Elbranchen i offensiv: Vi skal tjene mere på det danske elnet

6. november 2014 kl. 05:597
De danske elselskabers brancheorganisation varmer op til en politisk diskussion af selskabernes vilkår. Virksomheder frygter, at det betyder stigende nettariffer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Landets elnetselskaber og deres brancheforening, Dansk Energi, kører for tiden effektivt frem i medierne med budskabet om, at vi i Danmark har verdens mest stabile og velfungerende elforsyning, men at det måske ikke varer ved.

Læs også: Ældrepukkel i ledningsnettet kan true elsikkerheden

Senest under en høring på Christiansborg i tirsdags, hvor Dansk Energi atter påpegede risikoen for, at det velfungerende elnet kan være truet.

Netselskaberne - som er underlagt en stram regulering, fordi de har monopol på transport af strøm til forbrugerne - frygter nemlig, at de ikke kan låne penge nok til at forny elnettet med, fordi de ikke må forrente deres investeringer med mere end den politisk fastsatte, lange byggerente plus 1 pct., for tiden i alt 3,78 pct.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dansk Energi vil derfor have reguleringen ændret, så elselskaberne får lov til at forrente investeringerne, som investorer og långivere forventer, når de stiller penge til rådighed for netselskabernes investeringer. Sådan formulerer vicedirektøren i Dansk Energi, Anders Stouge, det.

Læs også: Ingeniøren dokumenterer urimelig prisforskel: Elkunder på Sjælland bliver flået

Hans melding er timet til offentliggørelse af en rapport om netop den fremtidige regulering af elsektoren, som et udvalgt nu arbejder med et forslag til. Rapporten forventes færdig 1. december i år.

Hvis I kræver større afkast af jeres investeringer, så betyder det vel højere nettariffer for forbrugerne?

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis du bare giver lov til at hæve forrentningen derudad uden at tage hensyn til, at vi har med et monopol at gøre, så betyder det selvfølgelig stigninger i nettariffen, men vi mener, at afkastkrav og den øvrige regulering skal ses i en ny sammenhæng, som samlet set vil opmuntre selskaberne til at investere klogt, hvilket vil begrænse tarif-stigningen,« siger Anders Stouge .

I har levet med disse afkastkrav siden 2006. Hvorfor er det nu pludselig ikke længere tilstrækkeligt til, at bankerne og andre investorer vil låne jer penge?
»Selskaberne har været udsat for hårde effektiviserings- og indtjeningskrav. Efterhånden er der ikke mere luft i indtjeningen til at forrente de betydelige investeringer, der med stigende reinvesteringer og grøn omstilling fremover skal foretages i elnettet,« forklarer han og peger på, at selskaberne har effektiviseret driften med 40 pct. siden 2005.

Selskaber bruger vores penge

Formand for Foreningen af Slutbrugere af Energi, der organiserer de store elforbrugende virksomheder i Danmark, frygter for tarifstigninger som følge af en mildere regulering. En stigning på 1 øre pr. kWh vil koste hans virksomhed en halv million om året:

Læs også: Tjek her om dit elselskab flår dig

»Det er dårlig ledelse, at selskaberne nu kommer og beder om lov til at opkræve flere penge. Netselskaberne bør i stedet trække på deres store egenkapital, der består af værdien af det forbrugerbetalte elnet. De har tidligere valgt at bruge deres penge på fibernet, så kan de vel også bruge dem på investeringer i elnettet,« siger Steen Vohlander, Jernstøberiet Danica.

Han anbefaler, at politikerne holder selskaberne i kort snor, og at selskaberne grundlæggende selv skal finde ud af det.

Vicedirektør Anders Stouge afviser kritikken og kalder det et reelt værdinedbrud, hvis selskaberne skulle stille deres egenkapital til rådighed uden en ordentlig forrentning.

»Man kan ikke bare tømme kontoen, som i øvrigt er bundet i fysiske aktiver. I et ansvarligt selskab vil man altid tænke over, hvor man placerer sine penge, og at det skal ske bedst muligt, så derfor er det ikke relevant,« siger han.

Politikerne klar til ny regulering

På mødet på Christiansborg var fire energipolitikere inviteret til at diskutere brancheforeningens budskaber, og hos de fire politikere gik signalerne rent ind. De fire politikere slog alle fast, at der skal investeres mere i elnettet, og at der derfor kan være brug for at ændre på reguleringen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Reguleringen passer til det gamle elsystem, derfor skal vi have skruet på håndtagene i reguleringen af netselskaberne, så de kan investere i nogle smart-grid-løsninger,« sagde Socialdemokraternes energipolitiske ordfører, Jens Joel, og tilføjede, at sektoren dog hele tiden skal blive ved med at effektivisere.

