Elektriske racerbiler bliver opladet med glycerin

8. august 2018 kl. 10:1321
Elektriske racerbiler bliver opladet med glycerin
London, Berlin og Miami lægger vej til E-Grand Prix. Bliver København næste destination for det elektriske racerløb? Illustration: Collage: Nanna Skytte.
Formula-E-løbserien anvender en alternativ opladningsmetode, som ophavsmanden erklærer er et mindre mirakel. Dieselgeneratorer med glycerin som brændstof leverer strøm til de lynhurtige biler.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vroooom! Vrooom!

Nypudsede historiske racerbiler er i den just overståede weekend blevet kastet rundt i hårnålesvingene konstrueret omkring Bellahøj i København. Det skete til gadeløbet Copenhagen Historic Grand Prix, hvor blandt andre prins Joachim og Kevin Magnussen trådte på speederen, hvilket dog langtfra var til alles fornøjelse.

Naboer klager over støjgener, og ifølge målinger foretaget af civilingeniør Kåre Press-Kristensen fra Det Økologiske Råd stiger udledningen af ultrafine partikler i lokalområdet med 50-100 gange under løbet, hvilket udgør en helbredsrisiko for folk med luftvejslidelser eller hjerte-kar-problemer.

Læs også: Formula E: Det oversete alternativ til Formel 1 i København

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men meget kan ændre sig i de kommende år for motorløbsscenen i København. For det første arbejder erhvervsmanden Lars Seier Christensen og tidligere videnskabsminister Helge Sander i kulisserne på at få afviklet et Formel 1-løb i København. For det andet er der den grønne joker:

I kulisserne arbejder nemlig også iværksætteren Jørn Grønkjær på at afvikle et Formula E Grand Prix i hovedstadens gader.

Og hvis de internationale løbsledelser og Københavns Kommune først vifter med startflaget foran de mere støjsvage, strømdrevne racerbiler, hvordan vil det grønne regnskab da se ud?

Anklager om greenwashing

Ingeniøren har forsøgt at få en kvantificeret livscyklsusanalyse og detaljerede estimater af CO2-udledningerne forbundet med opladningen af elektriske racerbiler ved et løb i København. Jørn Grønkjær henviser til den internationale organisation bag Formula-E til besvarelse af vores spørgsmål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Herfra blæser et eksakt svar en anelse i vinden, og organisationen har undladt at forholde sig til de konkrete spørgsmål.

Det sker, til trods for at netop de lave emissioner er noget, som Formula-E bryster sig med. Og til trods for at modstanderne af racerbiler uden brændstofmotorer ifølge arrangørerne af Formula-E ofte fremhæver forureningen forårsaget af elproduktionen som et vidnesbyrd for greenwashing.

»Dette argument har en vis værdighed i lande, hvor hovedforsyningen til det nationale strømnet stammer fra kulfyrede kraftværker (selv om argumentet stadig neglierer det faktum, at mængden af kulstof produceret i processen med at skabe og distribuere benzin eller diesel stadig er større). Ikke desto mindre, hvis elbiler skal gøre en væsentlig forskel for kvaliteten af luften, vi indånder, er det afgørende, at vi oplader dem med elektricitet produceret af lavemissionskilder,« lyder det i en skriftlig forklaring fra Formula-E sendt til Ingeniøren.

Her er der så den krølle, at elektriciteten produceret til opladningen af e-racerbilerne ifølge løbsledelsen har flere kilder og varierer en anelse fra løb til løb.

»Det afhænger af, hvilken opladningsinfrastruktur som er til stede ved løbet – eksempelvis bliver der anvendt strøm produceret af vandkraft ved løb i Montreal. Men i de fleste tilfælde bliver alle Formula E-bilerne opladt med Aquafuel- generatorer via nul-emissions-glycerin så ren, at man faktisk kan drikke den,« fortæller Sam Mallinson, presseansvarlig hos Formula E Operation.

Og føler du dig hægtet af her ved betegnelsen Aquafuel-generator, så fortvivl ikke. Du er ingenlunde den eneste. De såkaldte Aquafuel-generatorer er nemlig et patenteret påfund udviklet til de elektriske motorløb af et britisk selskab ved navn Aquafuel Reseach Ltd.

