtalte 5 watt - i vinters 7-8 watt, så den virker efter hensigten. Hus med gulvvarme og radiatorer ca. 200 m2.

Jeg gjorde mig følgende overvejelser - hvad var min største enkeltforbruger ? Sluttelig kunne jeg se at en af dem var cirkulationspumpen - den brugte 38 watt i timen - på årsplan blev det til 24 timer365 dage * 38 watt = 333 kWh/år - Hvis dette forbrug skulle komme fra solceller ville det betyde at jeg skulle investere i godt 4 m2 (80 kWh/m2/år). så var det jeg fik øje på pumpen der kun skulle bruge 5 - 8 watt, hvis jeg investerede i en sådan kunne jeg nøjes med at bruge ca. 7 watt/h * 24 timer * 365 dg = 61 kWh/år - jeg kunne altså spare investeringen i (333 kWh/år - 61 kWh/år) / 80 kWh/år ((solcelle m2) 3,4 m2 solceller. Så hvis den holder lige så længe som en traditionel pumpe (den jeg pillede ned var 20 år og fungerede fint), er det en kanon investring. Jeg vil lige sige at JEG ER IKKE SÆLGER AF PUMPER, blot en snufornuftig dansker der bruger min tid på kreativitet i stedet for at bruge den på negativitet og skepsis. De 8% af husets forbrug ved at skifte pumpe ser i mit tilfælde således ud --- jeg brugte ca. 2.000 kWh/år - så den gamle pumpe stod for 333/2.000100 = 17 % af det årlige forbrug -- den nuværende kommer vel til at stå for ca. (2.000 - 333 + 61) -- 61/1728 * 100 = 3,53% Så med købmandsregning bliver det vel en besparelse på 17 - 3,5 = 13,5%. Jagten på besparelser fortsætter men det bliver sværere og sværere -

 • 0
 • 0

Jeg har også sat en op, kostede 1500,-

Pumpen har indbygget display så man kan følge med i forbruget, displayet står på 7 Watt det meste af tiden. Pumpen er selvregulerende, og virker som jeg har forstået det ved at måle på trykforskellen over pumpen via indbyggede trykmålere.

mvh Kasper

 • 0
 • 0

Den virker til solvarme, men har dog læst om anlæg hvor pumpen grundet stor modstand står på højeste styrke hele tiden (22 Watt er maks)

Pumpen har 3 programmer, auto som omtalt i artiklen, manuelt trykstyret (3 trin) og manuelt trinstyret (3 trin som de "gamle" cirkulationspumper)

mvh Kasper

 • 0
 • 0

Hej Lars Campradt Den mængde energi Din nye pumpe sparer i strøm skal Du nu skaffe på anden vis dvs oliefyr,gasfyr eller hvad Du nu har. Den gamle pumpe ville have brugt mere strøm og dermed mindre brændsel i fyret.Fremstillingen af den mere strøm ville have givet mere fjernvarme og der er meget god tidslig overensstemmelse mellem pumpens forbrug og behovet for fjernvarme. Man kan ikke fortænke Grundfos i at prøve at lave penge,men det er efter min mening skammeligt at så mange begavede unge mennesker har brugt så meget krudt på noget som egentlig bare er afgiftsundragelse.Det Du kalder kreativitet er nemlig blot et forsøg på at modarbejde financieringen af vort demokratiske system.Hvis man tænkte sig at der blev beordret ren vindkraft eller kk er udviklingen og anvendelsen af disse pumper ligegyldig.

 • 0
 • 1

Poul-Henning:

Nogen der ved om den kan bruges i solvarmeanlæg ?

Jeg ved det ikke. Men det må have betydning hvor højt panelerne er hævet og om solvarmepanelerne er med evacuated tube pipes eller de mere traditionelle.

 • 0
 • 0

Den virker til solvarme, men har dog læst om anlæg hvor pumpen grundet stor modstand står på højeste styrke hele tiden (22 Watt er maks)

Det var lidt de jeg fiskede efter: min solvarmebeholder står i kælderen og der er omkring 10m op til panelerne...

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Det var lidt de jeg fiskede efter: min solvarmebeholder står i kælderen og der er omkring 10m op til panelerne...

En Alpha2 25-40 kan løfte 40 dm, så dermed noget under dine 10 m. De 25 henviser til maksimalt flow, som i dette tilfælde er 2,5 m^3/h.

Martin.

 • 0
 • 0

1 kWh varme er meget billigere end 1 kWh el. Så hvad er problemet?

Det kommer da an på hvor du bor. Der findes faktisk fjernvarmeværker, hvor prisen på varme er højere end prisen på el.,Husk også at tage højde for det ekstra forbrug, der er mellem elopvarmning og fjernvarme, olie og naturgas.

Men selvfølgelig skal vi ikke fråse med energien, de dage er nok forbi for stedse.

 • 0
 • 0

Hej Martin

en klassisk misforståelse.

Drivtrykket fra pumpen skal overvinde trykfald i rør og er ikke afhængig af hvad den geogrfiske højdeforskel er. Husk at vandet jo trækker i det opstigende vand når det løber nedad.

 • 0
 • 0

en klassisk misforståelse.

Drivtrykket fra pumpen skal overvinde trykfald i rør og er ikke afhængig af hvad den geogrfiske højdeforskel er. Husk at vandet jo trækker i det opstigende vand når det løber nedad.

Ok godt jeg ikke er bygningsing. ;-)

Kikkede blot i databladet, hvor der står "løftehøjde". Hvordan bruger man så værdierne ?

Martin.

 • 0
 • 0

Flemming Ulbjerg:

en klassisk misforståelse.