Ifølge Dansk Folkepartis Mikkel Dencker er elnettet ikke et spareområde for Dansk Folkeparti:

»Elforsyningen skal bare være på plads og i orden, så derfor skal vi sikre, at I har mulighed for at investere i nettet,« sagde han.

De radikales energipolitiske ordfører, Anders Steenberg, var på samme hold, mens Venstres Lars Christian Lilleholt også påpegede, at politikerne hele tiden skal blive ved med at stille krav om effektivisering af de forbrugerejede monopolselskaber.

Elreguleringsudvalget er nedsat som en udløber af energiforliget, og i udvalgets kommissorium står blandt andet, at der 'navnlig er behov for at undersøge og analysere, om den økonomiske regulering af netvirksomhederne og Energinet.dk giver tilstrækkelige incitamenter til effektiviseringer.'

Læs også: Nu bliver elmonopolerne kulegravet

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
6. november 2014 kl. 21:52

Vital infrastruktur bør være i fælleseje. Kabitalismen har andre ( andre en forbrugernes) interasser og er alt for kortsigtet i ders gøren og laden!

5
6. november 2014 kl. 17:43

Fordi så havde man ikke opnået et system hvor det har været muligt at effektiviserer driften med 40 % over 10 år... Problemet er at man ikke kan blive ved med at effektiviserer uden at det går ud over kvaliteten. Om grænsen er nået nu? Eller om man kan effektiviserer et par år mere inden det går galt? Det er det der er det store spørgsmål...

For mig at se, er der absolut ingen sammenhæng mellem selskabsform/system og effektivitet. Det er udelukkende et spørgsmål om ledelse.

4
6. november 2014 kl. 16:05

Hvorfor ikke bare gøre som i affalds- og varmesektoren og kræve at infrastruktur på elnettet også skal være underlagt hvile-i-sig-selv princippet

Fordi så havde man ikke opnået et system hvor det har været muligt at effektiviserer driften med 40 % over 10 år... Problemet er at man ikke kan blive ved med at effektiviserer uden at det går ud over kvaliteten. Om grænsen er nået nu? Eller om man kan effektiviserer et par år mere inden det går galt? Det er det der er det store spørgsmål...

3
6. november 2014 kl. 15:08

Nu begynder man at få fornøjelserne af liberaliseringen. Hvorfor ikke bare gøre som i affalds- og varmesektoren og kræve at infrastruktur på elnettet også skal være underlagt hvile-i-sig-selv princippet

2
6. november 2014 kl. 11:06

Artiklen er god, men med et halvt billede af situationen er det ikke muligt at diskutere "rigtigt".

Enig - god artikel og godt at tage "spin" vinklen med Mange har haft fokus på de " fiber drømme " som elbranchen har investeret i - Et spørgsmål kunne være hvor meget har cheferne i branchen investeret her og hvilket afkast har det givet ?

Et andet spørgsmål kunne være "hvor godt/dårligt er vores el net - set fra f.eks. Sverige ?" Vi de hjælpe hvis vi får nedbrud - og investerer vi på samme måde som i f.eks Sverige.

Vil der kunne opnås "sammen tracerings fordele" ved at flytte nye kabel projekter over til Statens andre store infrastruktur udviklere ?

1
6. november 2014 kl. 08:32

Artiklen lægger op til debat om muligt stigende nettariffer, men det er i realiteten umuligt for os at diskutere uden et tilstrækkeligt informeret grundlag.

Har selskaberne brug for flere penge? Hvis der er behov for at forny eller udvide nettet, så ja.. eller måske.. eller nej. Hvis de har haft muligheden for at spare op til det selv, men har brugt pengene forkert, så er det selskabets problem. Har de ikke haft muligheden, fordi de har været hårdt presset økonomisk, så skal deres vilkår revurderes.

Men det kan vi kun svare på hvis vi har indgående kendskab til tilstanden i nettet, og hvordan pengene de seneste år er blevet brugt. Er der fornyelser som kan skubbes nogle år, og derved frigive midler til andre områder? Er den samlede anlægsmasse ved at nå en alder der betyder kraftig reinvestering?

Problemet ligger i at vi, private, intet kender til det.

Artiklen er god, men med et halvt billede af situationen er det ikke muligt at diskutere "rigtigt".