En racerbil bliver opladet via Aquafuels ombyggede dieselgeneratorer til højre på billedet. Illustration: FIA/Formula E.

Formula E-arrangørerne havde nemlig brug for et sæt mobile og miljøvenlige generatorer, der kunne fragtes rundt med den elektriske racerløbserie, hvis konkurrencer afholdes på indtil videre fem kontinenter i ti byer, herunder New York, Zürich, Hong Kong, Paris og Rom.

Aquafuel Research Ltd. hittede så i 2009 på at anvende og modificere et sæt standard Cummins kta50-dieselgeneratorer, så de i stedet for diesel kan anvende glycerin som brændstof.

Disse dieselgeneratorer med glycerin som brændstof anvendes til opladning af de elektriske racerbiler før og under løb. En enkelt generator leverer 42 kW effekt per bil.

Nærmest for godt

»Vi var nødt til at lave en masse forskning, inden vi fandt på en forbrændingscyklus, der gør det muligt at forbrænde glycerin i en dieselmotor. Og det virkelig smukke er, at vi nu er i stand til at gøre det med vores egne patenterede vedvarende generatorer med et rigtig rent brændstof – altså rent med hensyn til kulstofemissioner og den lokale luftkvalitet,« lyder det fra Aquafuels adm. direktør, Paul Day, i en skriftlig udtalelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Glycerin, der jo også er kendt som glycerol, er en farveløs, lugtfri og sødtsmagende trivalent sukkeralkohol.

Glycerin er ved stuetemperatur meget tyktflydende, indgår desuden i alle fedtstoffer og dannes primært som biprodukt ved biodieselproduktion. Men i tilfældet med glycerinen anvendt i forbindelse med strømproduktionen til Formula-E oplyser Aquafuel Research, at de udelukkende anvender denne glycerin skabt via transesterificering i relation til biodieselfremstilling.

Læs også: ANALYSE: Derfor dropper Audi Le Mans for at køre Formula E

»Det er helt forbløffende, hvordan alt ser ud til at gå op i en højere enhed. Glycerins smøreevne er meget bedre end dieselolie, så alle de bevægelige dele i injektionssystemet smøres meget bedre, og de forbliver rene. Eftersom man hverken producerer sod eller partikler, forbliver olien, og fordi udstødningen er så ren, forbliver katalysatorerne til rengøring af emissionerne i rigtig god stand, og de forbliver i deres bedste driftszone hele tiden, da de aldrig bliver tilstoppede. Ud over alt det er det forbavsende mere effektivt end diesel i den samme type motor,« lyder lovprisningen fra Paul Day.

Et mindre mirakel

Præcis hvordan det britiske firma for ni år siden formåede at bære sig ad med at ændre generatoren og blandingsforholdet i glycerinen, så generatoren fungerer gnidningsfrit med glycerin som brændstof i stedet for diesel, er en hemmelighed, som firmaet holder tæt til kroppen.

En af de offentligt tilgængelige kilder, som går mest i dybden med teknikken bag den glycerin-drevne generator, er givetvis en artikel publiceret i The Chemical Engineer tilbage i 2011.

En af forfatterne til artiklen er Paul Day, der betegner den glycerin-drevne generator som et mindre mirakel. Et springende punkt har været at tweake den traditionelle dieselmotor en anelse. Den fungerer jo grundlæggende ved selvantændelse af brændstoffet, idet den indsugede luft komprimeres i dieselmotoren, hvorefter temperaturen stiger så meget, at den indsprøjtede dieselolie selvantænder, lige før stemplet når øverste position. Ved forbrændingen stiger temperatur og tryk i cylinderen yderligere, så stemplet presses tilbage og yder mekanisk arbejde.

Læs også: Stop nu al den snak om Formel 1 i KBH - sats i stedet på Formula E

Hvor godt diselmotoren rent faktisk præsterer – og om den præsterer overhovedet – afhænger så af adskillige indbyrdes forhold. Eksempelvis brændstoftypens cetantal, som er et mål for tændvilligheden. Diselolie har typisk et cetantal på 38-50, og brændstoffer med cetantal lavere end 25 vil blive betragtet som værende yderst vanskelige at få til at selvantænde. Et sådant brændstof er glycerin umiddelbart på grund af et lavt cetantal på omkring 3,5.

