Elektrificering af kolonner: Ny teknologi sparer titusindvis af ton CO2 på pektin-fabrik

Plus15. december 2022 kl. 05:0014
Elektrificering af kolonner: Ny teknologi sparer titusindvis af ton CO2 på pektin-fabrik
CP Kelco har seks destillationskolonner (to af dem ses på billedet her), der bruges, når alkohol fra produktionsprocessen skal genbruges. Et af de store projekter i omstillingen væk fra naturgas bliver at udskifte to af de ældste kolonner med en ny elektrisk version, der fungerer efter MVR-princippet (mechanical vapor recompression). Illustration: Bjørn Godske.
Første store skridt mod en naturgas-fri og CO2-neutral produktion på CP Kelco er at elektrificere to destillations­kolonner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det er ikke noget, de reklame­rer med, men en fabrik i stationsbyen Lille Skensved et par kilometer nord for Køge bruger årligt så meget naturgas, at den er Danmarks ottendestørste udleder af CO2 eller hvad der i runde tal svarer til 77.000 ton årligt.

Fabrikken hedder CP Kelco, og der er en god grund til det høje energiforbrug. Her produceres nemlig cirka en tredjedel af al den pektin, der forbruges i verden.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
18. december 2022 kl. 21:51

Nu arbejder Aalborg Portland med nogle helt andre processer og temperaturer, de arbejder nu også med CO2-fangst som alternativ.

Synes nu det er en del bedre at reducere CO2 udledningen ved at spare på energien og skifte til el som kan kommer fra vedvarende energi sammenlignet med at bruge 40-50% af den energi man fremstiller [med CO2udledende teknologi] til at indfange, rense, komprimere, transportere og injecere CO2 i undergrunden...

10
17. december 2022 kl. 09:24

Den bruges dog til at bestemme vores elpris via Nordpool, uden de store overvejelser.

Hej Svend Jeg undrer mig over, at du kan skrive dette, for du er jo ikke helt ny i diskussionen om elpriser. Når du skriver 'Den bruges' - altså marginalhypotesen, går jeg ud fra, at du henviser til at Nordpool's day-ahead auktion er en 'pay-as-cleared' auktion. Ret mig, hvis jeg tager fejl i denne antagelse. Men du kan vel ikke mene, at dette auktionsprincip er valgt 'uden de store overvejelser'. Du kan selv se, hvordan Nordpool begrunder det på deres hjemmesidehttps://www.nordpoolgroup.com/en/the-power-market/Day-ahead-market/

Vil du mere i dybden med, hvorfor 'pay-as-cleared' auktioner maximerer social welfare, kan du google masser af artikler om det.

Så er 'uden de store overvejelser' blot en eupemisme for 'uden at jeg har forstået det'? Men day-ahead prisen på Nordpool er jo kun prisen på en del af engroshandelsen med el. Meget el handles på lange kontrakter og en del på et mere kortsigtet marked. Så der er intet til hinder for at dit elselskab skaffer sig billigere strøm ved at indgå en kontrakt med nogle vindmølleejere og nogle solcelleejere - hvis de kan finde nogen, der vil sælge billigt.

Når du skriver 'vores elpris' går jeg ud fra, at du mener forbrugernes pris. Men vi som forbrugere køber ikke på Nordpool. Vi køber at et elselskab og de fleste af dem tilbyder priser, der tager udgangspunkt i Nodpool's day ahead pris. Ikke fordi strømmen er købt på det marked, for elselskaberne handler ikke kun på day-ahead markedet. Men fordi det er en gennemskuelig pris for os forbrugere.

8
16. december 2022 kl. 09:28

man kunne vel også opgøre CO2/kWh som udledning fra den dyreste producent.

Den model kalder man "marginalhypotesen". Ideen er, at hver gang man kobler mere last ind, så bliver det nye forbrug dækket af noget fossilt.

Marginalhypotesen har været brugt til at sværte elbiler ved at påstå at de kører på ren kulkraft ("når der bliver solgt en ekstra elbil så er det kul der dækker den ekstra bils strømbehov, derfor kører alle elbiler på 100% kulkraft").

Men de fleste kan efterhånden gennemskue marginalhypotesen når de ser den forsøgt anvendt et nyt sted, tror jeg.

7
15. december 2022 kl. 23:17

Gas udleder ca. 200g CO2/kWh, og vores el nu ligger på 250g/kWh !

Læs artiklen igen !

"Første skridt bliver at ­udskifte de to ældste kolonner med en ny elektrisk version, der fungerer efter MVR-princippet (mechanical vapor recompression).

Det vil give en energibesparelse på 85 procent til destillering."

Der skal ikke bruges så mange kWh el, som der bruges kWh gas.

4
15. december 2022 kl. 21:26

"Første store skridt mod en naturgas-fri og CO2-neutral produktion på CP Kelco er at elektrificere to destillations­kolonner."

Gas udleder ca. 200g CO2/kWh, og vores el nu ligger på 250g/kWh !

Vores elpris afgøres af den dyreste af de valgte producenter, så man kunne vel også opgøre CO2/kWh som udledning fra den dyreste producent.

3
15. december 2022 kl. 13:35

Mht. elektrificering af industrien, er det værd at lægge mærke til om det nye elforbrug er fleksibelt eller konstant.

Det fleksible forbrug vil passe rigtigt godt til vores el fra vind og sol, mens et forøget konstant basisforbrug vil være en langt større belastning og kræve større overkapacitet af VE, for at blive dækket.

Er det omtalte elforbrug mon fleksibelt?

2
15. december 2022 kl. 12:21

Nu arbejder Aalborg Portland med nogle helt andre processer og temperaturer, de arbejder nu også med CO2-fangst som alternativ.

Sukkerfabrikkerne arbejder med lignende processer og temperaturer, men de sider tilsyneladende på hænderne.

1
15. december 2022 kl. 07:27

I 2019 gik ledelsen dog i gang med at søge efter alternativer til naturgas.</p>
<p>Det skyldes både en generel forventning om prisstigninger og risikoen for en regulær CO2-afgift, forklarer projektchef Vegard Hetting.

Fedt at se at en af de store kan lave så store ændringer og reduktioner.

Det viser vel meget godt at afgifter og trusler herom har en positiv virkning. Mon ikke også Aalborg portland, landbrug mv kommer i gang med at finde alternative løsninger når CO2-afgifterne er uafvendelige.