Elektrificering af jernbanen hviler på enorme usikkerheder

Plus4. marts 2019 kl. 05:007
Elektrificering af jernbanen hviler på enorme usikkerheder
Illustration: Peter Thornvig/Banedanmark.
Banedanmark udskyder nu elektrificeringen af en række strækninger med flere år. Signalprogrammet og manglende aftaler med entreprenørerne vækker bekymring for den nye plan.
Artiklen er ældre end 30 dage

Jernbane Tidsplanen skrider

Baggrund

stm@ing.dk

For to år siden blev en konsulentrapport dødsstødet til forhåbningen om, at den landsdækkende udskiftning af alle landets togsignaler kunne gennemføres som planlagt. Rapporten afslørede en forsinkelse i signalprogrammet på ikke mindre end syv år, med en ekstraregning på 2,8 milliarder kroner til følge.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
5. marts 2019 kl. 15:13

Der kan køre elektriske tog på alle nuværende elektrificerede strækninger med undtagelse af den nye København Ringsted. Hvis politikerne ikke havde ændret beslutningen om at elektrificere strækningerne til Århus, Esbjerg og Padborg vedtaget en gang i midt halvfjerdserne, så havde strækningerne haft mulighed for eldrift før årtusindskiftet. Tilmed til en fornuftig pris nok noget dyrere end først antaget, men alligevel på relæsikringsanlæggene. Fordelen var at der var opbygget en mindre organisation af egne ansatte, som var blevet eksperter på området. I mellemtiden har man taget nyuddannede ind der ikke kender et relæ, og derfor siger hvad er det for noget gammelt noget. Det kan da ikke bruges mere. Det skal vi have computere til at styre meget bedre og EU har tænkt sig at standardisere ERTMS, så det må vi have. Uheldigvis var der så chefer i bane, som fik overtalt folketinget ved at true med at man ikke ville kunne køre tog på de gamle sikringsanlæg mere. Derfor skulle vi have nyt signalsystem, som de havde i andre lande i EU. Desværre glemte de at fortælle at man kun havde meget korte strækninger med få eller ingen stationer i drift. Heraf kommer alle forsinkelserne på nyt signalsystem i Danmark. Vi skal nok få det engang omkring næste årtusindskifte, men så er det man har gang i nu allerede blevet udskiftet/ombygget flere gange og har givet driften store problemer .

6
5. marts 2019 kl. 13:59

Peter Henningsen: Er det ikke netop det, man har gjort? Som jeg læser grafikken, er lange, vigtige strækninger "allerede elektrificeret". Der kan bare ikke køre elektriske tog, fordi de ikke kan køre uden at forstyrre det nuværende signalsystem.

5
4. marts 2019 kl. 17:09

I 1937 overtog DSB damplokomotiverne Litra E fra SJ i Sverige fordi de elektricificerede deres hovedstrækninger.https://www.jernbanen.dk/damp.php?s=1&litra=E&typenr=0

Måske skulle vi se at komme i gang og se på mulighederne for at blive færdige, gerne mindre end 100 år efter svenskerne :-)

4
4. marts 2019 kl. 15:46

kun en vej - og det er fremad. Artiklen er jo fin nok, men bidrager ikke rigtigt med noget. Vi kan ikke stoppe nu - eller rettere - man må håbe at selv ikke politikerne kan finde på endnu engang at stoppe halvvejs....

3
4. marts 2019 kl. 14:58

Hvad forhindrer egentlig etablering af dele af elektricificeringen inden det nye signalsystem er klar? Man kan vel starte med at sætte master og køreledninger op og trække kabler m.m., og så vente med at tage det i fuld drift til det 'følsomme' signalsystem er væk.

2
4. marts 2019 kl. 09:36

Forsinkelse af elektrificering. Tja hvis det usandsynlige sker, så bliver elektrificeringen forsinket omkring 50 år set fra første strækning blev færdig. Det kræver bare at planerne nu holder??

1
4. marts 2019 kl. 08:24

Tænk om man kunne blive chef for DSB.