Oveni kommer så samspillet med selve motorens udformning. Eksempelvis indsugningstakten. Her suges ren luft ind i cylinderen med stemplets nedafgående bevægelse og indsugningsventilens åbning. Hvis motoren har en turbo monteret, vil den rene luft blive presset ind i cylinderen af det tryk, som turboen skaber, typisk 0,5 til 2,0 bar.

Læg hertil kompressionsforholdet og temperaturen ved forbrændingen, idet forstøvet diesel kræver en temperatur på over 500 grader for at antænde. Den høje temperatur opnås i kompressionstakten ved hjælp af stemplets opadgående bevægelse, som typisk giver et tryk på 30 til 50 bar og dermed den høje temperatur, som antændelsen kræver.

Og her passer glycerin umiddelbart skidt ind i ligningen i stedet for diselolie. Og dog, ifølge David Day og hans ingeniører hos Aquafuel.

Højere temperatur ved luftindtag

Et springende punkt for at muliggøre anvendelsen af glycerin har været at lade dieselmotoren arbejde med højere temperaturer ved luftindtaget.

Her har den konventionelle udlægning hidtil været, at det bør undgås, fordi højere temperaturer ved luftindtaget vil reducere effekten, eftersom der vil være mindre ilt i den indgående, varmere luft. Og med mindre ilt til stede vil der opstå øgede udledninger på grund af en ukomplet forbrænding.

Sam Bird fra DS Virgin Racing forstod at udnytte kraften fra sit batteri i ebilen under NYC E-Grand Prix og endte derfor øverst på sejrsskamlen. Illustration: fiaformulae.com.

Heldigvis kan vi jo gøre brug af ladeluftkølere, foreslår David Day. De kan jo køle indsugningsluften ned, inden den sendes ind i motoren sammen med brændstoffet, der så bliver forbrændt under en bedre fyldningsgrad, påpeger han.

»Men hvis du øger både temperaturen ved luftindtaget under motorens drift fra 60 grader til 200 grader og dets massestrøm (mass flow), så vil det være muligt at forbrænde væsker eller gasser med hvilket som helst cetantal, så længe de har en kalorimetrisk brændværdi (altså tilstrækkelig mængde kemisk energi frigivet ved forbrænding, red.). I så fald er begrænsningen ved cetantallet ikke længere en hæmsko,« lyder det fra David Day i The Chemical Engineer.

Læs også: VIDEO: Elbil slår verdensrekord i 0-100 km/h

Står det britiske firmas ord til troende, skulle man altså mene, at selskabet har en interessant business case for investorer eller myndigheder på udkig efter grønne el-løsninger til eksempelvis microgrids. Det kan så undre, at opfindelsen ikke har nydt større udbredelse.

For partnerskaber og kommercielle anvendelsesmuligheder har Aquafuel fisket efter siden 2010, og de har ikke ligefrem banket på hos det britiske selskab. Måske stilstanden hænger sammen med manglende tekniske uddybninger på grund af patentet.

Indtil videre er det blevet til installationen af den glycerindrevne generator til 28 øko-huse i Essex og så partnerskabet med Formula E og dermed et udstillingsvindue i ti af klodens storbyer.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
9. august 2018 kl. 11:53

Medens alverden fortæller om den kommende klimakatastrofe, så fortsætter bilsporten uanfægtet med at producere CO2, glimrende underholdning, hvis man er til luksusforbrug af fossil energi, lemlæstelse og tåbelige forslag om at bruge en del af hovedstaden til væddeløbsbane. Sidst jeg var i hovedstaden, var der kilometer lange bilkøer, inden man kunne slippe ud af byen og vende tilbage til Danmark igen. Man kunne i det mindste kalde det for "COP-1930" - løbet eller noget lignende, eller male bilerne grønne?

20
9. august 2018 kl. 10:31

Jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår præmisserne for artiklen. I min optik gi'r det rigtig god mening med et løb, som betyder udvikling af batteriteknologi og elektrisk mobilitet - og samtidig giver publikum noget at kigge på.

