Eldirektør bruger kun 20 procent af solstrømmen selv

På baggrund af et helt års konkrete timemålinger af elproduktionen på eget solcelleanlæg, sammenholdt med elforbruget i eget hus kan direktør Kim Frandsen fra Galten Elværk Erhverv nu konkludere, at kun 20 pct. af hans elforbrug finder sted i timer, hvor hans solcelle-anlæg har produceret strøm.

»Det overrasker mig, at vi ikke bruger mere end de 20 pct. af solstrøm-produktionen selv. Vi har et stort hus, et meget højt standby-forbrug og et ventilationsanlæg, der kører døgnet rundt,« siger han.

Dermed tilføjer hans målinger endnu en brik til den massive kritik af økonomi-beregningerne bag lovforslaget om en ny solcelle-støtteordning.

Kritikken retter sig mod Energistyrelsens beregninger, der siger, at 40 procent af elforbruget i et hus med solceller vil blive anvendt i huset direkte inden for den samme time, hvilket bevirker, at nettoafregningsprisen (=elprisen) på godt to kroner gælder.

Overskydende elproduktion sælges til en langt lavere pris - 1,30 kroner fra 2013 og endnu lavere de følgende år. Derfor er det en fordel at aftage så stor en del som muligt selv, men det er ikke realistisk, har blandt andet Ingeniørens læsere fremført.

Læs også: Læsere om solcelleforslag: Det holder ikke til virkelighedstjek

Læsernes kritik bakkes nu op af Kim Frandsens målinger.

Kim Frandsen er ingeniør og direktør for Galten Elværks Erhverv, som blandt andet sælger solceller. Derfor fik Kim Frandsen installeret et anlæg på sit hus i oktober 2011 som led i virksomhedens ønske om at opsamle erfaring med solcellerne - både som energiproducent og som komponent i distributionssystemet.

Timeafregning var slet ikke kommet på banen på dette tidspunkt.

Hans og to andre forskellige anlæg kan følges på GE Erhvervs hjemmeside, og derfor blev de instrumenteret med blandt andet timemålere på både solcelleproduktionen og på forbruget:

»Vi valgte i sin tid en timeaflæsning. Så vi er helt sikre på, at resultat på de 20 procents samtidig elproduktion og forbrug svarer til den ordning, som er forslået i det nye lovforslag. Andre målere kan være indstillet på anden vis - til kvarters eller halv times målinger. For der er jo ingen standarder på områder endnu,« siger han.

Anlægget blev tilsluttet 24. oktober 2011, og måledata blev sammentalt den 24. oktober 2012.

I den periode blev der produceret 6.195 kWh og leveret 4.942 kWh til GE Net, hvilket giver et egetforbrug på 1.253 kWh. Totalforbrug var i samme periode 6.451 kWh.

Kig selv med i Kim Frandsens data fra familiens solcelleanlæg.

Dokumentation

Kig med i Kim Frandsens produktionsdata
Galten Elværk Erhvervs solcelleanlæg

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Den nye ordning kan ikke sammenlignes med den gamle. Fordi afregningen er flyttet fra års afregning til timeafregning, så er dimensioneringen af anlægget fremover afgørende for at få økonomien til at hænge sammen.

Det betyder at det vil blive langt mindre anlæg der sættes op i fremtiden til private, og at et solcelleanlæg til private mere får karakter af et mindre supplement til ens forbrug

Timeafregningen kræver at man får sin forbrugsprofil fra sin el leverandør, og udfra ens historiske forbrug i de lyse timer, dimensioners et anlæg hvor det sikres at man kan forbruge min. 40 % af produktionen inden for en time, ellers bliver det umuligt at få økonomien til at hænge bare nogenlunde sammen.

Så anlæg hvor hele ens forbrug dækkes er passé.

 • 0
 • 0

Den nye regel er ikke skabt kun for økonomiens skyld. Det er også for miljøet. På grund af den nye nettomåleordning, kan det nu bedst betale sig at bruge el, når jeres solcelle producerer. Derfor skal elselskaberne ikke brænde olie for at skaffe jer ekstra el.

Hvis el-direktøren bruger 20% selv, kan han sælge de sidste 80% på elnettet. I kan her se prisen, som i sælger jeres overskydne el for her: http://solcelletips.dk/hvor-meget-stotte-f... Der står også, hvad du køber det ekstra el du skal bruge for. En anden artikel på hjemmesiden viser et skema over det fremtide priser på el. - Jo mere el prisen stiger, des mere kan det betale sig at få solcelle monteret.

Jeg håber det kan hjælpe...

 • 0
 • 0

På hjemmesiden over hans anlæg er oplyst, at produktionen er 936 kWh/kWp. Det er noget mere end hvad man normalt regner med. Er det målt før eller efter inverteren? Og hvilken type solceller er det?

Er der andre, der har erfaringstal for årsproduktionen pr installeret kWp?

 • 0
 • 0

Er der nogen der har glemt at elforbruget er højest i løbet af dagen – når de forskellige erhverv forbruger og tilsvarende mindre om aftenen. Så set ud fra det synspunkt giver det en besparelse til el-værkerne - der ellers løbende må udvide for at følge med det stigende forbrug.

 • 0
 • 0

Er der nogen der har glemt at elforbruget er højest i løbet af dagen – når de forskellige erhverv forbruger og tilsvarende mindre om aftenen. Så set ud fra det synspunkt giver det en besparelse til el-værkerne - der ellers løbende må udvide for at følge med det stigende forbrug.

Jesper, hvad så om vinteren, når solcellerne ikke producerer og forbruget er større ned om sommeren?. Elværkerne skal stadig kunne levere, så de må udvide, hvis forbruget stiger - solceller eller ej.

Måske er det dig, der har glemt noget?

 • 0
 • 0

Solceller virker ganske fortræffeligt, når det er koldt. Faktisk producerer solceller mere strøm, når det er koldt end når det er varmt. Det skyldes at solceller genererer strøm fra lys og ikke varme. Som de fleste elektriske apparater er solceller mest effektive ved kølige temperaturer. I det danske klima vil solceller dog altid producere mindre energi om vinteren end om sommeren, men det skyldes de kortere dage og forholdsvis flere skyer - ikke kulden.

 • 0
 • 0

Det drejer sig kun om, at praktisk erfaring viser, at Energistyrelsen bevidst har sat et al for højt egenforbrug, kun for at få ministerens lovforslag til at virke bedre end det er.

 • 0
 • 0

Solceller virker ganske fortræffeligt, når det er koldt. Faktisk producerer solceller mere strøm, når det er koldt end når det er varmt. Det skyldes at solceller genererer strøm fra lys og ikke varme. Som de fleste elektriske apparater er solceller mest effektive ved kølige temperaturer. I det danske klima vil solceller dog altid producere mindre energi om vinteren end om sommeren, men det skyldes de kortere dage og forholdsvis flere skyer - ikke kulden.

Hvem andre end dig selv bringer nu kulde på banen?

Men du mangler at argumentere for din påstand om, at kraftværkerne ikke skal udbygges ved stigende forbrug.

Hvor skal strømmen så komme fra i en vinterperiode, hvor solcellerne ikke producerer på grund af sne?

 • 0
 • 0

Ja, det skulle jo gerne være mere miljøvenligt. Men dejligt, at se at der er endnu en bruger, der "kun" har brugt 20% af den producerede solcelle el. Min undersøgelse af 15 anlæg viser også at 1 ud af 15 kommer op på de 40% som både ministeriet og Deloitte anvender i deres beregninger. Og, at der logisk bruges mest hvis familien er hjemmegående, er dagplejemor eller at der fx. er varmepumpeDet er et godt eksempel på at der er regnet ud fra teorien og ikkeud fra praksis. ( undersøgelsen kan læses på husarbejde.dk) Trods ihærdige forsøg vi kun anvendt 8-9% på vores 3,6 kWp. Rigitgt, at fremtidens private installationer bør være mindre, som vores. Det næste er, at det skal kobles på de faser der bruger mest strøm. Sidst er det vigtigt at inddrage brugerne af den nye teknologi. Hvad er det vi kan gøre for at bruge mere af vores sol ( og vind) strøm. Mange forbrugere vil gerne gøre en aktiv indsats for mere miljøvenlig adfærd, men er usikre på hvad de skal høre.

 • 0
 • 0

Hej Gregor, du skriver:

I artiklen skriver de at solar koster i Tyskland 1,33€/Watt for et helt anlæg - her har jeg set 89.995 for en 6kW anlæg, der er luft til forbedring.

1,33 €/W = 7980 €/6kWp = 59524 kr. Energistyrelsen har fundet anlæg i DK til 79.999 monteret, det er hele grundlaget for at der er økonomi i den nye model. De priser du har fra Tyskland er systempriser + montering, som typisk udgør 10-15.000 kr i DK. Så er vi nede på at der er 5000 kr i forskel, og lidt af det er momsen, Så vi er tæt på tyske priser.

Artiklen her går på de 40% egetforbrug som ministeriet antager ikke passer med virkeligheden. Så fremfor at skulle presse en masse ind i en ordning der ikke holder, og give de små elselskaber bøvl med at etablere fjernaflæsning og timemålinger, så burde ministeren bare vedtage, at 40% af den producerede strøm i nye anlæg kan bruges til eget forbrug, og 60% skal sælges/købes tilbage.

 • 0
 • 0

Til Uffe Kristian Rasmussen. Nej Solen skinner ikke mere i Galten, men der er kæmpe forskel på hvor meget ordentlige solceller yder, i forhold til de billige ministeren vil have os til at købe, af de klaphatte han har fundet på nettet, hvor man kan købe et 6kw anlæg til 100000kr, hvoraf det ene i øvrigt var et ulovligt anlæg.

Tilbage til hvad det hele drejer sig om, nemlig at vi skal have en fortsat udbygning af solceller i Danmark, og allerhelst en der involverer alle borgere, da det nemlig viser sig i langt de fleste tilfælde, at borgere der har fået solcelleanlæg, automatisk begynder at kærre sig om deres energiforbrug. Da den private danske husholdning står for en meget stor del af Co2 udledningen, er det vigtigt at alle danskere involveres i dette projekt. Dette kunne gøres ved at beholde den gode gamle nettoordning, og så betale en transportafgift som kunne reguleres en gang om året, afhængig af de internationale priser på solceller. Falder priserne yderligere, øges transportafgift, og stiger de som mange forudser, som følge af den anlagte sag mod Kina for prisdumping, kan man sænke afgiften. Det vigtigste er dog, at danskerne ved hvad regnskabet er over mindst 20 år, som man også ser i landene omkring os tilbyder deres befolkninger. Har man en mindre transportafgift, som ikke ødelægger regnskabet med de lovede 10 års tilbagebetaling, vil de fleste automatisk begynde at starte deres vaskemaskiner på en solskindsdag, for det er jo lidt fedt at ”snyde” elselskaberne. En mere ting som også burde være muligt, på lignende vis som det er i de fleste lande omkring os, er brugen af micro-anlæg under en bagatel ordning som man også ser inden for vindmøllesektoren. I udlandet opererer man med at små anlæg under 600 watt frit kan tilsluttes direkte i den interne installation. Da alle interne installationer kan bære 600 watt, har man her lov til at forbinde ens 2 til 4 paneler direkte i en stikkontakt. Dette gør at fru Hansen på anden sal, kan hænge et par paneler ud på sin terrasse. Nu er hun aktiveret som en glad miljøaktivist, og vil dermed begynde at sparre på sin el også. Det vigtigste vi dog kan lære af denne gang sjusk fra en ministers side, er dog, at hvis samtlige love bliver sjusket lige så meget, så ser det skidt ud for Danmark og Verdenen. Det er ok at være uvidende, men det er ikke ok at manipulere med sandheden over for politiske kollegaer og befolkningen. Nu må det være slut Martin Lidegaard, enten siger du undskyld for din uvidenhed, og vi starter forfra på en frisk, ellers må du ud og spadsere på planken som din kollega, kulturministeren. Venlig Hilsen Poul Schack Petersen/Solarpanels

 • 0
 • 0

da det nemlig viser sig i langt de fleste tilfælde, at borgere der har fået solcelleanlæg, automatisk begynder at kærre sig om deres energiforbrug.

[citation needed] og ikke kun på basis af de ganske få, der installerede solceller dengang det var et idealistisk projekt.

 • 0
 • 0

Kritikken retter sig mod Energistyrelsens beregninger, der siger, at 40 procent af elforbruget i et hus med solceller vil blive anvendt i huset direkte inden for den samme time

Ligeledes retter kritikken sig så også imod alle påstandene om at overskudsstrømmen bruges af naboen, og derfor ikke "belaster" nettet.

Hvis Kim Frandsen kun kan bruge 20% af strømmen selv, trods sit forholdsvis høje eget-forbrug, skal der jo mindst 4 naboer til, med samme type forbrug som Kim Frandsens, før disse kan optage hans overskudsproduktion.

Der er således højest plads til at hver 5. husstand i et boligområde kan have solceller, hvis overskudssstrømmen ikke skal sendes ud på det overordnede net.

Det er sandelig da et langt bedre argument for at afskaffe den alt for gunstige nettomålerordning, end for at beholde den.

 • 0
 • 0

Ligeledes retter kritikken sig så også imod alle påstandene om at overskudsstrømmen bruges af naboen, og derfor ikke "belaster" nettet.

Hvis Kim Frandsen kun kan bruge 20% af strømmen selv, trods sit forholdsvis høje eget-forbrug, skal der jo mindst 4 naboer til, med samme type forbrug som Kim Frandsens, før disse kan optage hans overskudsproduktion.

Der er således højest plads til at hver 5. husstand i et boligområde kan have solceller, hvis overskudssstrømmen ikke skal sendes ud på det overordnede net.

Det er vel endnu værre. De 20% er et gennemsnit, så en stor del af tiden er egetaftag endnu lavere og der skal flere huse til at aftage strømmen. Hvor meget strøm bruger fryseren, køleskabet og routeren egentlig klokken 13.30 d. 21. juli, når solcellerne producerer max?

 • 0
 • 0

@Anders Bargmann ... Det er jo almen viden at effektiviteten for solceller er højere ved lavere temperaturer.

Anders Bargmann spørger helt berettiget; hvor skal al strømmen komme fra om vinteren?

Dit og Jesper Shytts ævl om højere effektivitet giver intet svar!

Ja - alle ingeniører ved at elektriske ledere er mere effektive i kulde end i varme - men hvad pokker hjælper det at elektronikken er mere effektiv, når der kun er 1/30 solenergi til rådighed om vinteren ift sommeren?

Er man i tvivl om forskellen, så kig på Raymond van Wonterghems solcelledata, som dokumenter en variation mellem 1 kWh/dag i December og 31 kWh/dag i Juli - i gennemsnit!

http://ing.dk/artikel/132736-dansk-energi-...

Jeg formoder at både industri og solcelleejere bruger betydeligt mere strøm i December end i Juli !

 • 0
 • 0

Til Anders Jacobsen. Du spørger om en case, og dem har vi masser af. Vores firma Solarpanels har i mindst solgt 700 anlæg til dato, og i hvert fald halvdelen har fulgt vores oprindelige råd om at investere i et anlæg der på årsbasis ydede mindre end det aktuelle forbrug. Blandt disse har jeg masser af tilkendegivelser på at det er rigtig fedt at blive sin egen elværksdirektør, og at der er gået sport i at sparre de 10 % som manglede. Derudover er der en gruppe, som har købt mere end deres egen behov borgede for, som så sidenhen har flyttet deres efterårs og forårsforbrug af diselolie til opvarmning, til en varmepumpe med en på den tid af året, ganske høj kopværdi. Der er masser af positive eksempler, og hvis ingeniøren oprettede en fast debatsted, hvor folk kunne fortælle om deres oplevelser, ville det klart vise sig at det i virkeligt mange tilfælde trak i den helt rigtige retning, og at det ikke bare var løse påstande. Får vi ikke sådan et sted på ingeniøren, vil vi gerne selv i fremtiden stille vores hjemmeside til rådighed for artikler og cases, hvor det kan dokumenteres at det folkelige angement har en betydelig positiv indflydelse på reducering af co2 udledningen. Venlig Hilsen Poul Schack Petersen/Solarpanels

 • 0
 • 0

Hvem andre end dig selv bringer nu kulde på banen?

Men du mangler at argumentere for din påstand om, at kraftværkerne ikke skal udbygges ved stigende forbrug.

Hvor skal strømmen så komme fra i en vinterperiode, hvor solcellerne ikke producerer på grund af sne?

Kraftværkerne skal selvfølgelig udbygges til at kunne dække behovet om vinteren, hvor det er klart solceller på ingen måde kan dække selv husholdningens egetforbrug i dagtimerne.

Men solcellerne er jo så en god ide specielt i de områder med kraftværker der også producerer fjernvarme til energifremstillingen om sommeren, hvor effektiviteten af kraftværkerne er lavere, når der ikke kan afsættes varmen.

Så hellere skrue dem i bund på de tidspunkter, for at spare på brændslet.

 • 0
 • 0

Du spørger om en case, og dem har vi masser af.

Nej det er faktisk ikke det jeg gør. Jeg beder om dokumentation for dette:

da det nemlig viser sig i langt de fleste tilfælde, at borgere der har fået solcelleanlæg, automatisk begynder at kærre sig om deres energiforbrug.

Hvilket er lige så forskelligt som “Min farfar røg 40 cigarer om dagen og blev 90 år” er fra “rygning fører ofte til forkortet liv på grund af lungekræft og KOL”

Du skriver at “i langt de fleste tilfælde” vil solcelleejere begynde at kærre sig om deres energiforbrug. Jeg beder dig dokumentere (ikke komme med cases eller anekdoter om) dette, inklusiv de mange der har købt en “Bilkapakke” de sidste seks måneder. Og jeg vil gerne bede om tal for hvor meget strømforbruget er nedsat i gennemsnit, så vi ved om de kun har “kærret” sig om det eller det også kan ses i den fysiske verden.

Desuden, så nedsætter varmepumper ikke ligefrem strømforbruget og ØGER, ikke mindsker, behovet for “netlagring" af strøm. Varmepumper er for det meste gode i forhold til oliefyr, men de svinger ualmindeligt dårligt sammen med solceller. Hvis man virkelig bekymrer sig om miljøet, så investerede man de 90000 kr i en varmepumpe i stedet for solceller og lod være med at lægge beslag på PSO midlerne, så havmølleparkerne kan bygges hurtigere og levere strøm om vinteren, timet med varmepumpernes behov.

 • 0
 • 0

[quote] Hvem andre end dig selv bringer nu kulde på banen?

Men du mangler at argumentere for din påstand om, at kraftværkerne ikke skal udbygges ved stigende forbrug.

Hvor skal strømmen så komme fra i en vinterperiode, hvor solcellerne ikke producerer på grund af sne?

Kraftværkerne skal selvfølgelig udbygges til at kunne dække behovet om vinteren, hvor det er klart solceller på ingen måde kan dække selv husholdningens egetforbrug i dagtimerne.

Men solcellerne er jo så en god ide specielt i de områder med kraftværker der også producerer fjernvarme til energifremstillingen om sommeren, hvor effektiviteten af kraftværkerne er lavere, når der ikke kan afsættes varmen.

Så hellere skrue dem i bund på de tidspunkter, for at spare på brændslet.

[/quote]

Ja, det kan muligvis være en god idé.

Mine indlæg var faktisk en reaktion på en påstand om, at man skulle kunne reducere kraftværkskapaciteten ved at installere solceller. Og det er jeg glad for, at du giver mig ret i, at man ikke kan.

 • 0
 • 0

@ Uffe Kristian Rasmussen

Vores 3 kw anlæg har på et helt år produceret 2850 kwh. Det giver et peak på 950, så det er ikke helt urealistisk.

@ Anders Jacobsen Dokumentation for strømbesparelse - vil du hav en kopi af vores årsopgørelse fra elværket for de sidste 3 år eller vil du tro på vores ord?

2009 brugte vi 3047 kwh 2010 brugte vi 2832 kwh 2011 brugte vi 2281 kwh og fik solceller op pr. 1/4 og flere pr.14/10 2012 til dato har vi brugt 1781 kwh.

Det betyder, at vi ihvert tilfælde har sparet på strømmen efter vi har fået solceller på taget. Det uden at lide afsagn på nogen måde. Når hvidevarerne alligevel skulle udskiftes, er det selvfølgelig blevet til noget energivenligt AAA++ og hvad det ellers hedder. Vi tænker simpelthen mere over, at slukke det der ikke er nødvendigt. Udskiftede alle pærer til sparepærer osv.

Hilsen Aksel og Ilse

 • 0
 • 0

@ Anders Jacobsen Dokumentation for strømbesparelse - vil du hav en kopi af vores årsopgørelse fra elværket for de sidste 3 år eller vil du tro på vores ord?

Jeg citerer igen:

da det nemlig viser sig i [b]langt de fleste tilfælde[/b], at borgere der har fået solcelleanlæg, automatisk begynder at kærre sig om deres energiforbrug.

Det er det jeg beder om dokumentation for, ikke om cases. Uden at investere i solceller har jeg de sidste tre år halveret mit strømforbrug, altså bedre end dig. Betyder det mon så at jeg har dokumenteret at ikke-solcellejere er bedre til spare på strømmen end solcelleejere? Selvfølgelig ikke.

2009 brugte vi 3047 kwh 2010 brugte vi 2832 kwh 2011 brugte vi 2281 kwh og fik solceller op pr. 1/4 og flere pr.14/10 2012 til dato har vi brugt 1781 kwh.

Er det dokumentation fra elselskabet du præsenterer her? Så håber jeg at du er klar over at du næsten med garanti ikke har brugt en s…. mindre strøm fra 2010 til i dag. Med mindre dine solpaneler er noget mindre end 1 kWp, så taler det for at du har brugt mere strøm i år end i 2010.

 • 0
 • 0

Er det dokumentation fra elselskabet du præsenterer her? Så håber jeg at du er klar over at du næsten med garanti ikke har brugt en s…. mindre strøm fra 2010 til i dag. Med mindre dine solpaneler er noget mindre end 1 kWp, så taler det for at du har brugt mere strøm i år end i 2010.

Ja, det er ret interessant.

Tag tre af Aksels egne oplysninger:

Årsforbrug 2009: 3047 kWh Årsforbrug 2012 til dato: 1781 kWh Årlig produktion af 3kwp-anlæg: 2850 kWh

Lad os se bort fra forbruget resten af december. Så bliver Aksels elforbrug i 2012 (1781 + 2850) kWh = 4631 kWh - langt mere end i 2009.

Så øh, hvordan kan det underbygge, at folk med solceller kærrer om deres elregning.

Og vil nogen fortælle mig, hvad 'kærre' egentlig betyder i denne sammenhæng. For mig er en kærre et tohjulet hestekøretøj med lad....

 • 0
 • 0

[quote]@ Anders Jacobsen Dokumentation for strømbesparelse - vil du hav en kopi af vores årsopgørelse fra elværket for de sidste 3 år eller vil du tro på vores ord?

Jeg citerer igen:

da det nemlig viser sig i [b]langt de fleste tilfælde[/b], at borgere der har fået solcelleanlæg, automatisk begynder at kærre sig om deres energiforbrug.

Det er det jeg beder om dokumentation for, ikke om cases. Uden at investere i solceller har jeg de sidste tre år halveret mit strømforbrug, altså bedre end dig. Betyder det mon så at jeg har dokumenteret at ikke-solcellejere er bedre til spare på strømmen end solcelleejere? Selvfølgelig ikke.

2009 brugte vi 3047 kwh 2010 brugte vi 2832 kwh 2011 brugte vi 2281 kwh og fik solceller op pr. 1/4 og flere pr.14/10 2012 til dato har vi brugt 1781 kwh.

Er det dokumentation fra elselskabet du præsenterer her? Så håber jeg at du er klar over at du næsten med garanti ikke har brugt en s…. mindre strøm fra 2010 til i dag. Med mindre dine solpaneler er noget mindre end 1 kWp, så taler det for at du har brugt mere strøm i år end i 2010.[/quote]

Hvordan udleder du at vi har brugt mere strøm i år end i 2010? Mig bekendt er 1781 mindre end 2832. Godt nok er december ikke omme endnu, men i 2011 brugte vi kun 135 kwh i hele december, så den sidste halve måned kan da ikke vælte læsset.

 • 0
 • 0

Hvordan udleder du at vi har brugt mere strøm i år end i 2010? Mig bekendt er 1781 mindre end 2832. Godt nok er december ikke omme endnu, men i 2011 brugte vi kun 135 kwh i hele december, så den sidste halve måned kan da ikke vælte læsset.

Du skriver at du har oplysningerne fra elselskabet. Hvis du har betalt for 1781 kWh i år med solceller og 2832 kWh i 2010 uden, så må dine solceller kun have produceret 1051 kWh, hvis du skal have brugt mindre strøm i år. Du skriver selv at I har produceret 2850 kWh, så det er ikke tilfældet.

Alternativt (hvis de 1781 kWh virkelig er jeres totale forbrug inklusiv solcelleproduktion), så skal du ikke betalt en krone for strøm og får betaling for lidt over 1000 kWh. Er det det du siger?

Uanset om jeg finder det ret urealistisk, så er det ikke anekdoter og n=1 jeg bad om, men dokumentation for at

det nemlig viser sig i [b]langt de fleste tilfælde[/b], at borgere der har fået solcelleanlæg, automatisk begynder at kærre sig om deres energiforbrug.

 • 0
 • 0

[quote]

Er det dokumentation fra elselskabet du præsenterer her? Så håber jeg at du er klar over at du næsten med garanti ikke har brugt en s…. mindre strøm fra 2010 til i dag. Med mindre dine solpaneler er noget mindre end 1 kWp, så taler det for at du har brugt mere strøm i år end i 2010.

Ja, det er ret interessant.

Tag tre af Aksels egne oplysninger:

Årsforbrug 2009: 3047 kWh Årsforbrug 2012 til dato: 1781 kWh Årlig produktion af 3kwp-anlæg: 2850 kWh

Lad os se bort fra forbruget resten af december. Så bliver Aksels elforbrug i 2012 (1781 + 2850) kWh = 4631 kWh - langt mere end i 2009.

Så øh, hvordan kan det underbygge, at folk med solceller kærrer om deres elregning.

Og vil nogen fortælle mig, hvad 'kærre' egentlig betyder i denne sammenhæng. For mig er en kærre et tohjulet hestekøretøj med lad....[/quote]

Hvorfor er det lige du lægger 2850 kwh til vore hidtidige forbrug i år? De 1781 kwh er årets samlede forbrug til dato. Vores anlæg har produceret 2850 kwh, der er korrekt. Deraf har vi brugt 1781. Vores elmåler viser antal producerede kwh og vores forbrug. Ydermere har vi en bi-måler installeret og den passer næsten 100% med elmåleren. Og iøvrigt også med de tal inverterne viser.

Og så synes jeg ikke det er pænt at kommentere, hvis det skrevne ikke er stavet helt korrekt. Meningen er jo tydelig nok.

 • 0
 • 0

[quote][quote]

Er det dokumentation fra elselskabet du præsenterer her? Så håber jeg at du er klar over at du næsten med garanti ikke har brugt en s…. mindre strøm fra 2010 til i dag. Med mindre dine solpaneler er noget mindre end 1 kWp, så taler det for at du har brugt mere strøm i år end i 2010.

Ja, det er ret interessant.

Tag tre af Aksels egne oplysninger:

Årsforbrug 2009: 3047 kWh Årsforbrug 2012 til dato: 1781 kWh Årlig produktion af 3kwp-anlæg: 2850 kWh

Lad os se bort fra forbruget resten af december. Så bliver Aksels elforbrug i 2012 (1781 + 2850) kWh = 4631 kWh - langt mere end i 2009.

Så øh, hvordan kan det underbygge, at folk med solceller kærrer om deres elregning.

Og vil nogen fortælle mig, hvad 'kærre' egentlig betyder i denne sammenhæng. For mig er en kærre et tohjulet hestekøretøj med lad....[/quote]

Hvorfor er det lige du lægger 2850 kwh til vore hidtidige forbrug i år? De 1781 kwh er årets samlede forbrug til dato. Vores anlæg har produceret 2850 kwh, der er korrekt. Deraf har vi brugt 1781. Vores elmåler viser antal producerede kwh og vores forbrug. Ydermere har vi en bi-måler installeret og den passer næsten 100% med elmåleren. Og iøvrigt også med de tal inverterne viser.

Og så synes jeg ikke det er pænt at kommentere, hvis det skrevne ikke er stavet helt korrekt. Meningen er jo tydelig nok.

[/quote]

Tja, det lyder som om du misforstår dine egne tal...

 • 0
 • 0

[quote]Hvordan udleder du at vi har brugt mere strøm i år end i 2010? Mig bekendt er 1781 mindre end 2832. Godt nok er december ikke omme endnu, men i 2011 brugte vi kun 135 kwh i hele december, så den sidste halve måned kan da ikke vælte læsset.

Du skriver at du har oplysningerne fra elselskabet. Hvis du har betalt for 1781 kWh i år med solceller og 2832 kWh i 2010 uden, så må dine solceller kun have produceret 1051 kWh, hvis du skal have brugt mindre strøm i år. Du skriver selv at I har produceret 2850 kWh, så det er ikke tilfældet.

Alternativt (hvis de 1781 kWh virkelig er jeres totale forbrug inklusiv solcelleproduktion), så skal du ikke betalt en krone for strøm og får betaling for lidt over 1000 kWh. Er det det du siger?

Uanset om jeg finder det ret urealistisk, så er det ikke anekdoter og n=1 jeg bad om, men dokumentation for at

det nemlig viser sig i [b]langt de fleste tilfælde[/b], at borgere der har fået solcelleanlæg, automatisk begynder at kærre sig om deres energiforbrug.

[/quote]

Dit alternativ er fuldstændig korrekt. Vi for betaling for lidt over 1000kwh.

 • 0
 • 0

[quote][quote][quote]

Er det dokumentation fra elselskabet du præsenterer her? Så håber jeg at du er klar over at du næsten med garanti ikke har brugt en s…. mindre strøm fra 2010 til i dag. Med mindre dine solpaneler er noget mindre end 1 kWp, så taler det for at du har brugt mere strøm i år end i 2010.

Ja, det er ret interessant.

Tag tre af Aksels egne oplysninger:

Årsforbrug 2009: 3047 kWh Årsforbrug 2012 til dato: 1781 kWh Årlig produktion af 3kwp-anlæg: 2850 kWh

Lad os se bort fra forbruget resten af december. Så bliver Aksels elforbrug i 2012 (1781 + 2850) kWh = 4631 kWh - langt mere end i 2009.

Så øh, hvordan kan det underbygge, at folk med solceller kærrer om deres elregning.

Og vil nogen fortælle mig, hvad 'kærre' egentlig betyder i denne sammenhæng. For mig er en kærre et tohjulet hestekøretøj med lad....[/quote]

Hvorfor er det lige du lægger 2850 kwh til vore hidtidige forbrug i år? De 1781 kwh er årets samlede forbrug til dato. Vores anlæg har produceret 2850 kwh, der er korrekt. Deraf har vi brugt 1781. Vores elmåler viser antal producerede kwh og vores forbrug. Ydermere har vi en bi-måler installeret og den passer næsten 100% med elmåleren. Og iøvrigt også med de tal inverterne viser.

Og så synes jeg ikke det er pænt at kommentere, hvis det skrevne ikke er stavet helt korrekt. Meningen er jo tydelig nok.

[/quote]

Tja, det lyder som om du misforstår dine egne tal...

[/quote]

Hvad er det lige jeg har misforstået? Vi har produceret 2850 kwh, heraf har vi brugt 1781 kwh. Ret beset har vi så ca.1000 kwh tilgode, som vi kan sælge til elværket ved årets udgang. Hvorfor er det så svært at forstå?

 • 0
 • 0

@Poul Petersen:

Får vi ikke sådan et sted på ingeniøren, vil vi gerne selv i fremtiden stille vores hjemmeside til rådighed...

Det synes jeg bestemt I skulle gøre - og jo før jo bedre.

Jeg synes desværre ing.dk den sidste måned eller to har lignet et branchemedie for solcelle-sælgere, langt mere end et fagblad for Ingeniører.

 • 0
 • 0

[quote][quote]Hvordan udleder du at vi har brugt mere strøm i år end i 2010? Mig bekendt er 1781 mindre end 2832. Godt nok er december ikke omme endnu, men i 2011 brugte vi kun 135 kwh i hele december, så den sidste halve måned kan da ikke vælte læsset.

Du skriver at du har oplysningerne fra elselskabet. Hvis du har betalt for 1781 kWh i år med solceller og 2832 kWh i 2010 uden, så må dine solceller kun have produceret 1051 kWh, hvis du skal have brugt mindre strøm i år. Du skriver selv at I har produceret 2850 kWh, så det er ikke tilfældet.

Alternativt (hvis de 1781 kWh virkelig er jeres totale forbrug inklusiv solcelleproduktion), så skal du ikke betalt en krone for strøm og får betaling for lidt over 1000 kWh. Er det det du siger?

Uanset om jeg finder det ret urealistisk, så er det ikke anekdoter og n=1 jeg bad om, men dokumentation for at

det nemlig viser sig i [b]langt de fleste tilfælde[/b], at borgere der har fået solcelleanlæg, automatisk begynder at kærre sig om deres energiforbrug.

[/quote]

Dit alternativ er fuldstændig korrekt. Vi for betaling for lidt over 1000kwh.[/quote]

Ok.

Så kan jeg konkluderer at

1) Du har et mindre anlæg end der typisk købes i dag 2) Alligevel har du overdimensioneret det til at det er økonomisk rationelt

og man derfor

3) Næppe kan konkludere noget generelt ud fra dine data

men alligevel

4) Har jeg opnået større %-vise reduktion af mit strømforbrug e

 • 0
 • 0

Jeg synes desværre ing.dk den sidste måned eller to har lignet et branchemedie for solcelle-sælgere, langt mere end et fagblad for Ingeniører.

Det er desværre vores egen skyld. Solcelleartikler tiltrækker massiv trafik, uanset hvor relevant disse artikler er ud fra en objektiv vurdering. På den anden side ville der ikke have været præsenteret så mange modstridende argumenter for nettomålerordningen/imod den nye ordning til almindelig moro, hvis det ikke havde været fordi så mange havde fået adgang til spalterne uden at koordinere argumenterne først

 • 0
 • 0

På den anden side ville der ikke have været præsenteret så mange modstridende argumenter for nettomålerordningen/imod den nye ordning til almindelig moro, hvis det ikke havde været fordi så mange havde fået adgang til spalterne uden at koordinere argumenterne først

Det har du så absolut ret i - og ja, det synes ligegyldigt hvor meget argumenterne modsiger hinanden, når bare de taler 'for' den gamle nettomålerordning.

Jeg savner bare det medie, hvor man engang kunne anskue og diskuttere energisystemet og dets udfordringerne som helhed, og forvente sagens fakta sagligt formidlet.

Men det tekniske og faktuelle synes desværre ikke længere at have høj prioritet her på ing.dk.

Det virker desværre som om ing.dk er forfaldet til de mange "klik" det udløser at stille sig til rådighed som talerør for sure mennesker, når lovgivningen ikke lige går deres vej.

Disse sure mennesker ville jo være bedre hjulpet, hvis ing.dk brugte sin rolle til at formidle de virkelige tekniske udfordringer i den nødvendige grønne energiudvikling - herunder formidle de egentlige årsager til at solceller hverken havde høj prioritet i energiforliget eller i Klimakommissionens anbefalinger, og HVORFOR energiministeren nu er tvunget til at køle solcelleordningen ned, inden udfordringen bliver alt for stor.

 • også selvom de der har fejlinvesteret, hellere vil høre noget andet.

I stedet synes ing.dk mere interesserede i at gøre sig til talerør for et politisk korstog mod den energiminister, der efter den tidligere regerings mangeårige ørkenvandring, endelig tager ansvar for energisystemet - og selvfølgelig regulerer en helt uigennemtænkt ordning, indført af en skatteminister, som tydeligvis ikke forstod at det var energipolitik og ikke skattepolitik han bedrev, og vel derfor heller ikke havde de nødvendige embedsmænd til rådighed.

Jeg tror næppe den lov var blevet vedtaget i 2010, hvis de involverede havde haft fantasi til at forestille sig mere end nogle få tusinde små anlæg i Danmark, og hvad det ville betyde for både økonomi og elsystem. Derfor er det også skammeligt at bedrive populisme på sagen, nu hvor ansvaret er givet videre til den energiminister, som må trække nødbremsen.

Det klæder ikke ing.dk at stille sig til rådighed for denne populisme. Vi har jo brug for en teknisk presse, der stiller den slags til skue, og overlader populismen til Ekstrabladet.

 • 0
 • 0

Den nye regel er ikke skabt kun for økonomiens skyld. Det er også for miljøet. På grund af den nye nettomåleordning, kan det nu bedst betale sig at bruge el, når jeres solcelle producerer. Derfor skal elselskaberne ikke brænde olie for at skaffe jer ekstra el.

Hvis el-direktøren bruger 20% selv, kan han sælge de sidste 80% på elnettet. I kan her se prisen, som i sælger jeres overskydne el for her: http://solcelletips.dk/hvor-meget-stotte-f... Der står også, hvad du køber det ekstra el du skal bruge for. En anden artikel på hjemmesiden viser et skema over det fremtide priser på el. - Jo mere el prisen stiger, des mere kan det betale sig at få solcelle monteret.

Jeg håber det kan hjælpe...

Ok, men jeg vil bare brænde strømmen af på en aircondition som ellers ikke ville have kørt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten