En af landets helt store jernbaneprojekter må nu genplanlægges, efter at en granskning af projektet har afdækket store usikkerheder i de hidtidige planer.
Den landsdækkende elektrificering af jernbanen, der skal gøre det muligt for DSB at ophugge sine gamle dieseltog til fordel for nye eltog, bliver forsinket på alle strækninger. De fleste strækninger bliver forsinket med flere år.
Læs også: Passagerer er igen forsøgskaniner: Danmark går enegang med nye køreledninger
»Deloitte vurderer, at programmets hidtidige praksis for planlægning og udrulning generelt har været udfordret i forhold til planens fuldstændighed, idet der ikke i tilstrækkeligt omfang er taget højde for de risici og usikkerheder, som kan medføre forsinkelser i tidsplanen,« skriver konsulenthuset Deloitte, som siden efteråret 2018 har gennemgået det enorme projekt til omkring ni milliarder kroner.
Forsinkelser på alle strækninger
Flere af de største forsinkelser så allerede dagens lys i løbet af 2018. For eksempel, at hovedstrækningen mellem Fredericia og Aarhus bliver forsinket med fire år i forhold til de aktuelle kontrakter.
Men i forbindelse med granskningen har Banedanmark lagt en ny samlet plan for elektrificeringen, der rykker deadlines for samtlige strækninger. Strækningen fra Fredericia til Aarhus bliver eksempelvis forsinket med fire år, strækningen fra Aarhus til Aalborg bliver forsinket med tre år, og den sidste planlagte strækning mellem Nykøbing og Holeby rykkes med syv år, fra 2021 til 2028.
Forsinkelserne skyldes ikke mindst problemerne i det andet store jernbaneprojekt, udskiftningen af alle landets togsignaler, som tilsvarende er ramt af flere års forsinkelse, og som skal foregå i koordination med elektrificeringen. Men konsulenterne fra Deloitte konkluderer også, at Banedanmarks hidtidige plan »generelt har været for optimistisk i forhold til de fastsatte tidsfrister«.
Læs også: Danmark ignorerede alle røde lamper for at være først med ERTMS
»Generelt tegner der sig på igangværende eller allerede afsluttede strækninger et billede af tidsplaner, som det har været vanskeligt at overholde, samt at ankerbudgetterne ikke i tilstrækkelig grad har været i stand til at kunne dække de faktiske udgifter på strækningen, hvorfor reservetræk har været nødvendige,« skriver Deloitte.
»Vi var for optimistiske«
Det er uklart, hvad de omfattende forsinkelser i elektrificeringsprogrammet kommer til at koste. Deloittes rapport er udarbejdet i to versioner, og den version, som er blevet udleveret til Folketinget, er støvsuget for konkrete tal.
Det er i forvejen kendt, at den første elektrificerede strækning mellem Esbjerg og Lunderskov, som åbnede for eltog i 2017, endte med at blive over 91 millioner kroner dyrere end budgetteret.
På den nye bane mellem København og Ringsted, som lige nu er i den afsluttende testfase, bliver elektrificeringen omkring ni procent dyrere end budgetteret, hvilket i Ingeniørens beregning svarer til 38 millioner kroner. På banen mellem Køge Nord og Næstved, hvor arbejdet med at trække køreledninger er i gang, bliver elektrificeringen seks procent dyrere end budgetteret, svarende til lige over 63 millioner kroner.
»Vi må konstatere, at vi dengang var for optimistiske i forhold til, hvor solidt vores udbudsgrundlag var. Og vi kan efterfølgende se, at vi har en række omkostninger, som ikke har været indeholdt i kontrakten. Det forsøger vi nu at tage højde for med de efterfølgende strækninger, fordi vi har været igennem læringen fra de første tre strækninger,« siger Klaus Bergman, projektdirektør i elektrificeringsprogrammet.
Ingen aftale med entreprenørerne
På strækningen mellem Roskilde og Holbæk, hvor de gamle togsignaler må immuniseres, så de kan tåle magnetfeltet efter elektrificeringen, ventes ekstraregningen at bliver på omkring 109 millioner kroner, hvilket bringer de kendte fordyrelser op på omkring 300 millioner kroner.
Læs også: Kun to bud på signalsystemets plan B: Derfor steg prisen med 138 pct.
De endelige økonomiske konsekvenser af den samlede forsinkelse er stadig ikke kendt, eftersom entreprenørkonsortiet bestående af Aarsleff og Siemens stadig ikke har accepteret Banedanmarks nye plan for elektrificeringen.
»Nu mangler vi at få forhandlet en ny udrulningsplan for de resterende strækninger på plads med entreprenørerne. Det skal vi nok bruge hele 2019 på at få på plads. De forhandlinger starter vi på i indeværende uge,« siger Klaus Bergman.
Det er strækningerne Roskilde-Kalundborg, Fredericia-Aarhus og Aarhus-Aalborg, som parterne nu skal genforhandle.
»Når man læser rapportens konklusioner, skal man være opmærksom på, at den indeholder nogle forbehold, der faktisk kan ende med at få ret stor betydning,« siger Tim Neerup Themsen, adjunkt ved Institut for Regnskab og Revision på CBS, som til daglig forsker i store offentlige anlægsprojekter.
»For eksempel, at man endnu ikke har fået forhandlet på plads med entreprenørkonsortiet, hvad det skal koste at gennemføre den reviderede udrulningsplan,« siger Tim Neerup Themsen.
De to sidste planlagte strækninger, Vejle-Struer og Aalborg-Frederikshavn, er i øjeblikket udskudt på ubestemt tid, eftersom det endnu ikke er lykkedes VKLA-regeringen og partierne bag togfonden at nå til enighed om en aftale for de to strækninger.
Ingeniøren ville gerne have talt med transportminister Ole Birk Olesen (LA) om sagen. Han har ikke ønsket at stille op til interview.