Ja, det er da en pudsig omstændighed, at bilerne oplades med strøm genereret af fossildrevne generatorer, men det er i min optik mest en praktisk omstændighed. Det er ikke nødvendigvis let at få adgang til 1MW effekt fra elnettet uden en passende fast installation til formålet, og her taler vi om et "road show" som kan manifestere sig mange steder (hvor der ikke nødvendigvis er et stærkt elnet til rådighed pt). Man ser det samme med store, internationale koncert-roadshows. Når disse fx. kommer til Parken i Kbh. står der ofte store dieselgeneratorer udenfor og brummer for at gi' strøm nok til sceneshowet. Det her heller ikke ideelt, men igen dikteret af at den lokale infrastruktur ikke nødvendigvis er til stede.

Pointen er her, som den er for elbiler generelt, at potentialet for nul-udledning er der. Om nogle år, hvor batteripriserne forhåbentlig er blevet lavere, ser vi måske Formel-E få lokal strøm, som oplader et centralt batteri i stedet. Så kan strømtrækket fordeles over hele døgnet og dermed blive muligt med lavere effekt trukket fra elnettet over længere tid.

Vigtigst er fokus på bilerne og den udvikling, disse medfører for elektrisk fremdrift. Mindre vigtigt er hvordan strømmen til dette produceres her og nu - for det bli'r garanteret meget grønnere i fremtiden.

19
9. august 2018 kl. 03:08

Vi varmer luften op og fordi det giver dårlig virkningsgrad køler vi den ned igen.....

17
8. august 2018 kl. 20:11

Jeg har den holdning, at automobilræs hører hjemme på dertil byggede racerbaner med den krævede sikkerhed.

Det skulle man måske også påpege lidt tydeligere overfor de mange mennesker, der elsker at lufte deres lettere støjende motorcykler i det sommerlige landskab for tiden, eller ned igennem små gader i byerne. For ej at glemme diverse brian'er med deres ikke nødvendigvis højtydende biler - men bestemt støjende kunstværker. Så en for nylig der havde svejset et ekstra rør på sin lydpotte, så den sodede hans nummerplade og baglygte til. Hvordan han kan kører rundt med denne kreative konstruktion uden at blive stoppet er mig en overraskelse.

Mirakel? - Mnjaa... det er jo ikke nogen nyhed, men stammer fra 2009, hvor man åbenbart kan "nøjes" med at modificere en typisk dieselmotor en lille smule - hvad det så indebærer er lidt mere uklart. Kunne forstille mig at det kunne gå rigtig galt hvis glycerinen stopper til i systemet grundet en fejl - dyr rengøring.

https://www.biodieselmagazine.com/articles/3076/technology-allows-glycerin-to-power-diesel-generator

16
8. august 2018 kl. 20:04

Hvordan kan et show på nogen som helst måde antydes at være miljørigtig? Hvis løbet ikke bliver afholdt, så er der ingen udledning af Co2 og forurening. Så at skrive søjle op og ned om forbedringer, ændre ikke ved at det ikke forurener.
Desuden er det vel selv i traditionel Formel 1 ikke bilerne der forurener mest, men hele cirkusset der følger med.
I sidste ende er det jagten på €£$ det hele drejer sig om, og miljøet der må betale.

Show'et er en måde at få 'nogen' til at udtænke nye og effektive metoder til at gøre tingene på. Det sker nu engang nemmest, når der er nogen som konkurrerer om en masse penge.

Og vi kan godt være enige om, at sådan et show øger CO2-udslippet, men det er der jo så meget der gør. Kig ud over lyshavet Las Vegas, for eksempel. Og alle VM'erne og EM'erne og OL'erne, etc.

Skulle vi droppe al underholdning der CO2-forurener? Så bliver der ikke meget tilbage...!

15
8. august 2018 kl. 19:43

Hvad er det for en størrelse?

En perpetuum mobile? ;-)

14
8. august 2018 kl. 18:37

Jeg er skeptisk over hvor godt Glycerin er kontra Diesel, fordi det giver ikke mening at firmaet kun beskæftiger sig med Formel E, istedet for at rede verdenen og tjene kassen samtidigt med.

Hvis de virkelig ville spare, så ville de fra FIAs side forlange at de enkelte byer stillede infrastruktur til rådighed for at oplade batterierne, hvilket enhver storby burde kunne. Så kunne de spare transport af generator og brændstof, hvilket sikkert ville være endnu mere miljøvenlig.

13
8. august 2018 kl. 17:46

Jeg har den holdning, at automobilræs hører hjemme på dertil byggede racerbaner med den krævede sikkerhed. Hvis Lars Sejer er så vild med formel 1, synes jeg han skulle finansiere et egnet baneanlæg, i stedet for at plage byboerne med endnu mere larm og forurening hvor de bor.

12
8. august 2018 kl. 17:46

Er det bedste ikke bare at bruge den infrastruktur der er i forvejen? På næsten alle måder er store røgrensende kraftværker bedre end små generatorer...

11
8. august 2018 kl. 15:10

Jeps det er lidt som da der var cykelløb i København, da steg partikel forureningen selvom flere gader var spærret af.

Citat: Aquafuel's chief executive officer Paul Day said one ton of glycerin produces approximately 1.7 megawatt-hours of electricity and approximately 2 megawatts of heat. En gennemsnits Formel 1 har tæt på eller højere effektivitet end generatoren, så kommer tabet i opladere og køling af batterier oveni.

Jeg er skeptisk over hvor godt Glycerin er kontra Diesel, fordi det giver ikke mening at firmaet kun beskæftiger sig med Formel E, istedet for at rede verdenen og tjene kassen samtidigt med.

10
8. august 2018 kl. 14:25

Jeg har spurgt om dette til Formula-E arrangørerne. De modtagne svar/forbehold/manglende svar skulle gerne indgå i artiklen. Om end jeg også savner bedre kvantificering. Men modtog bl.a. dette citat:

"Og det virkelig smukke er, at vi nu er i stand til at gøre det med vores egne patenterede vedvarende generatorer med et rigtig rent brændstof – altså rent med hensyn til kulstofemissioner og den lokale luftkvalitet,« lyder det fra Aquafuels adm. direktør, Paul Day, i en skriftlig udtalelse.

9
8. august 2018 kl. 14:24

Er der ikke nogen som lige trækker en ledning ind til de stakkels mekanikere, så de ikke skal stå i den os! :)

8
8. august 2018 kl. 14:21

Ingen informasjon om CO2- og NOx-utslipp ved bruk av glyserin! Er artikkelen bare underholdning eller bare meningsløs?

7
8. august 2018 kl. 14:15

Glycerin er et bi-produkt fra fremstilling af biodiesel. Frigøres ved esterificering af triglycerider (planteolie).

6
8. august 2018 kl. 14:00

Diesel antænder ved 250 grader celsius, ikke 500 (som benzin i øvrigt)...

5
8. august 2018 kl. 12:21

Hvad med NOX, det må forblive et problem?

4
8. august 2018 kl. 12:15

Hvordan kan et show på nogen som helst måde antydes at være miljørigtig? Hvis løbet ikke bliver afholdt, så er der ingen udledning af Co2 og forurening. Så at skrive søjle op og ned om forbedringer, ændre ikke ved at det ikke forurener. Desuden er det vel selv i traditionel Formel 1 ikke bilerne der forurener mest, men hele cirkusset der følger med. I sidste ende er det jagten på €£$ det hele drejer sig om, og miljøet der må betale.

3
8. august 2018 kl. 11:22

Roolig nu, ifølge www.fiaformulae.com kan ét Cummings-genset lade hele feltet (18 køretøjer) på én gang - så er vi pludselig på 850 kW. Så vidt jeg kan læse mig frem til, råder hele Formula-E cirkusset over to ("a pair") generatorer.

2
8. august 2018 kl. 11:07

Hvordan laves Glycerin så? Kan det laves af grøn energi?

1
8. august 2018 kl. 11:02

Jeg ved ikke om jeg kan tilslutte mig præmissen om bedre effektivitet, da en Cummins KTA50 i sædvanlig diesel udgave yder mindst 1000 kW, og mere afhængig af rating. Hvis de kun får ca. 45 kW uf af generatoren, så lyder det som en meget dårlig forretning, og kan vel være årsag til at de ikke endnu har fundet investorer.

Ligeledes, deres forklaring omkring opvarming og afkøling luget meget af bortforklaring.