Drivtrykket fra pumpen skal overvinde trykfald i rør og er ikke afhængig af hvad den geogrfiske højdeforskel er. Husk at vandet jo trækker i det opstigende vand når det løber nedad.

Så skal man vel have en ekstra pumpe, hvis(NÅR) der skal genfyldes efter lækage, bortkogning og alt det andet obligatoriske sjov man bliver udsat for.

 • 0
 • 0

En 40W pumpe, der er tændt 4-5 måneder om året, koster et par hundrede om året i strøm. Hvis prisen for pumpen er lidt under 2.000 kroner, er det omtrent 10 år, før det betaler sig i strøm. Reelt, måske 15 år, da strømmen jo bruges til opvarmning.

Men teknisk set, klart en god bedrift.

Det skal jo være en udfordring, at lave en pumpe. Og det ser ud til, at Grundfoss her, har taget udfordringen op.

Ingen tvivl om, at når vores pumpe står af - så bliver den nye pumpe en grundfoss pumpe, som kun bruger 5 - 8W. Men, som de fleste ved - så holder Grundfoss's pumper bare. Og de holder godt.

 • 0
 • 0

Det kommer da an på hvor du bor. Der findes faktisk fjernvarmeværker, hvor prisen på varme er højere end prisen på el...

Ja, det har du jo sådan set ret i, men det er ikke relevant i forhold til det Niels Abildgaard snakker om.

De steder hvor prisen på varme er dyrere end prisen på el er det i kraft af en højere tilslutningsafgift, men prisen pr. ekstra kWh varme er ikke højere end prisen på 1 kWh el.

 • 0
 • 0

En ineffektiv pumpe kan kun afgive spildenergien som varme.Derfor er ineffektive pumper blot en form for elvarme, ..

 • og det har du så evig ret i. Gevinsten ved at spare el ligger normalt ikke ved energispareindsatsen - den ligger i at samfundet sparer investeringer i nye kraftværker - når de gamle er udslidte og lukkes. Det kaldes NEGA WATT

Iøvrigt har jeg da heller ikke skiftet min gamle Grundfos pumpe - den kører jo kun når der er behov for varme i huset.

 • 0
 • 0

Det kan ikke anbefales at bruge Alpha2 til solvarme, medmindre man virkelig ved hvad man gør! Alpha pumpen kan køre i en fast speed, men ønsker man at den skal regulere, skal man være opmærksom på hvordan den gør dette. Pumpen er designet til at regulere op og ned alt efter hvordan radiatortermostaterne i varmeanlægget regulere/indstilles. I et solvarme system er der normalt ingen termostater.

Mange pumper i solvarmesystemer reguleres med fase-cut eller puls-cascade på forsyningen. Dette skal man ikke prøve med en Alpha pumpe!

Styres solvarme systemer kun med ON/OFF kan man bruge en Alpha2 i fast speed.

Der Kan i dag købes pumpestationer med en Grundfos "Solar PM 15-85". Denne pumpe har næsten samme motor og virkningsgrad som Alpha2, men styres via et PWM signal fra solar styringen.

 • 0
 • 0

Hej jeg står med et lille problem formoder jeg? På Bornholm hvor der efter sigende skulle være lidt mere sol end andre steder i landet, har jeg spekuleret i at benytte den efterhånden relativt billige strøm fra solceller, der er i huset idag et kombifyr olie / brænde med en stor højisoleret akkumolator tank på 1, 5 m3, jeg havde udover at have de 2 andre energi kilder (brænde/olie) til rådighed, tænkt mig at lave et off-grid system (ikke inverter) fra solceller, og gøre brug af dels en jævnstrøms cirkulationspumpe og en "dybkoger" løsning, som kunne slås til og fra efter behov, jeg havde egentligt bare tænkt at bruge det som en frostsikker løsning, da vi ikke bor i huset hele året, og hvis "systemet" kunne bare holde lidt basis temperatur 4- 10 grader ville dette være fint, har I nogle forslag til sådan en løsning?

 • 0
 • 0

Den eneste fordel jeg kan se ved at bruge solceller frem for solvarme, er at anlægget ikke er frostfølsomt.

Men jeg tror ikke meget på at holde huset varmt om vinteren med solceller eller solvarme i Danmark.

F.eks vil snedække slukke helt for begge slags anlæg.

 • 0
 • 0

Den eneste fordel jeg kan se ved at bruge solceller frem for solvarme, er at anlægget ikke er frostfølsomt.

Så skal du da bruge briller PH. ;-) Der laves STRØM eller El-energi, der kan drive en cirkulationspumpe og levere noget batteripower man kan bruge til bl.a.belysning om natten. Det kan du ikke få ud af et lunkentvandsanlæg. ;-D

 • 0
 • 0

Hej med jer Håber at nogle har noget erfaring med denne type pumpe.

Har i oplevet at pumpen bare går ud? Min køre herhjemme sammen med Altech gulvvarme styring men den vil ikke holde sig igang.

Hver gang jeg har lavet en selvtest - så går den ud. Den starter fint op. Lyser i display og sender varme til alle kredse. Men vupti 3- 5 min senere er det slut og pumpen går ud.

Har nogle oplevet dette?

 • 0
 • 0

Har ingen erfaring med pumpen. Hvor gammel er den?

Det kunne være interessant at vide hvor robust elektronikken er designet i sådan en.

Det bør jo laves til at kunne holde ligeså lang tid som mekanikken.

 • 0
 • 0

Læste om en som havde "lysshow" i panelet. Han skilte den ad og kunne se kondens på elektronik printet. Efter tørring af elektronikken og samling, så kørte det igen. Men er ikke sikker på at det er nemt at komme ind og kigge.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten