Den sydkoreanske by Gumi er blevet genstand for en verdensnyhed i form af to bybusser og en 12 kilometer lang vejstrækning, som sørger for bussernes opladning, mens de er på farten.
Olev, Online Electric Vehicle, er navnet på typen af elektriske køretøjer, som kan oplades direkte via elektromagnetisk induktion i vejnettet.
Bag opfindelsen står Korea Advanced Institute of Science and Technology, Kaist. Forskere fra instituttet præsenterede projektet i 2010 og installerede derefter systemet i en forlystelsespark i Seoul.
Tre år senere er den første offentlige strækning blevet indviet. I første omgang har man indsat to af Olev-busserne, men forløber alt efter planen, forventer den lokale regering i Gumi at introducere yderligere ti busser i 2015.
Elkabler under vejen aktiveres af bussen
Startskuddet til den teknologi, som Kaist benytter i dag, gik allerede i begyndelsen af 1990’erne i Californien. Siden da har de koreanske forskere udviklet teknologien, så det blandt andet er lykkedes at løse problemer med skadelig stråling fra de elektromagnetiske felter, der bliver genereret i vejnettet.
Den teknologi, der anvendes, kaldes Shaped Magnetic Field in Resonance (SMFIR).
Elektriske kabler installeres under vejene og bruges til at generere elektromagnetiske felter, som opfanges af en spole, der er installeret i en enhed under busserne. Systemet er indrettet således, at felterne kun aktiveres, når Olev-busserne kører hen over dem. Dette tillader almindelige personbiler at benytte vejene som normalt.
Systemet tillader modtagerenheden at være op til 17 cm over vejens overflade.
Kaist-forskerne siger, at der kan overføres elektricitet svarende til 136 hestekræfter (20 kHz og 100 kW) med en effektivitet på op til 85 procent.
Busserne er installeret med batterier, som er fylder mindre end det halve af dem, der sidder i normale elbiler, og forskerne garanterer, at den elektromagnetiske stråling er lavere end det internationale sikkerhedsniveau (62.5 mG).
En af de ting, man også forsøger at sælge teknologien på, er at det ‘kun’ bliver nødvendigt at grave 5-15 procent af vejen op. Dette giver en estimeret anlægspris på 1,7 millioner kroner pr. kilometer, ifølge tidligere udtalelser fra instituttet.
Billigere alternativer
Den engelske specialist i økonomiske og strategiske perspektiver for den internationale bilsektor, Paul Nieuwenhuis fra Cardiff University, advarer dog i et interview med BBC om de høje omkostninger ved at anlægge denne teknologi.
Han mener, at Olev-teknologien har potentiale for den offentlige transport, men siger samtidig, at man skal prøve at se på, hvorvidt at det for eksempel er billigere at udvikle løsninger med trådløs opladning på specifikke lokationer eller ved at anvende kabler, som hænger over vejene.
